AcasăInterviuPSD dictează, Prim-ministrul liberal semnează și Iohannis avizează!, a declarat Marian Emanuel...

PSD dictează, Prim-ministrul liberal semnează și Iohannis avizează!, a declarat Marian Emanuel Doagă, coordonator Forța Dreptei Olt

Dle Președinte, iată că, recent, v-ați asumat o misiune politică deloc ușoară: aceea de a construi, și în județul nostru, un partid de dreapta, anume FORȚA DREPTEI, al cărui lider național este Ludovic Orban. Cu ce speranțe ați pornit la drum, în condițiile în care scena politică este acaparată de două partide-surori greu de dislocat, având în vedere fondurile uriașe de care acestea dispun, influența lor în mass-media, precum și marele lor activ politic sinecuristic, care e greu de urnit din fotoliile ocupate?

Dacă, în 1989, cei care au ieșit în stradă ar fi gândit în acești termeni, România ar fi fost și acum în comunism, n-am fi fost membri UE și NATO (ambele fiind demersuri foarte dificile). Dacă ceva pare dificil, nu înseamnă că nu trebuie făcut. În esență, ne dorim să demonstrăm că se poate face un alt fel de politică, decât ceea ce face, în ultimul timp, PNL, mai ales la Olt. Ca și liberalii interbelici, credem că o Românie prosperă și respectată în lume depinde de noi înșine, de fiecare dintre noi. Tot ce trebuie să facem e să învățăm, din propria noastră istorie, să preluăm principiile și valorile promovate de Brătieni și să le aplicăm în condițiile secolului XXI. Dacă ei au reușit atunci să creeze o Românie prosperă, nu văd niciun motiv să nu reușim și noi, acum.

Ne dorim să demonstrăm, încă o dată, că nu e nevoie ca cetățeanul să stea cu mâna întinsă la pomeni  electorale, din patru în patru ani. Ne propunem ca, prin politicile noastre, să ajutăm oamenii de afaceri. Antreprenorul român TREBUIE sprijinit, nu sufocat cu taxe peste taxe. Vrem ca statul să se implice în a crea și implementa strategii de dezvoltare, pe termen mediu și lung, care să stimuleze spiritul antreprenorial al românilor, în care și statul să fie administrator de companii. Ne dorim să dezvoltăm o cultură antreprenorială,  astfel încât, chiar și companiile de stat să fie administrate eficient, să eliminăm sintagma: „Statul este cel mai prost a dministrator’’. Vrem să simplificăm procedurile de accesare a fondurilor europene, pentru proiectele cu adevărat necesare, nu inutile – gen parc, în mijlocul lanului cu porumb – întărind, în același timp, responsabilitatea; cine nu a respectat contractul să plătească, astfel încât să simtă. Avem exemplul Poloniei. Vrem să îmbunătățim sistemul de educație… Considerăm că numai așa se poate construi și susține o economie competitivă. Că numai așa se poate menține cultura unei nații.

În timpul foarte scurt de la înființarea partidului și până acum, Forța Dreptei a inițiat, la nivel parlamentar o serie de proiecte legislative, cum ar fi: proiectul de reducere a prețului la pompă al carburanților, prin reducerea accizelor și a TVA; inițiativă legislativă de reducere a facturilor la energie electrică și gaz, prin anularea accizei, a bonusului de cogenerare, a costului pentru certificatele verzi și prin reducerea TVA la 5%; proiectul de introducere a sistemului de susținere a firmelor și angajaților cunoscut sub numele de Kurzarbeit; proiectul de creștere a pensiilor, prin luarea în calcul a întregii perioade în care oamenii au lucrat în grupa 1 sau 2 de muncă și a altor venituri obținute pentru care s-au plătit contribuții; reducerea de la 18 la 16 ani a vârstei de la care tinerii pot înființa firme sau persoane fizice autorizate; proiectul de lege privind plata concediilor medicale, această inițiativă reieșind a fi necesară, după întâlnirea reprezentanților mediului de afaceri din Olt cu reprezentanții Forța Dreptei la Slatina, în martie 2022.

Personal, am demonstrat că pot pune interesul oamenilor înaintea așa-  zisului ciolan: mi-am dat demisia din funcția de consilier municipal, mi-am dat demisia din funcția de prim-vicepreședinte PNL Slatina, atunci când am constatat că o persoană a confiscat filiala și promovează numai propriul interes, încălcând, în mod repetat, cuvântul. Am înțeles, atunci, de ce, în România, se spune des că politica este o „curvă”. Forța Dreptei vrea să arate românilor că poți face atât lucruri mărețe, cât și lucruri cotidiene, dacă majoritatea își dorește implicare. Să stai pe margine și să critici, NU ESTE suficient. Ba, mai mult, să dai un vot celor care sunt acum la putere, nu va aduce schimbările de care toți avem nevoie.

 Forța Dreptei are speranța că, prin atragerea oamenilor valoroși, atât în partid, cât, mai ales, în acțiunile ce urmează a le promova, va demonstra că se poate să avem un trai decent. La nivel de județ – da, știm că PSD va fi greu de învins, în condițiile în care majoritatea primarilor este înregimentată în acest partid. Știu că multora le este teamă de unii politicieni ai PNL și PSD, considerând că vor fi repercusiuni imediate și numai dacă se aude că stau de vorbă cu oamenii din Forța Dreptei.

În ultimele săptămâni, am mers la firul ierbii, pentru a lua contact cu nevoile locuitorilor și am constatat că, printre cele mai des invocate doleanțe, sunt: locuri de muncă, gaze, canalizare și drumuri asfaltate. Este greu de crezut că sunt localități ce au drumuri impracticabile în județul condus de PSD, din 1990! Deci, simplu spus: Forța Dreptei vrea să fie alternativă, la următoarele alegeri la PSD, cu atât mai mult cu cât se constată că, pe scena politică de dreapta, vom fi singuri. PNL se va destrăma și va avea soarta PNȚ-CD.

Concret, ce ați întreprins până acum, în Municipiul Slatina și, în general, în județ, și ce lideri ați statuat, la nivel municipal, orășenesc, comunal? Dați-ne câteva nume…

Organizația FD Olt a fost lansată, în 11 martie a.c., ca Grup de Inițiativă – Forța Dreptei Olt. Conform statutului, a urmat înființarea de grupuri de inițiativă în localitățile județului. După cristalizarea acestor grupuri de inițiativă urmează alegerile locale și apoi Conferința județeană, când vor fi alese organele de conducere, la nivel de județ. Constatați că organizarea, prin alegeri, pleacă de la bază: organizațiile locale, apoi la nivel de județ și, în final, la Congres, se vor alege organele de conducere naționale. Am înființat deja mai multe grupuri de inițiativă și pot să anunț că avem deja prima organizație, la nivel de partid Forța Dreptei, în care s-au organizat deja alegeri: Organizația de la Iancu Jianu, cu președinte d-l Alexandru Calangiu. Sunt în curs de înființare organizațiile din Slatina, Caracal, Balș, Scornicești, Corabia și sper ca, până la finalul acestei luni, să fie definitivate cât mai multe dintre acestea. Avem, în sfârșit, și un sediu, deși Primăria Slatina continuă să refuze să respecte legea și să ne aloce un spațiu. Am închiriat un spațiu la parterul firmei Comrem, din str. Cireașov nr. 25.

Care este mesajul dvs. politic pentru opinia publică a județului nostru?

Este timpul să alegem ce ne dorim: să continuăm să avem o viață ca acum, cu baroni politici, care să dicteze totul – de la ajutoare sociale, la numiri în funcții din administrație, din educație, fără a ține cont de calitatea oamenilor și interesele cetățenilor (nu trebuie să ne mai plângem că viața este grea) sau alegem să ne îmbunătățim viața! Dacă alegeți să ne îmbunătățim viața, veniți alături de Forța Dreptei.

Ce-ar fi de spus despre guvernarea PNL-PSD?

Eu nu trebuie să comentez foarte mult, cetățenii pot vedea cum inflația a luat-o razna, cu mult peste creșterile salariilor și pensiilor mult trâmbițate. Mi-am notat pe undeva din ciclul «Dă-i, Doamne, românului mintea cea de pe urmă», declarația d-lui Cîțu, din 2 mai 2022, care este mai mult decât sugestivă, având în vedere că vine de la un fost Prim-ministru și fost Președinte al PNL: „…Pentru mine, cu PSD-ul, am spus că a fost un compromis, nu era ceva ce era natural și poate că, de aceea, lucrurile nu au funcționat până la urmă… Pentru mine, această coaliție nu e naturală (…) Cred că și eu și USR am învățat câteva lucruri. Cred că a doua oară o să o facem mai bine”. Ce se vede cu ochiul liber: PSD dictează, Prim-ministrul liberal semnează și Iohannis avizează!!!

Dumitru Sîrghie

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments