AcasăOra SatuluiRedea – un model de dezvoltare rurală, construit prin fapte și continuitate!...

Redea – un model de dezvoltare rurală, construit prin fapte și continuitate! – interviu cu Dan Bălă, primarul comunei Redea

Ajuns la al șaptelea mandat consecutiv, Dan Bălă este un primar atipic: nu se sprijină pe promisiuni electorale goale, ci pe încrederea câștigată prin fapte. Într-un context politic agitat, edilul din Redea mizează, în continuare, pe investiții durabile, fonduri  europene și o relație strânsă cu cetățenii. În acest interviu, vorbește despre proiectele majore în derulare, despre rolul omului din administrație dincolo de culoarea politică, dar și despre viziunea, pe termen lung, pentru o comună care a devenit model de  dezvoltare în mediul rural.

Mai mult, primarul social-democrat Dan Bălă nutrește o mare încredere în tandemul politic Nicușor Dan – Ilie Bolojan (noul președinte ales al României și, respectiv, potențialul prim-ministru), îndemnând oamenii la echilibru, la respectarea instituțiilor statului, la pace și trecerea de la vorbe la fapte…

Domnule primar, sub ce auspicii ați început acest nou mandat, având în vedere contextul politic și administrativ, nu tocmai favorabil?

 Am început acest mandat continuând alte mandate, datorită faptului că încă la prima mea pășire în această comunitate, ca primar, am venit cu gânduri bune, cu gânduri de a construi, cu gânduri de a fi coleg cu aparatul propriu și a respecta cerințele cetățenilor. De a le pune în practică, într-o strânsă colaborare. De a dezvolta această comună, prin absorbție de fonduri europene și prin ducerea la îndeplinire a tuturor proiectelor promise și puse pe tapet, de la primul mandat, din 2004.

Spuneți-mi, domnule primar, în munca dumneavoastră de atâția ani a contat mai mult culoarea politică sau faptele în sine?

La Redea, vă pot informa că sunt singurul primar postdecembrist, care a ajuns la al șaptelea mandat. Datorită faptului că majoritatea cetățenilor, colegilor cu care lucrez, cunoștințelor mele de acum și cei care mă cunosc de mic copil au avut o mare încredere în mine, mi-au dat, cu dragoste, votul și continuitatea la cârma acestei comune.

Am continuat și vă pot informa că, într-o comunitate ca a noastră și chiar în orașele medii și mici, se votează de regulă acea persoană care este aproape de cetățeni, care îi iubește din suflet și care își pune în practică tot ceea ce își propun unii cu alții, într-o strânsă colaborare, pentru a duce proiectele la îndeplinire. Și, din acest motiv, vă pot spune că, în mediul rural, contează OMUL.

Partidele politice sunt o necesitate, dar e nevoie de o strânsă legătură între politic și administrativ, ca să punem în practică ceea ce își dorește cetățeanul.

Care sunt proiectele în derulare, pentru comuna dvs. și ce alte proiecte antamați pentru viitorul apropiat și de unde sunt finanțările?

Mă bucur enorm să vă răspund la această întrebare! Toți locuitorii acestei comune se vor bucura, în acest mandat, mai mult decât în anul 2005 și 2006, când comuna Redea a absorbit foarte multe fonduri europene. Eu accesez, din anul 1999, fonduri pentru Comuna Redea, nefiind atunci la primărie. Am venit, în anul 2000, la primărie. Am venit cu gândul de a construi și, în 1999, am accesat primul proiect pe fonduri europene, repet, nefiind la primărie. Din 2004, am început cu cele mai fructuoase și necesare proiecte pentru această comună:  alimentare cu apă canalizare, asfaltare, modernizarea școlilor, grădiniței, accesul peste tot în comună și spre exteriorul comunei, achiziționarea de microbuze, pentru a aduce copiii la școală.

Am înființat un taxi local, spre urbea Caracal sau pentru interiorul comunei. Am avut șansa să înființăm o societate a primăriei, unde am creat locuri de muncă.

Dar, vis-a-vis de fondurile europene, revin la mandatul 2024-2028, în care comuna Redea, în maxim doi ani, va realiza cele mai frumoase proiecte și benefice pentru comună: se va încheia proiectul Extindere apă-canalizare, în acest an, de care vor beneficia toți locuitorii acestei comune din satele Redea, Redișoara și Valea Soarelui, se va termina asfaltarea a 16 km, urmează piste de biciclete, 16 km, și drum pietonal, unde avem lățime de 1,20 m și lungime de 32 km, pe ambele sensuri.

Avem proiectul, care este, în momentul de față, este scos la licitație, privind apartamentele pentru persoanele cu probleme sociale, 12 apartamente. Va fi mai întâi procedura de licitație, după care se va încheia contractul cu firma câștigătoare, pentru a începe execuția. În momentul de față, mai avem încă 12 apartamente pentru tinerii specialiști, inginer, preot și așa mai departe, care vin în comuna Redea. Peste 10 zile, vor începe lucrările. Lucrări care vor fi terminate până în luna noiembrie 2025.

De asemenea, vă pot informa că s-a terminat modernizarea școlii Redea, prin anvelopare, prin schimbarea tuturor ușilor și ferestrelor, schimbarea acoperișului, acoperișul și dotarea școlii cu ultimele dotări: table electronice, calculatoare, laboratoare și mobilier. Școala este dotată conform normelor Uniunii Europene și grădinița, de asemenea.

Avem, totodată, un loc de joacă modern în fața grădiniței, proiect finalizat. Am modernizat iluminatul public, prin schimbarea a 500 de lămpi, cu sistemul de autoaprindere și reglare iluminat public, pe timp de noapte.

Mai mult decât atât, pe lângă aceste proiecte, avem 50% înfăptuit proiectul de platformă gunoi, pentru cetățenii din comuna Redea, unde este terminată platforma, cântarul este pus și așteptăm, de la Ministerul Mediului, containerele pentru depozitarea tuturor reziduurilor care există într-o gospodărie. De exemplu, materiale rămase de la construcții, materiale din electricitate, materiale folosite la autovehicule, baterii, cauciucuri uzate și așa mai departe.  Am semnat, săptămâna trecută, cererea de finanțare la proiectului „Gunoi de grajd”, unde se va construi o platformă pentru depozitarea gunoiului de grajd, dotată cu încărcător și vidanjă, pentru aducerea și a unui utilaj de a transporta gunoiul, de la locuința proprietarului, către acea platformă.

Mai mult decât atât, iarăși o realizare pentru comunitate, este reducerea consumului de energie electrică, prin proiectul Parc Fotovoltaic de 200 de kW.

Parc care se va plasa pe raza comunei Redea, unde vor beneficia de acest curent electric, produs prin panouri fotovoltaice, școala, grădinița, primăria, căminele culturale, pompa de apă. Va fi foarte benefic pentru stația de pompare, stația de tratare și stația de epurare, unde putem să reducem costurile pentru apă și canalizare.

Privind educația și școala în general, aveți cadrele didactice necesare sau sunt probleme în acest sistem?

Pot să spun că, vis-a-vis de învățământ, ne-am implicat enorm. Suntem, permanent, aproape de școală. Ne-am aplicat asupra învățământului, pentru că educația este foarte importată. Acum am putut să reușim, prin proiecte europene, cum v-am spus anterior, să modernizăm școala și grădinița. Am pus la dispoziție transportul școlar de la satele noastre către școala de centru. Mă doare sufletul  că nu mai avem copii la școala și grădinița din satele Redișoara și Valea Soarelui.

Natalitatea a scăzut enorm. Se vede în toată România și m-aș bucura, în acest context, să se găsească soluțiile de a colabora, de a gândi mai bine, în sensul învățământului, ca profesorul să nu mai meargă la cinci școli, până ajunge la Redea. Un lucru jenant pentru cadrul didactic. Haide să facem ceea ce e mai bine pentru noi toți, să facem o regionalizare, să putem gândi pozitiv, ca elevul respectiv să învețe, în condițiile normale, cum a fost și poate să fie, numai dacă suntem alături de școală și de lucrurile bune. În sensul în care o clasă să fie cea între 20 de elevi sau 30, nu comasate clasa I cu a III-a, a V-a cu a II-a și, uite așa, să fim în clasa a VII-a sau a VIII-a, cinci elevi sau șapte, unde profesorul nu poate să-și exprime poziția, de a da elevului gândirea bună de continuitate în învățătură.

Domnule primar, din punct de vedere al structurii politice a Consiliului Local aveți probleme? Sunt votate, proiectele importante ale dvs. sau aveți o opoziție?

Eu sunt de acord să fii contra, dar să fii contra cu argumente. Eu sunt de acord să vii cu o altă idee mai bună ca a mea și, apoi, să vezi că eu o pun în practică. De multe ori, le-am spus: haideți toți să colaborăm, să putem duce la îndeplinire, pentru cetățeni, ceea ce le-am promis și voi, cei din opoziție, și cei care suntem la conducere. Sunt adeptul colaborării, sunt adeptul de a ieși în fața cetățeanului și a spune că și cei din opoziție au făcut următorul proiect sau au plantat un arbore. Dar, scuzați-mă, din păcate, nu numai la Redea, și în guvern și peste tot, nu știu pentru ce luptă unii, dar de multe ori opoziția, de stânga sau de dreapta, n-a fost benefică și cooperantă, pentru binele comun, luptând doar pentru privilegii personale. În toată România, nu numai la Redea.

Vă permite aritmetica politică să vă treceți, totuși, proiectele?

Aritmetica politică îmi permite și chiar dacă era să nu îmi permită, făceam în așa fel încât să aduc argumente, să lupt pentru această comunitate, să fac ședințe cu cetățenii, să arăt că vreau să dezvolt comuna și eu zic că aș reuși și atunci. De ce? Pentru că suntem trimiși de către cetățeni să dezvoltăm comuna. Nicidecum să ne opunem dezvoltării comunei.  În momentul de față, avem de la PSD șapte consilieri, PNL – patru. Eu le doresc succes, liberalii au încercat mereu să mă boicoteze,  dar vă spun sincer, nu eu, Dan Bălă, sunt contra, cum zic ei. Nu-i adevărat! Ei trebuie să convingă cetățenii, ca cetățenii să-i voteze, pentru ca, mâine să fie ei cei care să conducă această comunitate. Și uite că au încercat de șapte mandate și n-au reușit să convingă poporul. Și vă pot informa că, în acest mandat, eu, împreună cu echipa pe care o conduc din aparatul propriu, și consilierii care sunt de acord cu proiectele pentru dezvoltarea acestei comune vom rămâne în istoria acestei comune, pentru că vom finaliza toate proiectele.

Inclusiv, în momentul de față, vă pot informa că suntem în derularea proiectului alimentare cu gaze naturale în comuna Redea, unde am avut concursul dat și, pe această cale, le mulțumesc tuturor care ne-au ajutat în acest demers, și Prefectură, și Consiliul Județean, și Ministere. Și iată, Redea este pe primul loc în județul Olt,  ca proiecte europene absorbite, pe primul loc pe Sud-Vestul Oltenia, cu proiectul de extindere a alimentării cu apă, extindere cu 24 de km de canalizare, 24 de km apă și al 17-lea pe țară, din 316 proiecte depuse.

Redea va fi un brand al Oltului și s-ar putea mâine, și m-aș bucura, să discutăm de ce este Dan Bălă în comuna Redea primar, ce a făcut Dan Bălă, ca primar… Să lăsăm la o parte răutățile, să lăsăm la o parte jignirile, să lăsăm la o parte gândurile rele și să venim într-o strânsă colaborare. Uite, domnule, cine suntem, ce am făcut și de ce continuăm. Deci, așteptăm și gaze la Redea, care este un proiect foarte important, pe lângă celelalte și alte proiecte pe care se vor deschide axe. Vă garantez că eu, prin echipa care o am, le vom accesa pe toate, pentru că e benefic pentru o comunitate. O comunitate poți să o dezvolți numai prin fonduri europene, în momentul de față, nu prin fonduri date de guvern, pe care nu le avem nici pentru funcționare. Sunt adeptul unei Românii europene in integrum. Mai avem doi ani și trebuie să ne mișcăm foarte repede, ca să demonstrăm că noi, primarii, suntem cei care am dezvoltat comunitățile patriei.

Din punct de vedere cultural, de păstrare a tradițiilor, cum stați aici?

Au dispărut din cauza faptului că noi am accesat mai mult Facebook-ul, mai mult Tik-Tok-ul, nu mai știm ce înseamnă un joc tradițional. Mergem la nunți, la botezuri, bineînțeles, nu toți, dar majoritatea stăm pe Tik-Tok. Trebuie să mergem cu tradiția înainte. Noi, la Redea, vă pot informa că avem cinci evenimente foarte importante. De exemplu, avem evenimente de 1 și  8 Martie, de ziua celor care ne-au adus pe această lume, femeia, mama, bunica, fiica, sora. Avem bal de 8 martie, în fiecare an, deși pot să spun că, cu părere de rău, pe perioada pandemiei nu s-a ținut. Vom relua toate evenimentele tradiționale. Așa cum v-am spus, avem organizat, de 8 Martie, în Căminul Cultural, unde este foarte frumos, și mă bucur enorm că nu a dispărut tradiția din comuna Redea, unde avem prezente femei și la vârsta de 70-80 de ani și peste. Mă bucur enorm când văd că bunicile și mamele noastre sunt prezente. Mai mult decât atât, avem sărbătoarea de Paște, când ne întâlnim cu toții, de la mic la mare, și sărbătorim Învierea Domnului.

Avem, iarăși, un eveniment de „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, sărbătoare pentru cei care poartă, cu drag, numele Constantin și Elena, ocazie cu care sărbătorim și cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie. Avem sărbătoarea de 15 august, Sărbătoarea Fiii Satului, unde sper, din tot sufletul, că ne vom aduna mai mulți ca niciodată, ca să serbăm și proiectele pe care le vom finaliza pentru comună. Vom încheia anul cu Revelionul în comuna Redea, eveniment pe care îl organizăm, de ani buni, la Căminul Cultural.

Care este cea mai mare problemă cu care se confruntă comuna dvs., în aceste momente?

Problema cea mai mare, care ne împiedică să continuăm și să ducem la îndeplinire, mai rapid, proiectele,  este, în momentul de față, că funcționăm cu șapte persoane din organigrama de 22. Avem un mare deficit de personal.

Am avut posturile scoase la concurs, dar văd că nu sunt persoane dispuse, care să vină să aibă șansa de a da un examen, să-l ia, să colaborăm, să continuăm și să fim noi cei care să spunem că de drag am venit să muncim pentru comunitate, am luat un examen și uite că reușim.

E mai greu, din punctul ăsta de vedere, dar sper din tot sufletul că acest guvern care va veni mâine-poimâine să aibă în gândire regionalizarea. Nu este  admisibil ca, într-o instituție, un singur angajat la Compartimentul Agricol să întocmească pentru fermieri 1300 de adeverințe, ca de exemplu Redea, unde suntem a doua comună din țară cu o suprafață agricolă de 12.400 de hectare și să funcționeze cu o singură persoană, la Camera Agricolă. Nu este admisibil cum este comuna Redea cu întindere 34 de kilometri și două sate, la distanța de 4,6 km și 4,4 km de centru să funcționeze cu șapte angajați, iar alte primării să aibă supraîncărcare de personal. Trebuie să terminăm odată cu risipirea banului public, pe angajați politic, care au lipit afișe, alții angajați prin alte prisme, nepotisme și amantlâcuri, care nu aduc niciun beneficiu instituției unde lucrează, pentru a-și merita salariul pe care îl iau.

Ce mesaj aveți către locuitorii comunei?

Către locuitorii comunei Redea, dar și pentru locuitorii care s-au născut aici și locuiesc în alte orașe ale țării, le spun, cu dragoste în suflet, că Redea va fi, în acest mandat, un orășel, cum am spus-o atunci când am venit, la primul meu mandat. Am reușit, suntem în lucru și vom face tot ceea ce le-am promis. Nu promisiuni electorale, cum s-a spus sau cum fac alții.

Cei care mă cunosc, știu ce spun și fac. Unde nu pot să fac, cer ajutorul, cer colaborare și tot reușim. Deci, locuitorii și cei care pășesc în comuna noastră trebuie să știe că Redea va fi dotată cu tot ceea ce înseamnă cerințele cetățeanului: apă și canalizare, asfaltare, piste de biciclete și pietonale, șanțuri, podețe, alimentare cu gaz, școlile și grădinițe modernizate și accesul cât mai facil, din punct de vedere al administrației publice locale. Îi salut și îi rog pe toți care vor să investească în Redea să vină acum, pentru că avem nevoie de investitori, să vină lângă noi, pentru că mâine Redea va fi o comună dotată cu toate utilitățile și cerințele cetățenilor.

Înseamnă că sunteți foarte optimist în ceea ce privește noul președinte al României, Nicușor Dan și primul ministru, care se configurează a fi Ilie Bolojan…

Am încredere în relația celor doi oameni politici. Și știu ce spun… Am avut șansa să trec prin atâtea campanii electorale și prevăd că acest tandem va fi unul de bun augur. Cred că, împreună, își vor asuma niște reforme de tip european, pentru statul român.  Am fost, deseori, foarte atacat, denigrat și am fost nevoit să iau o poziție. Uneori, poate prea radicală. Dar, acum, văd în cei doi niște oameni de echilibru, care iubesc România și care consideră că, la jigniri, nu trebuie să răspundă cu jigniri, ci cu o soluție pe termen lung.  Care vor să promoveze fapte și nu vorbe. Căci, este important ca, în actuala configurație parlamentară, să lași lucrurile să meargă într-o direcție normală. Prea s-a ajuns departe cu ura, în această țară. Iar eu m-am hotărât să răspund la ură tot cu fapte și cu eforturi de reformare.

Nu este admisibil să dai tonul de sus, de la nivel înalt, către comunitățile noastre în sensul să fie jignit profesorul, să fie jignit medicul, să fie jignit polițistul, să fie jignite toate structurile statului care, la un moment dat, stau și se gândesc de ce. Din cauza conducerii centrale a acestei țări. Nu au știut să ia poziție, dar sper din tot sufletul că, domnul președinte, actual și partidele proeuropene vor gândi un singur lucru: acela de a construi un guvern stabil și de a schimba imaginea României în lume.  Haideți să ne adunăm gândurile, poziția, cunoștințele noastre, să lăsăm intelectualul să fie intelectual, să-i lăsăm pe cei care sunt cu lopata, cazmaua, sapa și culesul de morcovi să-și facă în pace treaba. Să facem diferența între elev și profesor, să facem diferența între cel care respectă și cel care nu respectă, să lăsăm instituțiile statului să-ți facă datoria și, la un moment dat, să acceptăm că avem drepturi și obligații în această țară!

Știm doar să zbierăm, să jignim și, când e vorba de muncă, să fugim în altă țară. Nu am nimic cu cei care muncesc în altă țară, dar fiecare să-și respecte munca și meseria pe care le fac. Nu vii tu să-mi dai lecții de moralitate, tu care nu ai făcut nimic în țara ta, iar în altă țară nici nu știi ce faci și nu îți pui în practică propria școlarizare.  Apoi, la un moment dat, mai votezi și pentru mine, cel care mă lupt cu un sistem politic sulfuros și mai sunt și jignit, pe deasupra.

Dumitru Sîrghie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments