AcasăOra SatuluiRăzvan Rada – primarul comunei Perieți: De aproape un an de zile,...

Răzvan Rada – primarul comunei Perieți: De aproape un an de zile, am încercat să facem lucruri multe cu bani puțini!

D-le primar, cu ce probleme v-ați confruntat de când ați preluat conducerea Primăriei Perieți și cum le-ați atenuat ca să puteți merge înainte?

Ca să le luăm de la început, când am venit aici am înțeles o situație de fapt pe care a promovat-o d-l fost primar. Și anume: interesul pentru proiecte, că sunt guvernamentale, că sunt cu fonduri europene, a fost foarte scăzut. După perioada de două mandate pe care le-a avut fostul primar, am găsit un singur proiect european, cu o parte de cofinanțare mică. Că sunt guvernamentale, că sunt pe fonduri europene, aceste proiecte sunt o gură de oxigen pentru comunitate. N-o să avem niciodată destui bani să le facem pe toate.

Am găsit un singur proiect cu fonduri europene, pe Situații de Urgență, fonduri luate prin GAL, un proiect în valoare de 60.000 euro, unde primăria a avut un aport de 2%.

Nu știu nici câte programe erau la dispoziția primarilor înainte. Nu știu ce era pe PNDL sau dacă era vreun precursor al PNDL, în mandatul celui care-a fost.

Au fost făcute investiții, în primul mandat, pe banii primăriei. Dar o primărie nu va avea niciodată bani să țină în brațe proiecte de infrastructură mare. Mai toate fondurile, în primul mandat, s-au dus pe plata unor construcții de infrastructură și aici mă refer la asfaltare a aproximativ 3,5 km de ulițe. S-a dorit ca această investiție în infrastructura rutieră să fie finanțată în totalitate de primărie. Nu se poate! Nu s-a putut. Vă spun că și la ora actuală mai avem 30% din cost care e neplătit. Și mă refer la investiții din 2013-2014. Normal trebuie să accesezi fonduri și să vii cu o parte de cofinanțare. Din partea Consiliului Județean, am înțeles, că întotdeauna a fost deschidere pentru proiecte. Adică partea de cofinanțare a fost asigurată. Și atunci, dacă tu ai Planuri Naționale de Redresare, de Investiții, unde poți să vii cu o parte de cofinanțare foarte mică, de ce nu le pui în practică?

De exemplu, avem două proiecte pe PNDL, unul cu o valoare de aproximativ cinci milioane de lei, unde venim cu o cofinanțare de 100.000 lei.

Acestea sunt lucrurile care trebuie făcute, nu să investești ce nu ai și să lași primăria într-o situație în care toată lumea trage de tine.

Aici mi se pare că s-a greșit, dar repet nu știu considerentele. Poate, la acel moment, nu erau fonduri care se puteau accesa. Dar rezultatul a fost dezastruos. S-a îndatorat o comună întreagă pentru 3,5 km de infrastructură rutieră. Și aceea precară.

Avem și o executare silită începută prin 2015… Prin 2017 s-a semnat un acord cu creditorul care nici acela nu a fost respectat. Primăria atunci constituia o datorie către un proiectant de vreo 400.000 lei. Cei 400.000 reprezentau debit, cât și penalizări. Prin acordul semnat în 2017, primarul, la notar, a semnat un acord de recunoaștere a soldului, dar totalitatea banilor s-a transformat într-un debit. Chiar dacă legea spune că nu se mai pot pune penalizări la penalizări. Dar recunoscându-se ca debit, au început să curgă penalizările la întreaga sumă. Și am ajuns să fim executați silit, din 2019, pe suma de 1,1 milioane lei. Acesta este bugetul de funcționare al primăriei noastre pe un an întreg. Ar fi trebuit să închidem poarta și să mai deschidem la anul, ca să putem plăti această sumă.

Au fost niște termene legale care nu s-au respectat de către conducerea primăriei de atunci. Și după expirarea termenului ne-am pomenit cu o sentință definitivă căreia nu ai ce să îi mai faci. S-a încercat o contraexpertiză extrajudiciară care n-a fost acceptată de instanță.

Și de aici am ajuns în situația de a pierde un izlaz pe care s-a pus sechestru, în suprafață de aproximativ 37 de ha, din patrimoniul comunei. Acesta s-a adjudecat, la ultima licitație, acum două luni. Mi-era imposibil să plătesc atâția bani. Amanetam o comună întreagă pentru următorii patru ani. Și nu puteam să-i lipsesc pe locuitori de toate beneficiile unor investiții făcute cu cap, pentru a plăti o datorie făcută de alții.

Ce proiecte aveți, pe ce fonduri și ce perspective aveți?

Avem un proiect în derulare pe PNDL 2, pentru construcția a cinci poduri. L-am găsit aici dus până la un punct. Încercăm să îi dăm drumul, având în vedere și faptul că prețul materialelor de construcții au crescut foarte mult. Sper să convingem guvernul să ni le indexeze ca valori. Sunt anumite inițiative, dar sunt insuficiente ca fonduri, pentru că prețurile s-au dus în sus cu 70-80%, iar o indexare cu 20% nu cred că e de ajuns. Se va ajunge la un compromis, cred eu, și se vor rezolva aceste probleme.

Mai avem un proiect pe PNDL 1, găsit aici, inițiat tot de către fostul primar, dar nedemarat. Nu înțeleg de ce nu s-au demarat, primul fiind semnat în 2014 și celălalt în 2016.

Finanțări pierdute pe Cadastru. A șasea finanțare am găsit-o aici în vigoare. Cu presiuni făcute către firma prestatoare, am reușit depunerea proiectului. Este primul Cadastru sistematic depus, urmează, într-o lună de zile, să ne iasă cadastrele. Mai toate proiectele vechi pe PNDL, atunci când am venit, a trebuit să le iau de la capăt, să le actualizez, cu alți bani, astfel încât să le facem viabile și să le putem depune spre execuție. Momentan, v-am zis, avem un proiect cu cinci poduri în execuție. Urmează să se rezolve o situație la licitarea pentru asfaltarea a 21 de străzi și construcția a încă unui pod.

De anul trecut, am depus deja la Ministerul Dezvoltării, prin POIM, un proiect pentru instalare rețea de gaze și contoare inteligente.

Avem, de asemenea, proiectul de apă și canalizare, în parteneriat cu Compania de Apă Olt, care se va întinde în toată comuna. Cel puțin strada principală în lungime de 6 km va avea și canalizare și apă, iar alți 3,5 km apă potabilă.

Odată cu deschiderea Programului „Anghel Saligny”, care a fost prezentat recent, deja am făcut pași pentru depunerea unui al treilea proiect, care să cuprindă canalizare celorlalți 3,5 km ce au doar apă potabilă, precum și cele 21 de străzi pe care le avem la asfaltat, vrem să le prindem cu apă și canalizare. Mai întâi apa și canalizarea, apoi asfaltul. Avem aproximativ 250 de lămpi montate, cu un cost foarte mic, față de cele achiziționate în mandatele trecute. Am zis din banii puțini pe care îi avem să cumpărăm pas cu pas.

Sub ce auspicii a început școala?

Condițiile la școală sunt bune! La grădiniță, avem ceva probleme. Chiar am discutat, recent, cu d-na Dana Lungu de la Consiliul Județean, care ne-a oferit anumite informații pentru programele de finanțare ale POR, unde pe partea de rural se pot depune proiecte privind infrastructura educațională și toate programele care țin de educație. Aici putem să găsim ceva bani pe care să-i investim în grădinițe.

Am depus în decembrie un proiect pe un program de finanțare pe fonduri elvețiene, dar n-am câștigat proiectul, fiind foarte puține fonduri alocate.

Care este structura politică a Consiliului Local? Aveți majoritate?

Nu avem majoritate! Din cei 11 consilieri, 4 sunt consilieri PSD, 3 – PNL, 2 – ALDE, 1 – PMP, 1 – ProRomânia. Chiar dacă structura este foarte variată, când s-a ales viceprimarului a fost ales de la PSD, d-l Petru Ciobanu. Aici cred că au ales pe bază de competență. Am avut și avem blocaje destule, dar depinde de fiecare proiect în parte. E normal… Dar o sigură cerință am avut: dacă nu sunt de acord, să-și motiveze decizia. Sunt dezbateri foarte aprinse. Am avut și surpriza ca, în ședința de comisie, dumnealor să-și dea avizul favorabil, iar apoi n-au mai votat proiectul.

D-le primar, ce mesaj aveți către cetățenii comunei Perieți?

În campania electorală, am spus de nenumărate ori că oamenii din Perieti nu mai au răbdare, că vor să vadă că și la noi se mișcă lucrurile, se fac proiecte.

De un an de zile, am încercat să  facem multe lucruri cu bani puțini. Situația politică și administrativă la nivel de Guvern nu este așa cum mi-aș fi dorit-o, nu ne avantajează. Banii sunt putini, pentru că fondurile de Guvern au fost diminuate cu o treime.

Ceea ce am primit de la Consiliul Județean Olt îi folosesc pentru funcționarea admirației administrației locale. Prețurile la utilități au crescut foarte mult, dacă anul trecut plăteam iluminatul public 3500 lei, acum plătim 6200 lei.

Încercăm să drămuim banii că să nu ne trezim la final de an că  nu avem bani să plătim salariații primăriei.

De aceea, le cer acum celor care mi-au acordat votul lor de încredere să mai avem, un pic, de răbdare. Se vor schimba și  vremurile și va ieși soarele și în comuna noastră. Avem foarte multe de făcut, multe proiecte, multe lucruri bune pentru noi cei care suntem ACASĂ, LA PERIEȚI.

Dumitru Sârghie

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments