AcasăCulturăProfil • Elena Sîrghie și cercetarea literară locală

Profil • Elena Sîrghie și cercetarea literară locală

Există, în arealul unor așezări istorice românești, târguri, mici orașe de provincie sau, chiar, în unele comunități rurale, câțiva oameni reprezentativi, care prin activitatea lor profesională izbutesc, după un susținut și imens efort științific, să publice o sumă de contribuții de istorie, de istorie culturală și, firește, de istorie literară.

E și cazul distinsei doamne profesoare Elena Sîrghie (n. 7 noiembrie 1958, Slatina), care a studiat Istoria Națională la Universitatea din București, și care, după un timp, s-a reîntors în orașul lui Eugen Ionescu, unde s-a născut și a predat, până de curând, Istoria românilor, cu nebănuitele ei frumuseți, personaje și drame.

A format, instruit și modelat generații numeroase de învățăcei pe care i-a îndrumat spre lectură, analiză, cercetare și cunoaștere, în profunzime, a celor mai delicate «probleme» ale acestei discipline patronate de zeița Clio.

Având talent literar și o elegantă frazare a discursului narativ, doamna Elena Sîrghie a publicat un apreciabil număr de articole, studii, evocări și note privitoare la orașul Slatina și împrejurimi.

Posedând lecturi întinse și atent asimilate, o curiozitate specifică istoricului, pasiunea cercetării arhivelor și bibliotecilor, publice și particulare, a presei locale și centrale, a iconografiei, a memoriilor și jurnalelor personale, precum și a unor valoroase și rarisime lexicoane, dicționare și enciclopedii, doamna Elena Sîrghie are capacitatea de a recompune, convingător, viața și lumea de odinioară a orașului Slatina.

A scris, cu pasiune și mare iubire, patru cărți, în care reînvie povești, povestiri, oameni și instituții de prestigiu, precum Colegiul Național „Radu Greceanu“ și altele, în care vocile dascălilor au stimulat dragostea pentru știință, cultură și lumină.

Aceste cărți sunt ~ În spatele zidurilor. Povești și povestiri slătinene (2014), Antonius Nicolescu ~ Un artist slătinean pe scenele lumii (2016), Dascăli slătineni: Profesorul Traian Biju (Povești și povestiri slătinene) (2017) și Anotimpurile Slatinei. (Povești și povestiri slătinene) (2018) – ce conțin idei, informații, portrete și mărturii de o rară frumusețe despre viața spirituală a acestui ținut așa de special al acestui pământ.

Doamna Elena Sîrghie, înzestrată cu profunde intuiții artistice și simț al unei evaluări cât mai exacte a oamenilor și evenimentelor, a creat un nou model de memorialistică literară.

Atentă la lecțiile de publicistică ale lui Nicolae Iorga, doamna Elena Sârghie este una dintre cele mai active prezențe în presa locală și în cea de specialitate.

Are, indiscutabil, harul de a crea, de a imagina și de a impune noi priviri asupra istoriei locale.

Prof. Nicolae Scurtu – istoric literar

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments