AcasăAdministrațieProiectul privind reabilitarea Centrului Vechi – la final

Proiectul privind reabilitarea Centrului Vechi – la final

Minel Prina, primarul Municipiului Slatina a inaugurat marți, 17 septembrie a.c., finalizarea lucrărilor de reabilitare a Centrului Istoric al Slatinei. Proiectul se referă a pavarea străzilor Lipscani și Mihai Eminescu (13 500 mp – partea carosabilă și trotuare), instalarea de mobilier urban (bănci, jardiniere, coșuri de gunoi), reabilitarea spațiilor verzi, realizarea rețelei de iluminat public (inclusiv a branșamentelor pentru utilități), modernizarea rețelei de canalizare (peste 800 metri liniari și peste 1000 metri liniari – racorduri la proprietăți).

Proiectul este parte integrantă din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) al Municipiului Slatina, care include în total 13 proiecte de reabilitare a infrastructurii urbane degradate și acțiuni de reabilitare a infrastructurii sociale și îmbunătățirea serviciilor sociale în valoare totală de 132.204.744 lei, care vor duce la dezvoltarea activităților antreprenoriale și implicit la crearea de noi locuri de muncă.

prina 560Alături de constructor și de membrii echipei care s-au ocupat de proiect, primarul Minel Prina a inspectat străzile modernizate, declarându-se mulțumit de calitatea lucrărilor. Primarul și-a exprimat speranța că, în viitorul apropiat, prin accesarea fondurilor europene și prin implicarea proprietarilor, vor fi reabilitate și clădirile din Centru Vechi, acest lucru întregind lucrările din Centrul Istoric al Municipiului Slatina.

Minel Prina, primarul Municipiului Slatina:

Vreau să felicit echipa care a implementat acest proiect

„Sunt mulțumit că – iată – ni s-au mai risipit niște emoții. Am reușit să finalizăm încă un proiect în termenul prevăzut de contract. Este un lucru foarte bun și vreau să felicit echipa care a implementat acest proiect, de la dirigintele de șantier până la cel care s-a ocupat cu achizițiile publice. Vreau să felicit, deși n-o fac prea des, constructorul, pentru că a înțeles, până la urmă, că este un obiectiv foarte important pentru noi, pentru slătineni și și-a mărit forța de muncă și a mărit ritmul. Iată că, în momentul de față, suntem în situația de a avea un Centru Istoric funcțional.”

centrul vechi slatinaVom încerca să accesăm toate fondurile disponibile, pentru a interveni și asupra caselor

„Acum rămâne să vedem și reacția proprietarilor din această zonă, care este foarte importantă. Noi nu ne vom opri aici și vom încerca să accesăm toate fondurile disponibile, pentru a interveni și asupra caselor din acest centru istoric. Ansamblul arhitectural este într-un stadiu în care trebuie, clar, reabilitat.

Eu sper ca, în perioada următoare de accesare a fondurilor europene, să putem să intervenim și asupra monumentelor istorice, asupra caselor din centrul istoric, chiar dacă nu sunt proprietatea consiliului local. Să putem să le reabilităm astfel încât, într-adevăr, ceea ce am recepționat astăzi să devină funcțional și să putem să fim mândri. Atâta timp cât Comunitatea Europeană investește în blocuri, care sunt proprietatea privată a persoanelor, atunci de ce nu s-ar putea interveni și asupra monumentelor istorice? Din punctul meu de vedere monumentele istorice nu constituie neapărat proprietatea cetățeanului, ci constituie și proprietatea României, până la urmă. Chiar dacă Centru Istoric din Municipiul Slatina este mai frumos decât al multor orașe din țară, nu putem să ne bucurăm așa cum am dori de el, pentru că avem acest neajuns și anume imobilele nereabilitate. Îmi păstrez speranța că toate acestea se vor reabilita.

Odată cu inaugurarea Clubului Nautic, sper ca atracția să fie mult mai mare către centrul istoric

„Deocamdată Centrul Istoric nu suscită un interes foarte mare pentru investitorii privați. Pentru că, spre deosebire de foarte multe orașe unde centrul Istoric este chiar în centrul orașului, la noi este la margine. Dar odată cu inaugurarea Clubului Nautic și cu intenția primăriei de a aduce toate sediile în zonă,  sper ca atracția să fie mult mai mare către centrul  istoric și să crească și interesul pentru această zonă”, a conchis Minel Prina.

Dragoș Sîrghie


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments