Print this Post


  Prof. Dalia Cârstea, inspector IȘJ Olt: Binele trebuie promovat, pentru că răul se propagă, oricum, singur

  Doamna profesoară, trăim vremuri dificile, în care ar trebui să fim solidari, să avem empatie față de cei necăjiți și dezavantajați de soartă, să lăsăm istoriei un exemplu de naționalizare a sentimentelor față de noi înșine… Suntem chiar mai dezbinați și mai anticreștini decât eram în comunism… Cum vă explicați această degradare a umanismului românesc?

  Nicolae Ceaușescu a reușit contraperformanța de a distruge, prin abuz și asociere la comunism, noțiunile care ar fi trebuit să definească valorile naționale ale românilor, ale României: patriotism, unitate, progres, națiune, istorie, principii, modele, valori etc. Mulți români nu mai înțeleg ce este statul și ce trebuie să fie, ce este o națiune și ce trebuie să fie.

  Suntem dezbinați și inerți și ăsta e motivul pentru care România, de 30 de ani, nu înregistrează progrese notabile. Ne-am obișnuit să gândim negativ și să promovăm nonvaloarea și să răspândim tot ce e rău, prezentând răul ca pe un model, ca pe ceva natural. Binele trebuie promovat, pentru că răul se propagă, oricum, singur.

  dalia carstea net3Am înțeles foarte bine ce înseamnă „o Europă a națiunilor”, dar oare nu-i nevoie să fim mai întâi o națiune, în adevăratul sens al cuvântului și apoi să ne batem cu pumnul în piept că suntem europeni?

  O națiune e pur și simplu un grup de oameni care au la bază niște elemente comune – teritoriu, cultură, istorie, limbă, religie, dar cel mai important conștiința apartenenței la un grup, adică oamenii din acel grup se consideră parte din ceva,  se consideră un popor.

  Populația care locuiește într-un stat nu e mereu același lucru cu națiunea, căci într-un stat pot coexista oameni care aparțin unor națiuni diferite de cea a statului respectiv – zicem noi că sunt de altă naționalitate.

  Cred că, tocmai pentru a fi europeni, trebuie să fim o națiune, națiunea română! Avem o istorie care este parte a istoriei Europei. Nu suntem nici mai buni nici mai răi decât altă națiune a Europei.

  Credeți că expresia „Ca să fii european, trebuie mai întâi să fii bun român”, este una depășită?

  În niciun caz! A fi bun român înseamnă să respecți tradițiile tale, să înveți să respecți valorile naționale, dar și tradițiile și valorile universale.

  Primul răspuns cred că ar putea fi acela de a nu-ți face de râs țara în care te-ai născut. Apoi, să înveți să nu-ți denigrezi nația, cum face românul de obicei! Să nu denigrezi nici alte nații și să înveți de la ele ce e mai bun și ce-ți poate fi de folos ție și țării tale.

  În fine, un bun român nu crede că România e buricul pământului, dimpotrivă, el știe că aparține unei universalități majoritar moral-creștine și crede într-o societate deschisă, nu într-o metafizică a existenței.

  Sunteți inițiatoarea unor proiecte transfrontaliere, care au animat sentimentul național al fraților noștri din Serbia, Republica Moldova și Ucraina. Din poziția pe care o aveți acum și la care ați revenit (cea de inspector al IȘJ Olt), ce alte proiecte veți pune la cale și ce veți urmări prin înfăptuirea acestora?

  dalia carstea net2Chiar luna aceasta, va debuta proiectul numit ,,Românii de lângă noi” Da, pandemia ne-a oprit brusc la un moment dat, dar colaborarea noastră s-a mutat în on-line! Proiectul propus are la bază preocuparea tinerilor și a cadrelor didactice, atât în cadru formal cât și non-formal, pentru valorile primordiale ale românilor indiferent de țara în care trăiesc. Parteneri de proiect sunt profesori, elevi, părinți din România, Serbia, Ucraina, Republica Moldova, Grecia, Bulgaria, Albania și Macedonia.

  dalia carstea net1Un alt proiect care se numește ,,Distanțați, dar împreună”, proiect în parteneriat cu D.J.S.T. Olt, are ca obiectiv o mai bună colaborare între elevi și profesori în mediul on-line, schimb de bune practici de predare, evaluare, concursuri școlare cum ar fi cel de fotografie, Mediul de viață al planetei, sau concursul de eseuri 1 decembrie 2020 ,,România noastră”. De asemenea, la sfârșitul anului, vom avea o revistă numită ,,Universul Educației”, care se va adresa cadrelor didactice din județul Olt.

  Din punct de vedere cultural, Slatina noastră, cea cu vechi și luminoase tradiții istorice și culturale, se află sub Caracal și sub demnitatea unei capitale de județ care i-a dat universalității pe Poboran, pe Eugen Ionescu, Ion Minulescu, P.S. Aurelian, Dumitru Caracostea, Pan Vizirescu, Marin Mincu etc. Ce e de făcut și de cine depinde acest lucru?

  Dezinteresul cred că este cauza! Dacă veți consulta calendarul manifestărilor culturale de la Consiliul Județean sau cel al primăriei Slatina, veți observa că există o serie de activități culturale, însă puțini cetățeni participă la acestea. Dar și faptul că aceste evenimente culturale sunt destul de puțin promovate la nivelul comunității.

  Ce ne puteți spune, psihologic vorbind, despre educația on line?

  Indiferent de performanțele cadrului tehnic, de abilitățile profesorilor, de gradul de adaptare a conținuturilor la noul context, procesul de predare, învățare, evaluare este diminuat, pierde din consistență, calitate, naturalitate.

  Nu toate dimensiunile educației pot fi acoperite prin noua formulă: au de suferit aspectul relațional, cooperarea, realizarea obiectivă a evaluării și a feedback-ului, monitorizarea și stimularea performanțelor, individualizarea și personalizarea învățării. Nu este un secret că, pentru copii, digitalizarea este a doua natură, iar pentru unii dintre profesorii și învățătorii lor lucrurile nu au fost însă atât de simple. Și de aici  apar ceva probleme psihologice, cum se dezvoltă relația cu profesorul, atunci când apare distanța fizică și suntem niște pătrățele pe Zoom sau Google Classroom!

  Învățământul online poate exclude categorii de elevi – cum ar fi copiii cu nevoi speciale, cu dificultăți de învățare, ne-școlarizați, abandonați etc.

  Sistemul de învățământ românesc are câteva puncte nevralgice pe care situația suspendării cursurilor în clasă pare să le accentueze.

  Dumitru Sârghie

  Permanent link to this article: https://linia1.ro/prof-dalia-carstea-inspector-isj-olt-binele-trebuie-promovat-pentru-ca-raul-se-propaga-oricum-singur/