AcasăActualitateProiectul PNL de eliminare a dosarului cu șină a intrat în vigoare

Proiectul PNL de eliminare a dosarului cu șină a intrat în vigoare

Conform unui comunicat de presă emis de Partidul Național Liberal, dosarul cu șină a fost interzis, iar instituțiile publice nu vor mai avea voie să ceară copii ale avizelor sau documentelor care au fost emise de către alte instituții publice. Prevederile sunt parte dintr-o lege inițiată de parlamentarii PNL, promulgată în ianuarie 2023 și care a intrat în vigoare pe 4 iulie 2023.

Cetățenii nu vor mai pierde timp la cozi sau bani pentru copierea unor acte pe care statul le deține deja. Parlamentarii liberali afirmă că obiectivul acestui proiect este debirocratizarea și digitalizarea administrației publice, dar și ca interacțiunea cetățeanului cu statul să fie mai simplă și mai eficientă.

Legea 9/2023 are două componente fundamentale: interzicerea copiilor și eliminarea dosarului cu șină, ambele cu scopul comun, de a simplifica administrația României. În acest sens, s-a creat platforma www.romaniafaradosar.ro, unde cetățenii se pot informa despre prevederile legii, au posibilitatea de a sesiza instituția prefectului, cu privire la orice situație în care le sunt cerute dosare cu șină, diverse obiecte de papetărie sau copii după documente.

Principalele prevederi ale legii sunt: instituțiile publice nu mai pot solicita cetățenilor obiecte de papetărie ori birotică; instituțiile publice nu mai pot solicita documente emise de alte instituții publice; dacă sunt necesare copii: fotocopierea se face gratuit; copia legalizată a fost eliminată (funcționarul va constata conformitatea copiei cu originalul); copia după CI poate fi trimisă în format electronic, pe e-mail; modelele tipizate de formulare sunt publicate pe site-urile instituțiilor, pentru a fi descărcate; pe lângă plata cash, instituțiile publice trebuie să ofere și alte posibilități de plată, de exemplu plata cu cardul.

Partidul Național Liberal a avut, de-a lungul timpului, mai multe proiecte pentru digitalizare și simplificarea relației cetățeanului cu statul, printre care amintim: eliberarea online a cazierului judiciar, lansarea aplicației de mobil Ghișeul.ro și adăugarea mai multor servicii online în platformă, crearea hub-ului MAI, un portal ce conține multiple servicii publice ale MAI, crearea ROeiD, o singură identitate digitală a cetățenilor pe toate platformele statului.

Dragoș Sîrghie

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments