AcasăAdministrațiePutem transforma Slatina într-un oraș modern, european…

Putem transforma Slatina într-un oraș modern, european…

D-le Prina, ați intrat în echipa Primăriei Slatina, când primarul Darius Vâlcov avea doar 27 de ani. Cu ce sentimente v-ați aliat acestei echipe, având în vedere tinerețea și lipsa de experiență a lui Vâlcov și a echipei sale?

Cred ca trebuie să ne amintim și de starea în care era orașul la acea vreme. Slatina nu arăta nicidecum ca un oraș iubit și îngrijit de administrația locală. Arata ca un oraș părăsit. Ori ceea ce am văzut în noua echipa pe care o forma Darius era tocmai o dorință aprinsă de a reda Slatinei demnitatea și bucuria de a trăi în acest oraș. Lucru care ulterior s-a transformat în fapte și la care am contribuit fiecare. Ce mai pot să vă spun este că am pornit la drum cu o gândire constructivă și cu încrederea că putem transforma Slatina într-un oraș modern, european, o casă primitoare, așa cum îmi place mie să îi spun.

minel prinaȘef de serviciu, director tehnic, city-manager, apoi primar. Ați urcat pe scara ierarhiei profesionale treaptă cu treaptă. Nu ați sărit peste etape… Să fie acest urcuș firesc cheia succesului dvs. sau marile realizări privind modernizarea Slatinei au depins de alți factori? Politici, bunăoară…

Experiența în administrație și cunoașterea îndeaproape a problemelor orașului sunt avantaje indiscutabile. Au fost 8 ani în care am avut un dialog permanent cu slătinenii, am încercat să găsesc cele mai bune soluții pentru oraș și locuitorii săi. Faptul că am lucrat atâția ani în Primărie mă ajută acum și să știu exact care sunt mecanismele prin care pot fi cel mai rapid și mai eficient puse în practică soluțiile la problemele orașului.

Evident însă și așteptările sunt mai mari. I-am obișnuit pe slătineni cu proiecte de succes, cu o față nouă dată orașului. Așa că sunt foarte conștient că am o obligație față de slătineni să nu îi dezamăgesc, iar acest lucru mă responsabilizează și mai mult. Sunt convins că, prin parteneriatul meu cu slătinenii, împreună, vom reuși să trecem peste orice obstacol și să fim mândri de orașul în care locuim.

2013, un an greu, dominat de criză, de probleme economice și financiare, de convulsii politice… Și, totuși, Slatina nu a făcut pași înapoi. Dimpotrivă, s-au finalizat noi investiții și au fost demarate alte proiecte, echipa condusă de dvs. marcând noi succese pe acest drum fără întoarcere al modernizării acestui oraș secular. Punctați, vă rog, principalele proiecte finalizate până la sfârșitul anului 2013.

Într-adevăr, anul care tocmai s-a încheiat nu a fost nicidecum un an de acomodare pentru mine, ci a fost unul intens, de muncă în administrarea orașului, așa cum au fost și cei de până acum. Diferența este că acum sunt într-o altă poziție, cea de antreprenor al orașului și trebuie să mă ocup de partea vitală, acea de a oferta Slatina în fața unor potențiali finanțatori(fonduri, instituții sau unități private) și a atrage investiții și capital în oraș pentru profitul slătinenilor, pentru a crea locurile de muncă de care au nevoie.

Așadar, în ce privește anul trecut, au fost multe   și diferite proiecte de anvergură. Sunt bucuros însă că am reușit să finalizăm proiectele de reabilitare a blocurilor care erau planificate pentru acest an, dar și să semnăm alte proiecte de finanțare pentru anvelopare. Am reușit ca, până la sfârșitul anului 2013, să avem 45% dintre blocurile din Slatina reabilitate termic, printr-un efort comun al Primăriei, al Guvernului și al slătinenilor. Totodată, Primăria a depus șapte cereri pentru finanțarea reabilitării a 91 de blocuri. Prin urmare, vom avea 60% dintre imobilele din municipiu anvelopate în următorii doi ani.

Totodată, am reușit să modernizăm o mare parte din zona din spatele Bulevardului Nicolae   Titulescu, iar până în primăvară vom finaliza și alte lucrări necesare în această zonă.

Anul acesta am finalizat proiectul „Reabilitare spații verzi, alei de acces rutier și pietonal, mobilier urban – zona străzilor Arcului, Mănăstirii, Constantin  Brâncoveanu (sistem pe verticală Cartier Arcului, străzile Mănăstirii, Constantin  Brâncoveanu). Locuitorii zonei se pot bucura acum de cartierul reamenajat ca de un loc civilizat cu străzi asfaltate, cu trotuare și locuri de parcare, precum și cu un spațiu verde îngrijit.

