În pofida dificultăților economice ale industriei metalurgice românești, recunoscute de către principalii actori de pe piață, SC ELECTROCARBON SA Slatina, principalul producător de electrozi siderurgici din România investește constant în susținerea unor obiective majore, menite să eficientizeze fluxul productiv, dar să și ofere pe piață produse de calitate cu un preț atractiv pentru beneficiarii contractuali ai acestei companii.
Considerată o unitate mare consumatoare de energie electrică, ELECTROCARBON Slatina vine să rezolve această problemă prin implementarea de proiecte în fluxul productiv, concepute să susțină activitatea economică curentă…
În acest sens, în data de 21 mai 2013, oficiali ai companiei au făcut public proiectul denumit „Reducerea consumului de energie electrică în sistemul de pompare apă industrială al SC ELECTROCARBON SA Slatina”. Acesta se derulează în cadrul Programului Operațional Sectorial „Creșterea Competitivității Economice”. Este finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, sub genericul „Investiții pentru viitorul dumneavoastră”.
O echipă pentru un proiect ambițios
Prezentarea proiectului i-a revenit lui Ovidiu Pisică, director general adjunct al Electrocarbon SA, manager de proiect, având alături pe Ion Belea – director mecano-energetic, Andronica Dăncioiu – director economic, Virgil Smarandache – director de producție, Liana Ciobanu – director de calitate și Lucian Prună – director comercial.
Conform celor declarate de managerul proiectului: „Obiectivul contractului îl reprezintă aprobarea finanțării nerambursabile de către Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial – „Creșterea Competitivității Economice”. Proiectul este intitulat „Reducerea consumului de energie electrică în sistemul de pompare apă industrială al SC ELECTROCARBON Slatina”. Durata contractului semnat în luna aprilie este de 12 luni, proiectul are o valoare totală de 1.107.525 lei din care asistența financiară nerambursabilă 416.536 lei. Cea mai mare parte din valoarea nerambursabilă – 366.552 este suportată din fondul european de dezvoltare regională, iar o parte mai mică de 49.984 este din bugetul național”.
ELECTROCARBON beneficiază de susținere în cadrul Programului Operațional Sectorial „Creșterea Competitivității Economice”, după ce compania a îndeplinit o serie de criterii de eligibilitate, prin care aceasta a dovedit, printre altele, că este un bun partener al statului în ceea ce privește achitarea contribuțiilor către bugetele locale, cât și către bugetul consolidat al statului.
Obiectivele proiectului
În fapt, se urmărește realizarea unor ținte de proiect care se regăsesc în: Creșterea eficienței energetice și implicit economii de energie; Aplicarea unor măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice prin înlocuirea în sistemul de pompare apă industrială a unor echipamente și instalații existente, cu echipamente noi de ultimă generație; Montarea de convertizoare de frecvență, softstartere, traductoare de presiune, de temperatură și de nivel pentru optimizarea consumului de apă și de energie electrică; Înlocuirea panourilor de alimentare, comandă și semnalizare în vederea adaptării la noile tipuri de pompe; Înlocuirea turnurilor de răcire pentru creșterea gradientului de răcire și creșterea eficienței energetice prin reducerea recirculării apei calde în vederea răcirii; Montarea de contoare de energie electrică și apă industrială; Montarea unui sistem de dedurizare a apei industriale în vederea reducerii consumului de apă; Înlocuirea sistemului de iluminat cu lămpi cu eficiență energetică ridicată; Echiparea stației electrice cu sistem de climatizare pentru asigurarea microclimatului necesar funcționării noilor tipuri de echipamente.
POS CCE – Axa 4: Creșterea eficienței energetice și dezvoltarea durabilă a sistemului energetic
În prezent situația economică este încă caracterizată de un nivel ridicat al intensității energetice. Deși sectorul energetic prezintă un grad ridicat de liberalizare, pentru eficientizarea energetică trebuie să fie considerate drept o prioritate.
Așa cum este indicat în analizele privind situația economică, industria energetică este indicatorul unde România prezintă cel mai mare decalaj față de nivelul mediu aș UE; acesta, dacă nu este luat în considerare în mod corect, poate constitui un impediment important pentru competitivitatea economiei naționale și pe Piața Unică și pe Piața sud-est europeană, în special din punct de vedere al creșterii treptate a prețurilor la energie (alinierea acestora la cele europene).
Obiectivele Politicii energetice a României sunt în conformitate cu Strategia Lisabona, Carta verde pentru „Strategia europeana pentru energie durabilă, competitivă și sigură”, Noua Politică. Acțiunile propuse pentru creșterea eficienței energetice, valorificarea resurselor regenerabile de energie și reducerea impactului negativ asupra mediului reprezintă principalele obiective ale Politicii Energetice Naționale (PEN).
În cadrul strategiilor sale naționale pentru creșterea eficienței energiei și valorificării resurselor energetice regenerabile (RES), ținta României este de a reduce intensitatea energiei primare și creșterea ponderii energiei electrice produse din resurse regenerabile în consumul național brut de energie electrică. Aceste obiective sunt realizabile numai prin investiții semnificative în reabilitarea, upgradarea și modernizarea capacităților de producție, în extinderea/îmbunătățirea rețelelor de transport și distribuție, în echipamente de eficientizare a energiei în consumatorul final și în protejarea mediului.
Pentru asigurarea unei energii durabile, trebuie să se țină seama în permanență de capacitatea de suport a mediului – de cantitatea și calitatea resurselor energetice și problemele de poluare pe care le generează sectorul energetic. În vederea minimizării impactului producției de energie asupra mediului, este necesară reducerea emisiilor provenite din instalațiile mari de ardere a căror funcționare este esențială pentru Sistemul Energetic Național, și care reprezintă principalii poluatori din sectorul energetic.
LINIA ÎNTÂI ȘI ZIARUL DE OLT