AcasăPoliticaRecunosc – am fost cu Renică Diaconescu la Grivco

Recunosc – am fost cu Renică Diaconescu la Grivco

Ne aflam în primăvara anului de grație și dizgrație – 2004, iar bătrânul sforar Dan Voiculescu lucra – în laboratoarele sale – la o nouă mască a Partidului Umanist Român. Motanul Felix nu înțelegea, în ruptul capului, cum e posibil ca un partid, la dispoziția căruia stăteau atâtea televiziuni, să nu reușească să crească deloc în ochii electoratului. De aceea, aparatcikul de serviciu al lui Voiculescu încerca acum alte formule, încerca să se desprindă de PSD și de ororile guvernului lui Bombonel, care se discreditase atât de mult în epocă.

Zis și făcut. Activiștii lui Voiculescu, foștii săi turnători și băieți cu ochi albaștri, s-au împânzit prin teritoriu, încercând să schimbe liderii județeni, să eficientizeze structurile anchilozate ale umaniștilor de prin satele patriei… Ce mai tura-vura? Să dea un suflu nou acestei formațiuni, care se încăpățâna să se situeze, la nivel național, sub 2% în sondaje.

La Olt, berzele albastre au pus ochii pe dr. Renică Diaconescu, un politician performant, capabil să adune masele într-un timp relativ scurt, un doctor de excepție și un politician cu un discurs foarte bun. Misiunea de a-l racola pe Renică Diaconescu i-a fost încredințată unui deputat umanist de la Dolj, Florea Voinea, un fost activist comunist, destul de instruit pentru „nobila” sa tentativă de a-l pune pe doctor în fruntea PUR Olt. Până în acel moment, umaniștii din Olt stăteau la mila PSD, neavând curajul să se împotrivească colosului social-democrat, mai ales că nu mai reprezentau nici măcar 1% în preferințele electoratului din Olt.

voiculescu 594Am fost și eu angrenat în această acțiune, având în vedere faptul că mă cunoșteam cu Dan Voiculescu, care mă simpatiza, apreciindu-mă pentru radicalismul și curajul cu care scriam atunci în presa Oltului, chiar împotriva domniei-sale.  Se pregătea să mă racoleze, probabil. Așa că, m-am pregătit să merg cu dr. Renică Diaconescu la București, la firma Grivco, acolo unde mogulul își ducea veacul. Șeful PUR Olt era atunci un anume profesor Bălășoiu, un agent în civil al PSD Olt. Un partid care era în stare să convingă până și pasărea din zbor de justețea politicii sale.

Am intrat cu Renică Diaconescu  la Voiculescu, care m-a îmbrățișat personal și care mi-a cerut să spun – pe scurt – ce vânt ne aduce pe acolo, deși domnia-sa știa foarte bine că venisem să-l punem pe Renică Diaconescu președinte la PUR Olt. I-am povestit, pe scurt, cam ce poate Renică Diaconescu ca doctor, ca om politic (fusese șeful APR Olt și obținuse rezultate foarte bune), ca familist și ca om al Cetății… Motanul Felix a clipit din sprâncene și ne-a comunicat următoarele: „– Bine, ziaristule, îl facem pe doctor președinte. Dar ce facem cu d-l profesor Bălășoiu? Până mai ieri, vecinii și nevasta lui știau că e președinte la PUR Olt. Cum să-i luăm funcția așa ușor? Bate la ochi… Hai să-l facem și pe el măcar vicepreședinte!” Am bătut palma cu d-l profesor, ne-am terminat cafeaua pe care ne-o servise un tânăr plăpând pe atunci, pe nume Codruț Șereș. Ne-am luat la revedere de la d-l profesor, promițându-i că vom face la Olt un partid de peste 12% (fapt care s-a și întâmplat) și ne-am îndreptat spre ieșirea din Grivco, lăsându-ne conduși de Codruț Șereș. Pe care eu nu-l cunoșteam, nu știam ce grad avea sub tunică, și ce raport de subordonare avea față de sticletele bătrân. Credeam că-i omul care-i face cafelele lui Voiculescu și curățenie la birou…

Așa că am vorbit cu el la per tu. Zic: “Mă băiețică, uite ce: tocmai am scos o carte de eseuri politice, «A înflorit mătrăguna», și am uitat să-i dau și domnului profesor un exemplar cu autograf. Nu te duci tu să-i duci dumnealui o carte? Hai că ești tânăr și poate că te promovează d-l profesor!” Codruț Sereș s-a uitat mirat și contrariat la tupeul meu, însă s-a supus cuminte și i-a dus Motanului Felix respectiva „Mătrăgună”.

Nu mi-am imaginat nicidecum că tânărul acela servil și oarecum plăpând va ajunge vreodată  ministrul Comerțului și că va fi, ulterior condamnat, acuzat fiind de spionaj economic… Nu-mi imaginam că mătrăguna va înflori plenar, odată cu „soluția imorală” din Guvernul Tăriceanu…

Dumitru SÂRGHIE


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments