AcasăPrivighetoarea Oltului, Daria Andreea Moanță: Când cântăm cântecele străbunilor, ne proiectăm în...
Array

Privighetoarea Oltului, Daria Andreea Moanță: Când cântăm cântecele străbunilor, ne proiectăm în istoria veche și devenim mai bogați!

Muzica populară a fost și rămâne o sursă a existenței spirituale românești. În frumoasa, cândva, Grădină a Maicii Domnului (am numit aici România), din ce în ce mai invadată de trădători de neam și țară, din când în când, se înalță, miraculos, până la Cer, muzica noastră populară de toate zilele, și atunci realizăm că numai dragostea Mântuitorului ne poate îmbrățișa pe toți odată, ca națiune, ca popor îndumnezeit, ca spiritualitate etnică, în concertul marilor națiuni ale lumii.

O astfel de ciocârlie care ne cântă și ne încântă, îndepărtând, parcă, prin trilul ei, necazurile vremii în care trăim, este Daria Andreea Moanță, din Caracal, o inimă de fată, de numai 13 anișori. Ea este elevă la Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu” din Caracal și – poate nu credeți – olimpică pe județ  la matematică.

net daria moanta 31Marele nostru rapsod popular, Ion Crețeanu, din Voineasa Oltului, și prof. Mirela Duță, din Craiova, i-au fost baci Dariei Andreea și, cu siguranță, îi vor fi până la desăvârșire. Cucerită de miracolul eposului popular, vocea noastră de aur în devenire de la Caracal a pășit cu grație și vigoare spirituală, încă de la 5-6 ani, în această lume a civilizației folclorice, o lume care se străduiește să se opună acestui secol tehnicizat, ce ne-a anulat sentimentele profunde și ne-a îndepărtat de zona tradițională a Esteticului, poporul român riscând să piardă sensul Creațiunii.

Noroc cu acești pruncuți ai neamului, care s-au născut pentru a ne salva cântecul strămoșesc și metafizica sufletească autohtonă, celebrând, prin talent și simțire, izvoarele tradiției noastre. Noroc cu părinții care i-au înțeles și noroc cu profesorii lor că nu i-au lăsat să-și piardă harul în neantul acestei societăți aculturale în care trăim azi. De altfel, după cum îmi mărturisea Ion Crețeanu, proba de foc pentru Daria Andreea a fost „Balada lui Brâncoveanu”, piesa de rezistență a Crețeanului, pe care fetița noastră de aur a interpretat-o magistral, chiar în fața exigentului Grigore Leșe, cel care a aplaudat-o la scenă deschisă.

net daria moanta 1„Când cântăm cântecele străbunilor, ne proiectăm în istoria veche și devenim mai bogați”, a spus Daria Andreea, în urmă cu patru ani, la Festivalul – Concurs de interpretare a Muzicii Populare „Natalia Șerbănescu”, de la Tulcea, unde a câștigat și Marele Trofeu.  De altfel, interpreta noastră este plină de glorie. A obținut Premiul I, la „Salba Prahovei”, cu diplomă și medalie. A fost invitată la emisiunea „O dată-n viață”, pe TVR1, apoi la cea a lui Dinescu „Politică și delicatețuri”. A trecut prin studiourile Etno, alături de mari artiști ai muzicii populare românești, Favorit (de trei ori), la emisiunea „Ceasuri de folclor”, la Prima TV (de trei ori), la Radio „Antena Satelor”, cu Gheorghița Nicolae, la Radio Smart etc.

Echipa redacțională a Liniei Întâi îi oferă un „Certificat de român”, o felicită și îi promite, cu această ocazie, că, în viitorul apropiat îi va lua un interviu, pentru a spune lumii, cu gura ei fermecată, cine este, de unde vine și încotro se îndreaptă din punct de vedere artistic…

Felicitări, Daria Andreea Moanță!

Dumitru Sârghie

net daria moanta 5

net daria moanta 7

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments