La începutul acestei săptămâni, în sala Europa a Consiliului Județean Olt, au avut loc întâlniri ale primarilor și directorilor de grădinițe din județul Olt cu reprezentanți ai Prefecturii Olt, Inspectoratului Școlar Județean Olt și ai Asociației OvidiuRo, în vederea informării asupra modului de implementare a programului național privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor săraci.
Astfel, a fost demarată Caravana națională de informare a autorităților locale privind programul „Fiecare copil în grădiniță”.
În urmă cu cinci ani, Asociația OvidiuRo a demarat proiectul privind încurajarea copiilor săraci să meargă la grădiniță, prin acordarea unui stimulent financiar. Acum, acest program a devenit lege și prevede acordarea de tichete în valoare de 50 de lei pentru copiii din familiile defavorizate pentru a stimula participarea acestora la învățământul preșcolar, urmând ca 11.000 de copii să beneficieze de această măsură. Tichetele vor putea fi folosite pentru cumpărarea de produse alimentare, de igienă, îmbrăcăminte și rechizite. Stimulentele se acordă copiilor săraci cu vârsta minimă de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent, până la vârsta de 6 ani, împliniți după data de 1 septembrie a anului școlar curent, cu condiția ca venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură. O altă condiție ar fi ca preșcolarii să frecventeze zilnic grădinița, iar absențele motivate să nu depășească 50% din zilele de grădiniță.
„În primul rând, îi informăm pe primari că au ieșit legea și normele. Până pe 10 februarie, aceștia trebuie să trimită către administrațiile județene ale finanțelor publice sumele estimate a fi necesare în proiect. Practic, ei trebuie să estimeze câți copii de 3-5 ar avea eligibili în localitate, să calculeze sumele necesare pentru achiziționarea de tichete și să solicite de la AFP această sumă. Din experiența noastră, este suficient acest ajutor să-i aducă pe copii la grădiniță și s-a bucurat de o prezență foarte bună. Având în vedere costurile implicate, consider că este un program eficient. Ce contează foarte mult este însă și partea umană, munca de teren, în ce măsură sunt identificați toți copiii, felul cum sunt primiți de către grădinițe, de cum sunt părinții și copiii mulțumiți și de cum se rezolvă problemele punctuale apărute în fiecare localitate. Noi prezentăm, prin intermediul acestei caravane, și bune practici în urma celor cinci ani de pilotare, avem exemple particulare la anumite probleme și vom încerca să rezolvăm, alături de autoritățile publice locale și alte probleme pe care noi nu le-am întâlnit încă și probabil că se vor ivi odată cu implementarea la nivel național”, a declarat Maria Gheorghiu – director și co-fondator al Asociației OvidiuRo.
Ionuț DUMITRESCU