AcasăBreviar parlamentarPropunere legislativă pentru modificarea art. 291 alin.(2) lit. e) din Legea nr....

Propunere legislativă pentru modificarea art. 291 alin.(2) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal

Liviu Voiculescu, senator PNL, propune spre aprobare un proiect de lege, prin care se dorește menținerea cotei de TVA de 9%, în cazul produselor destinate consumului animal (albine), pe bază de zahăr adăugat, ca măsură vitală pentru agricultura din România.
Apicultura, ca ramură a agriculturii, este o activitate benefică prin faptul că albinele au o contribuție importantă, la creșterea recoltelor, prin polenizare.
„Prin acordarea de stimulente fermierilor, pentru practici prietenoase cu albinele, legea ar susține o agricultură sustenabilă și ar ajuta la menținerea echilibrului ecologic. Albinele sunt, în esență, gardienii mediului și promovarea unei legislații delicate ar contribui la conservarea acestor insecte vitale și la promovarea unei coexistențe armonioase între om și natură. Contextul schimbărilor climatice, sezoane de secetă prelungită, ploi sau intemperii, impun hrăniri suplimentare pentru albine.
Muierea și celelalte produse ale stupului sunt purtătoare de TVA de 9%, la fel ca și produsele alimentare precum laptele, brânza, carnea, ouăle, diferența constă în faptul că doar albinele sunt hrănite cu produse ce au la bază zahărul adăugat, produse al căror TVA va crește la 19%, prin noua reglementare care a intrat în vigoare, de la 1 ianuarie 2024, aceasta fiind o anomalie, cu impact direct în costul de producție al mierii al fermierilor români”, a declarat Liviu Voiculescu.
Totodată, senatorul mai spune și faptul că impactul bugetar asupra statului român nu va fi mare, deoarece sunt puțini agenți economici rămași în activitatea de producție alimente, furaje, hrană pentru albine pe bază de zahăr sau zahăr adăugat.
„Încurajarea producției românești cu referire la fermieri sau apicultori români, prin includerea excepției alimentelor de bază de zahăr în hrana albinelor ar reprezenta o măsură binevenită, prin urmare, prin această inițiativă legislativă se dorește menținerea cotei de TVA de 9%, în cazul produselor destinate consumului animale (albine), pe bază de zahăr adăugat, ca măsură vitală pentru agricultura din România”, a încheiat Liviu Voiculescu.
Dragoș Sîrghie

- Advertisment -

Most Popular