AcasăOra SatuluiPrioritar este să asigurăm condiții decente cetățenilor: apă, canalizare, iluminat public, drumuri...

Prioritar este să asigurăm condiții decente cetățenilor: apă, canalizare, iluminat public, drumuri modernizate!, a declarat Alexandru Taifas, primarul comunei Vâlcele

D-le primar, vremurile nu ne sunt tocmai favorabile… Război la graniță, Pandemia pare că renaște, scumpirile de tot felul… Cum stați la Vâlcele, o comună, de altfel, cu multe rezultate frumoase, de-a lungul vremii?

Cu toate greutățile care ne înconjoară, consider că viața locuitorilor din comuna Vâlcele și-a urmat cursul normal. Din punct de vedere material și economic, fiecare și-a văzut de serviciul lui. Cu toată seceta care ne-a apăsat, totuși, grâul s-a făcut. Asociațiile agricole de pe raza comunei au scos peste 5000 kg la hectar. Porumbul e un pic mai afectat, dar sperăm că va fi, totuși, o recoltă bună. Beneficiem de un pământ, în Câmpia Boianului, care este rezistent la secetă. Știu din experiența proprie că pământul din Boianu nu te lasă niciodată…

Boianu e un pământ legendar. Mi-aduc aminte, cu zeci de ani în urmă, când aici se cuibărise dropia. Acum a dispărut… Au cam dispărut și căprioarele și iepurii…

Cum stați cu fondurile sociale, pentru cei cu probleme medicale?

În ceea ce privește partea socială, suntem la zi cu toate plățile. Nu avem restanțe. Avem planificarea de la începutul anului. Chiar dacă au fost mici dereglări, am luat dintr-un capitol și am dus în altul și am rezolvat problema.

Câți beneficiari aveți la Legea 416?

Avem în jur de 30 de oameni, dintre care cam jumătate sunt cu certificate medicale și care nu pot presta muncă pentru comunitate.

Trebuie să vă spun că Proiectul de Colectare și depozitare a gunoiului menajer din comuna noastră a fost o reușită. Oamenii au înțeles, pe deplin, ce înseamnă acest lucru civilizat și s-au conformat regulilor stabilite de comun acord. Comuna Vâlcele este o comună curată, salubrizată, ca să mă exprim altfel…

Știu că aveți, pe raza comunei, o serie de asociații agricole… Ce importanță au ele pentru comuna dvs.?

Asociațiile agricole care sunt pe raza localității sunt foarte importante, pentru viața locuitorilor din comuna Vâlcele. Am înțeles că acum asociațiile dau câte 1100 kg de grâu la hectar. Un lucru important, în ceea ce privește contextul în care trăim. Sperăm ca și anul viitor să fie un an bun, din punct de vedere agricol.

Învățământul e pregătit?

Tot ceea ce ține de pregătirea noului an școlar în bune condiții este în desfășurare: curățenie, dezinfecție etc.

Vâlcele este o comună cu vechi tradiții culturale, artistice, chiar literare, cu oameni importanți care au plecat de aici… Cum stați sub aspect cultural, al tradițiilor și al sportului?

O chestiune care mă cam nemulțumește este faptul că doar două cadre didactice au domiciliul pe raza comunei, restul sunt navetiști. Înainte, profesorii și învățătorii făceau vizite la elevi acasă, discutau cu părinții, nu doar la ședințele cu părinții, care vin sau nu vin. Dascălii cunoșteau, în amănunt, condițiile în care trăia fiecare elev. Acum, treaba aceasta a dispărut și este un lucru nefavorabil. Ce poate să facă un profesor, în patru ore?

Acum ceva timp, chiar din mandatul precedent, am discutat cu mulți oameni gospodari din comună, cu intelectuali, cu întreprinzători și am ajuns la concluzia, împreună cu consilierii locali, că prioritar este să asigurăm condiții decente cetățenilor: apă, canalizare, iluminat public, drumuri modernizate. Apoi, să trecem la partea spirituală.

Având în vedere pandemia, nu am mai organizat ziua localității, nu prea am mai făcut întâlniri cu cetățenii. Le-am lăsat mai ușor, dar nu le-am neglijat definitiv. Cele două ansambluri, Colelia și Rândunica, au participat la festivaluri județene și interjudețene. Acum, se pregătesc să meargă la București, pentru o festivitate largă. Am înțeles că 30 de călușari vor participa de la Vâlcele. Se întrunesc, la nivel de județ, aproximativ 100 de călușari, sub coregrafia lui Iliuță Brăileanu, pentru o mare manifestare, care va fi transmisă, în direct, în aproximativ 30 de țări.

Mai deficitari suntem la activitatea sportivă. Sunt nemulțumit privind activitatea sportivă de la nivelul școlilor. Se pot face echipe de fotbal, de handbal etc., fără costuri prea mari. Dacă vreau să fac o echipă de fotbal la nivelul comunei, nu am de unde să aleg.

D-le primar, sunteți un om cu o mare experiență administrativă și chiar politică… Cum vedeți viitorul acestei alianței PSD-PNL?

La ora actuală, cred că și Ciolacu și Ciucă sunt doi oameni moderați. Un factor al acestei moderații este dat și de d-l senator Paul Stănescu, omul nostru de la Olt, aflat în conducerea PSD, la nivel înalt. Domnia-sa a arătat multă înțelepciune și a pledat pentru stabilitatea țării, încurajând această alianță PSD-PNL, singura posibilă, în astfel de vremuri, nu tocmai favorabile românilor, cum ați spus și dvs. Așa am văzut eu, nu știu culisele. Văd că, momentan, ascultă glasul poporului. Trebuie să primeze interesul poporului, altfel nu se poate.

Dumitru Sîrghie

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments