AcasăEvenimentPromisiunea eternă a drumului deschis (către frumusețe) la Liceul Teoretic „Ioniță Asan”...

Promisiunea eternă a drumului deschis (către frumusețe) la Liceul Teoretic „Ioniță Asan” din Caracal

Din seria manifestărilor cu „exemplaritate inefabilă”, menționăm evenimentul din 28 septembrie a.c., organizat sub egida Asociației Culturale „Fiii și Prietenii Caracalului” și a Liceului Teoretic „Ioniță Asan” din Caracal, la Pinacoteca „Marius Bunescu”.

Pentru a sărbători cei 75 de ani de la înființarea acestui edificiu spiritual și estetic – Pinacoteca „Marius Bunescu” – aflată în incinta L.T. „Ioniță Asan” din 1947, organizatorii (prof. dr. Pătru Jeana, LTIA Caracal, prof. dr. Nicula Dana Roxana, președinte Asociația Culturală „Fiii și prietenii Caracalului”, prof. Vanea Claudia, dir. LTIA Caracal, ing. dr. Victor Viorel Vătămanu, vicepreședinte Asociația Culturală „Fiii și prietenii Caracalului”) au gândit un program deosebit, concretizat în prezentări, expuneri interesante despre istoricul Pinacotecii (prezentate de elevele Badea Andra și Roșca Alexandra, din clasa a XI-a E). Astfel, cei prezenți, elevi și reprezentanți ai culturii și societății civile caracalene, au putut afla că Pinacoteca a fost primul punct muzeistic public al orașului, scopul ei fiind unul cultural-educativ. Numărând astăzi 331 de lucrări (uleiuri pe pânză, pe carton, acuarele, stampe japoneze, desene în cărbune, în peniță, gravuri, sculpturi în marmură, ghipsuri), Pinacoteca a fost rodul entuziasmului și al dragostei pentru  frumos, pentru educarea tineretului, pentru cultivarea adevăratelor valori, devenind unul dintre reperele culturale ale orașului.

Despre personalitatea pictorului Marius Bunescu – om și artist – au expus dna prof. Jeana Pătru, moderatoarea și organizatoarea evenimentului, și dna Vera Grigorescu, director al Bibliotecii Municipale „Virgil Carianopol” din Caracal.

Marius Bunescu, pictor reputat, născut la Caracal în 1881, cu studii făcute la München și Paris, preocupat în creațiile sale, mai ales de aspecte urbane și de peisaje, îndeosebi marine sau dunărene, a avut un remarcabil simț al culorilor și al organicității materiei. Arătându-și recunoștința față de locurile natale, el a fost și principalul donator și propagator al ideii de a crea o Pinacotecă.

Intervenția invitatei-surpriză (prin Google Meet), fiica profesorului emerit Crăciun Pătru – dna dr. Anca Butnariu – a fost, pur și simplu, deosebită, amintind de atitudinea și personalitatea fostului director al Liceului „Ioniță Asan”, realizându-i un portret plin de pătrundere și de filantropie. „Această întrevedere a fost posibilă grație         domnului dr. ing. Vătămanu, coleg de generație al dnei Butnariu,  sufletul acestui proiect, alături de pictorul Marius Bunescu. Mulțumim și pe calea undelor, dnei doctor pentru participare,” a menționat dna prof. Jeana Pătru.

Despre sensul continuității, ca dimensiune începută într-un trecut complice, a vorbit și dl primar, ing. Ion Marian Doldurea, prezent la manifestare, care a amintit, printre altele, despre clipele de grație, din propria copilărie, când a fost introdus, în povestea magică a Pinacotecii, de însuși dl director Crăciun Pătru.

Despre urmele clipelor care au fost a vorbit, cu emoție și nostalgie, și dna prof. dr. Dana Roxana Nicula, în calitate de fostă elevă a Liceului, amintind despre importanța unui astfel de edificiu – ca simbol al trecerii timpului, dar și ca un avertisment pentru prezent, pentru generațiile actuale, care beneficiază, din plin, de aceste repere – certitudini culturale.

O solidă și articulată pledoarie  pentru frumusețe și sensibilitatea care o însoțește, a făcut și dl Viorel Chirea, doctor în istorie, prof. la  Centrul Cultural „Radu Șerban”, referindu-se, totodată, la pată și culoare, la tehnicile și procedeele utilizate în lucrările expuse în Pinacotecă.

În aceeași notă, a vârstelor, care nu se repetă, ci rămân, în urma noastră, spre a completa armonios latura spirituală a ființei umane, a vorbit și dl prof. Paul Aretzu, în calitate de invitat, de fost elev al Liceului, care s-a bucurat încă din primii ani ai vieții de școlar, de frumusețea actului estetic oferit de Pinacoteca „Marius Bunescu”.

Alina Elena Marin

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments