AcasăPoliticaPSD Olt și alegerile europarlamentare. Cifrele nu mint și sunt neliniștitoare

PSD Olt și alegerile europarlamentare. Cifrele nu mint și sunt neliniștitoare

La alegerile europarlamentare din Olt, Alianța PSD-UNPR-PC a obținut în județul Olt 98.018 voturi, ceea ce s-a tradus într-un procent de 58,51 din voturile valabil exprimate. Dincolo de euforia primului loc între organizațiile PSD, este însă nevoie de o analiză la rece a performanței social-democraților în județul nostru, ținând cont de evoluțiile surprinzătoare care au avut loc în ultimii cinci ani în Olt.

Așa cum vom vedea, cifrele nu mint și funcționează ca o trezire la realitate foarte necesară în contextul alegerilor prezidențiale din noiembrie, alegeri care se anunță la fel de disputate precum cele din 2004 și din 2009.

Beneficiile electorale ale intrării PDL Olt în PSD

În alegerile europarlamentare din 2009, la o participare de 41,11% la nivelul județului Olt, PSD a obținut 73.612 voturi, corespunzătoare unui procentaj de 47,04. Aparent, la o primă privire, pare un progres remarcabil pentru social-democrați.

Pentru a avea cu adevărat valoare explicativă, analiza trebuie totuși să țină cont de ce s-a întâmplat după 2009 în politica Oltului. În 2009, democrat-liberalii erau foarte puternici în județ, având în vedere că PDL deținea primul-ministru, jumătate din Guvern și poziții importante în instituțiile deconcentrate. De altfel, forța acestui partid se remarcase în alegerile din 2008, când Darius Vâlcov câștiga zdrobitor alegerile pentru Primăria Slatina, iar Marin Ionică pierdea la nici 1.000 de voturi Președinția Consiliului Județean în favoarea lui Paul Stănescu.

Lucrurile s-au schimbat dramatic în 2012, odată cu trecerea lui Vâlcov și a multor fideli democrat-liberali la PSD, chiar înaintea alegerilor locale. Desființarea de facto a PDL în Olt s-a desăvârșit după alegerile locale, când practic, din puținii primari realeși, mai toți au folosit un artificiu legislativ și au ajuns în curtea PSD.

În acest context, când analizăm scorul PSD în Olt la alegerile din 25 mai 2014, pentru a răspunde evoluțiilor politice, ar trebui să comparăm numărul de voturi și procentele de astăzi cu cele adunate de PSD și PDL împreună în 2009.

tabelO astfel de comparație nu este deloc favorabilă pentru liderii PSD Olt, dar este revelatorie în contextul prezidențialelor din toamna acestui an.

Astfel, în 2009, PSD și PDL au obținut împreună în Olt 123.099 voturi, adică 78,66% din voturile valabil exprimate. Alianța din care a făcut parte PSD în 2014, continuatoarea politică a PSD și PDL din 2009, a obținut doar 98.018 voturi și un procentaj de 58,51. La un calcul simplu, nu e deci un plus, ci un mare deficit: 25.000 de voturi și 20 de puncte procentuale mai puțin.

Lucrurile sunt cu atât mai interesante cu cât implantul PDL din PSD, realizat și finalizat în 2012, arată a fi fost unul reușit din punct de vedere electoral. PDL a pierdut, în județul Olt, 37.702 voturi între 2009 și 2014. Deci, echipa lui Vâlcov și-a făcut datoria și n-a plecat cu mâna goală.

În acest context, nu ne putem decât întreba ce s-a întâmplat cu vechii pesediști, care nu au reușit să țină pasul, dovadă că performanța lor electorală este mult sub potențial. Doar 24.406 voturi în plus față de 2009, acum când nu doar județul, ci și toată țara este roșie de sus până jos. Cu toate instituțiile locale și naționale de aceeași culoare politică, PSD Olt profită de scoruri nesatisfăcătoare ale altor filiale PSD, pentru a masca totuși serioasa pierdere de turație și diminuarea ponderii în raport cu fosta grupare pedelistă.

S-a făcut cândva performanță electorală la Slatina

Pierderea de tracțiune electorală a PSD în Olt nu este nicăieri mai evidentă decât în Slatina. Chiar dacă nu vorbim de o realitate dramatică, este o lecție de care trebuie să țină seama cei care au urechi de auzit. În 2009, PSD și PDL obțineau în Slatina 10.114 voturi, 69,06% din voturile valabil exprimate. În 2014, alianța din care face parte PSD și în care se regăsește în cvasi-totalitate vechea oaste democrat-liberală a obținut doar 7.392 de voturi, adică 43,79% din opțiunile slătinenilor. Matematica nu minte: un minus de aproape 3.000 de voturi și de aproape 26 de puncte procentuale.

În această situație, se pare că lanțul de iubire dintre fostul primar democrat-liberal, astăzi pesedist și slătineni s-a cam rupt. Cele 1.807 voturi (10,7% din total) acordate unui outsider ca Mircea Diaconu sunt semnalul tot mai clar că slătinenii sunt în căutarea altor aventuri politice.

Aceasta este realitatea cifrelor performanței PSD în Olt la alegerile europarlamentare din mai 2014. Pentru alegeri prezidențiale abordate cu succes, aceste cifre ar trebui să devină cel mai apropiat prieten pentru liderii social-democraților noștri. Asta dacă umbrele suspiciunii nu vor ajunge să le întunece judecata.

Există totuși, în rezultatele de la europarlamentare ale PSD în Olt, o cifră care poate anunța dezastrul și schimbări politice majore în perioada de după alegerile prezidențiale din 2 și 16 noiembrie. Dacă din voturile PSD obținute în 25 mai scădem cele 37.702 voturi pe care PDL le-a pierdut între 2009 și 2014 (asumând că aceasta a fost zestrea adusă de Vâlcov și ai lui social-democraților), atunci rezultă că PSD Olt a obținut de fapt în aceste alegeri doar 36% (60.316 voturi). Acesta este un scor chiar sub media națională a PSD (37,6%). Realitatea este dură, dar constatăm că PSD Olt se menține pe picioare doar datorită perfuziilor electorale venite de la foștii democrat-liberali. Vin vremuri interesante în Olt și e greu de crezut că ulciorul de acum de la europarlamentare va mai merge de multe ori la apă.

LINIA ÎNTÂI

- Advertisment -

Most Popular