AcasăOra SatuluiProbabil că vor fi alegeri mult mai civilizate!

Probabil că vor fi alegeri mult mai civilizate!

D-le primar, văd foarte mulți oameni în primărie și în afara primăriei. Cu ce rost au venit?

Au venit pentru cadastrarea terenurilor agricole. Este o acțiune la nivel național, în cadrul căreia, fiecare primărie a accesat niște fonduri, pentru refacerea cărților funciare a terenurilor agricole din extravilan. Pe oameni nu-i costă nimic, singurul lucru trebuie să prezinte actele doveditoare ale proprietății, dacă au calitate succesorală. În rest, de totul ne ocupăm noi, cu firma cu care avem un contract.

Inițiativa acestei acțiuni gratuite îi aparține guvernului. I s-au alocat bani, prin rectificarea bugetară recentă. Pentru fiecare localitate, s-au acordat 1,350 miliarde lei vechi. Dar termenul fiind scurt, toți ne-am luat măsuri de precauție. Acești bani ajungeau pentru 2250 de parcele, dar fiecare primărie și-a luat o marjă de siguranță și, probabil, că accesează doar o anumită parte din această sumă. Primăria nu plătește nimic, doar logistica și oamenii, pentru buna desfășurare.

Aceasta este una dintre cele mai importante acțiuni pentru oamenii din localitate. Cu această ocazie, se inventariază toate terenurile.

ion spiridon primar urzica 2016Alte lucruri pe care vreți să le puneți în practică, în acest mandat?

În interes general, vrem să modernizăm localitatea. Vrem să terminăm canalizarea, să reabilităm toate clădirile publice, am reabilitat o parte dintre ele, o parte sunt în curs de modernizare, iar în cazul altora, suntem în faza de proiect. Mă refer aici la școli, la dispensar, clădiri care sunt în proprietatea primăriei, și ce mai avem clădiri auxiliare ale primăriei.

Am achiziționat sediul fostului magazin universal. Vrem să-l modernizăm, pentru a face o sală de festivități. Având în vedere că avem în  reabilitare cămin cultural și vrem ca acesta să rămână cu destinația de cămin cultural, iar pentru alte festivități, să avem o sală specială. Căminul este reabilitat 50%, am accesat fonduri prin CNI, prin Reabilitarea Așezămintelor Culturale, aproximativ 12 miliarde.

Urzica este o comună cu tradiție. Care este secretul rămânerii d-voastră în funcție atâtea mandate?

Cred că, pe lângă faptul că oamenii au văzut că am făcut treabă, în al doilea rând, este contactul cu oamenii, rezolvarea problemelor, satisfacerea dorințelor lor.

Din punct de vedere politic, vă situați tot în zona liberală.

De unde nu am plecat niciodată. Am avut și propuneri, și presiuni. Dar am rezistat, Slavă Domnului.

Stați foarte bine la capitolul religie, biserici…

Avem o biserică din 1883, care a fost sfințită în același an. Nu este monument istoric. Mai avem o altă biserică construită din 1834, sfințită prin 1887. Ambele arătau foarte rău acum 11-12 ani. Am reușit, cu fonduri de la Ministerul Culturii, cu donații din partea cetățenilor și cu sponsorizări din partea oamenilor de bine, să le reabilităm.

Avem trei biserici în cadrul comunei, două la Urzica și una la Stăvaru. Sunt reabilitate, sunt frumoase. Mai avem ceva probleme cu vopseaua exterioară cu biserica nouă de la Urzica, dar sperăm să o rezolvăm. Bisericile din  Urzica au hramul Sfântul Ioan Botezătorul și Adormirea Maicii Domnului – cea din 1883. Cea de la Stăvaru are hramul  Sfântul Mare Mucenic Dimitrie.

De unde vine numele Urzica?

Urzica vine de la câmpul mare, plin de urzici, cele pe care le-au găsit primii locuitori care s-au stabilit aici. Comuna este atestată documentar încă din 1570, de pe vremea voievodului Alexandru Mircea.

Care este situația învățământului?

În cadrul școlilor, avem un declin mare al numărului de copii. Natalitatea este foarte scăzută. Avem un număr redus. Totuși, un fapt îmbucurător este că avem o creștere a numărului de copii de la grădiniță. Deja avem 4 grupe.

La această creștere, probabil că ne-am adus și noi contribuția, prin faptul că am sprijinit tinerii din localitate să-și facă proiecte pe fonduri europene. Au fost 156 de măsuri mici, de 7500 euro. Plus faptul că suntem una dintre puținele localități din țară, probabil a treia, care a luat o hotărâre de consiliu, prin care femeile, la naștere, primesc din partea bugetului local o sumă de 500 lei, iar copiilor nou-născuți – 200 de lei pe lună, în primele șase luni de viață.

Cel mai important lucru a fost că au rămas acasă și că i-ați sprijinit în accesarea fondurilor europene.

Da, i-am sprijinit, deoarece majoritatea pleca. Au accesat fonduri pentru legumicultură. Au fost pe măsura 1.41 care, în sesiunea trecută, 2007-2013, s-au atras în localitate 1,2 milioane de euro. Plus că au fost și alte măsuri mai mari, de 25000 euro, de 40.000 euro. Am atacat și măsurile noi, în speță 6.3 și 6.1. Deja avem un proiect de 40.000 euro, pe măsura 6.1 – tânărul fermier. Pe măsura 6.3 – sprijinirea fermelor mici, cei care au făcut 1.41, fermele de subzistență au trecut la ferme mici. Am depus 11 proiecte, șase au căzut, dar le vom reface, iar cinci au fost accesate deja.

Este o comună cu oameni harnici. Alte resurse de atragere de bani pentru buget…

Resursele sunt limitate, lipsa investitorilor se simte în zonă. Îi sprijinim în ce putem, în special cu agricultura.

Mai există și ajutorul social, dar eu sunt foarte mulțumit, pentru că multe investiții le-am rezolvat cu sprijinul lor. Acolo unde nu a fost nevoie de forță de muncă calificată, am venit cu cei de la 416, pentru curățenie, cimitire, garduri, platforme de gunoi, punem pomi pe  marginea drumurilor, în parcuri, peste tot.

Avem între 80 și 90 de dosare, la o comună cu 2230 de locuitori.

Câți oameni vin, în general, la vot?

La alegerile din luna iunie, au venit 1600 de votanți. Oamenii participă la viața politică, probabil că nu se prezintă la vot cei care sunt plecați în străinătate sau în altă parte.

Bat la ușă alegerile parlamentare. Va fi un exercițiu pentru d-voastră, pentru partidul din care faceți parte. Credeți că veți mai avea presiuni?

Nu cred că vor mai fi presiuni, având în vedere că alegerile vor fi pregătite de un guvern tehnocrat. Văd că primul ministru nu-și anunță candidatura din partea niciunui partid. Probabil că vor fi alegeri mult mai civilizate.

Un scor? Credeți cu vom avea, după parlamentare, un guvern liberal?

Nu mă hazardez în astfel de pronosticuri.

Demeter Stegaru

Comandat de Partidul Social Democrat - Organizația Județeană Olt. CUI mandatar financiar coordonator 11240017.
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments