Recent, Comisia pentru Sănătate Publică din Senatul României a adoptat un act normativ cu privire la organizarea examenului de rezidențiat, urmând ca, săptămâna viitoare, să fie dat spre votul deputaților, for decizional. Actul normativ mai prevede și egalitatea dintre cifra de școlarizare și numărul absolvenților de Medicină cu diploma de licență.
„Este decizia potrivită pentru acest moment pentru că, practic, am creat acel cadru legal prin care să deblocăm situația creată. Propunerea nu rezolvă toate problemele care se ivesc și nu este o rezolvare de durată. Ea se referă la scoaterea obligației semnăturii ministrului învățământului pentru sesiunea din 2019. Noi am sperat că vom rezolva această problemă în timp util pentru ca, în cursul zilei de azi, să treacă și pe la Camera Deputaților. Din păcate, am adoptat-o foarte târziu și atunci rămâne pentru săptămâna viitoare la Camera Deputaților”, a declarat Attila Laszlo, președintele Comisiei pentru Sănătate Publică din Senatul României.
Referitor la cele menționate mai sus, deputatul PSD de Olt – Renică Diaconescu, care deține și funcția de vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate Publică din Senatul României, a declarat:
„Era o problemă cu numărul de absolvenți și cu numărul de locuri scoase la concurs. Absolvenții Facultății de Medicină care rămâneau pe dinafară, după estimările noastre, 700-1.000 de oameni, nu puteau să ia nici șomaj. Trebuie reglementată și situația celor care nu iau rezidențiatul, ce vor face acești oameni? O lipsă de programare pe termen lung mi s-a părut, din partea Ministerului, un act de lipsă de respect față de elita învățământului românesc. Acești tineri sunt elita învățământului românesc”.
Actul normativ a fost asumat de Comisiile reunite de Educație și de Sănătate și are susținerea tuturor partidelor politice.
Ionuț Dumitrescu