De asemenea, am deschis un nou parc în oraș – Parcul Castanilor, pe terenului fostului bloc G-6. Acea zonă ajunsese un loc insalubru și cu locuitori care nu le făceau zile bune celorlalți slătineni, motiv pentru care a trebui să luăm măsuri.  Prin urmare, acea zonă a devenit un parc, locuitorii fiind mutați în alte locuințe.

Aș mai menționa și reabilitarea cartierului din zona străzii Cornișei, o investiție de aproximativ 21 de miliarde lei, pe care am derulat-o prin fonduri europene în principal, dar și cu  bani de la bugetul local. Nu în ultimul rând, au început lucrările la Clubul Nautic „Plaja Olt”, un proiect la care am lucrat în ultimii ani, pentru a avea și în Slatina o zonă de agrement și sport de care să se poată bucura atât slătinenii, cât și cei care ne vizitează orașul.

Mai sunt și alte proiecte începute al căror rezultat se va vedea pe termen mediu și lung: parcul industrial, unde sperăm să atragem investitori care să creeze locuri de muncă și un trai mai bun pentru slătineni și pentru școlile profesionale create în parteneriat cu companiile private, astfel încât tinerii să poată fi calificați în acele meserii de care este nevoie.

Ce noi investiții așteptăm anul acesta și ce importanță acordă Primăria Slatina investițiilor din domeniul Sănătății, Educației, Artei și Culturii?

Aș începe cu domeniile Educației, Artei și Culturii. Personal, țin la ideea că Slatina este, pe lângă un oraș industrial, și un oraș al culturii. De aceea, voi continua și anul acesta concursul „Slatina. Acasă la Eugen Ionescu”. Doresc să întrețin interesul elevilor pentru cultură, reflectat în faptul că anul trecut concursul a avut 194 de participanți.

În ce privește domeniul educației, în mod particular, Primăria va finanța, începând cu acest an, cheltuielile Centrului de Excelență din Municipiul Slatina. Este o finanțare prioritară de 600.000 de lei, deoarece este locul în care copiii buni și foarte buni ai orașului au posibilitatea să își valorifice și maximizeze potențialul.

Totodată, ne propunem ca, împreună cu Inspectoratul Școlar și cu directorii instituțiilor de învățământ, să regândim rețeaua educațională din Slatina. Prin aceasta urmărim eficientizarea rețelei existente care în momentul de față cuprinde 30 unități de învățământ cu personalitate juridică care nu sunt folosite la capacitatea maximă. Ba chiar, multe dintre ele îndeplinesc cu greu numărul minim de elevi cu care pot funcționa. Odată ce vom avea mai puține unități, acestea vor putea fi mai bine coordonate și valorificate.

Un alt proiect în parteneriat cu Inspectoratul Școlar este cel al înființării unor școli profesionale în colaborare cu unități economice în cadrul cărora să fie formați viitori muncitori calificați. Printre companiile care și-au arătat deja interesul pentru acest proiect se numără: Alro, TMK Artrom, Altur, Prysmian, Guraytex, Pirelli (dacă uzina de la Slatina va primi și acordul forului central de conducere). Proiectul prevede ca aceștia să se ocupe de: formarea cadrelor didactice și a inginerilor care vor preda în secțiile profesionale, dotarea atelierelor tehnice cu aparatura necesară, implicarea în selecția elevilor, implicarea în alcătuirea curriculei de studiu și consultarea cu liceele, ce vor găzdui astfel de școli, în numirea unuia dintre directorii adjuncți. Proiectul de va derula prin acord public-privat între liceele cu profil tehnic, primării, agenții economici și inspectorat.

Pentru toți slătinenii o mare bucurie va fi cred inaugurarea Bazinului de Înot. Au fost mari probleme cu acest proiect și cei de la Compania Națională de Investiții au reziliat contractul, dar acum au reușit să semneze cu un nou constructor și lucrările vor fi finalizate anul acesta. Acesta va avea dimensiunile de 12/24 metri, întreaga investiție urmând a ocupa în total aproape 2.000 mp. Primăria a executat deja lucrările adiacente: racord gaze naturale, energie electrică, apă-canal. Pentru că sunt un susținător al practicării sportului, voi propune ca elevii până în clasă să aibă minim 4 intrări gratuite pe lună la bazin.

Bineînțeles vor continua lucrările de reabilitare a blocurilor, atât prin fonduri europene, cât și de la bugetul local pentru că știu cât de greu le este slătinenilor să facă față facturilor mari la întreținere și să trebuiască să suporte frigul iarna.

Dumitru SÂRGHIE

CONTINUARE ÎN NUMĂRUL VIITOR

Comandat de Partidul Social Democrat - Organizația Județeană Olt. CUI mandatar financiar coordonator 11240017.
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments