AcasăPoliticaReforma PNL Olt vine de la București și trece, mai departe, prin...

Reforma PNL Olt vine de la București și trece, mai departe, prin Studina și Urzica…

Motto: „Nu vă îndepărtați de popor că vă rătăciți!” (Nicolae Bălcescu)

Schimbarea de ultimă oră a prefectului de Olt, ordonată, se pare, direct de la sediul central al PNL, din Str. Modrogan 22, București 11826, a avut efectul sfâșietor al unui foc de armă tras într-o Catedrală Ortodoxă și… nu prea…

Primarii, consilierii și adepții acestei formațiuni din Oltul lui Pan. M. Vizirescu, atâția câți au mai rămas pe baricade, debusolați fiind, nu mai știu ce să creadă… Faptul că schimbarea ar fi efectul unei lupte politice interne din PNL Olt, dintre (încă) liderul județean en titre senatorul Liviu Voiculescu și eternul lui rival, mult mai titratul deputat Gigel Știrbu, uns cu toate alifiile liberale, sau că însuși noul prefect, Mario De Mezzo, vocea centrală a PNL pe ecranele televiziunilor naționale, îi plătește lui Voiculescu o poliță mai veche, din perioada în care el a fost scos, cu anasâna, de la candidatura primăriei orașului natal al lui Eugen Ionescu… Greu de zis… Nici nu e nevoie să ne dăm acuma cu presupusul, oricât de hârșiți ne-am crede în hățișurile politicii noastre alutane, căci, imediat, efectele acestei lupte interne, își vor arăta „eroii” și „victimele”.

Faptul că președintele în funcțiune al PNL Olt, dl Voiculescu, nu a organizat o conferință de presă (continuând  această modă a suprimării conferințelor de presă instaurată în Pandemie), pentru niște explicații cât de cât verosimile, ne duce cu gândul la o iminentă schimbare a conducerii PNL Olt. O fi mai bine, o fi mai rău, nu știm.  „Vom muri și vom vedea”, vorba sloganului din timpul Revoluției din Decembrie 1989.

Domnul senator Voiculescu, dă din umeri, făcându-se că nu înțelege de ce se dorește atât de mult de la vârful central al PNL schimbarea schimbării, declarând în „Adevărul” fostului PCR că nu comentează, nu intuiește motivele acestei atitudini politice radicale și, culmea „democrației” liberale, că pe el nu l-a consultat nimeni. A mai adăugat,  pe o rețea de socializare, persiflând un anumit personaj aflat acum în grațiile conducerii centrale a PNL, celebra spunere a lui Nicolae Iorga, adresat unui student care-i ocupase scaunul la birou și care nu știa cum să iasă din încurcătură: „Nu tinere, nu te jena. Stai jos. La fund suntem toți la fel, la cap e diferența…”

Pe de altă parte, educat cum îl cunoaștem, ex-prefectul Florin Homorean mulțumește din inimă partidului pentru misiunea onorantă ce i-a fost încredințată până acum, promițând solemn loialitate și fidelitate până la capăt, domnia sa cedându-i (la ordin politic) lui Mario De Mezzo fotoliul Instituției Prefectului de Olt, cu „satisfacția personală a unui om împlinit”. De altfel, iată, că, tot printr-un ordin politic județean, de ultimă oră, Florin Homorean a și fost numit președinte al PNL Slatina. Sincer, mă așteptam la o sinecură guvernamentală, așa cum se proceda și în perioada comunistă: te dăm afară, ca să te avansăm!

Că dihotomia dintre cele două tabere PNL Olt este în plină efervescență a fost, recent, subliniată și cu ocazia Sărbătoririi a 453 de ani de la prima atestare documentară a comunei Urzica, condusă cu demnitate și onoare de un liberal autentic, Ion Spiridon, eveniment, cu prilejul căruia cele două fracțiuni liberale s-au pozat separat cu primul gospodar al acestei localități cu o istorie anticomunistă remarcabilă.

Am mai spus și repet: unul dintre cei mai autentici primari liberali din Olt, care nu și-a trădat niciodată principiile de dreapta, este – fără îndoială, Ion Spiridon, primul gospodar al localității Urzica. O comună  situată pe teritoriul de legendă al fostului județ Romanați, ai cărei locuitori s-au remarcat, de-a lungul timpului, prin  rezistența lor împotriva comunismului și a colectivizării forțate, pe care Securitatea bolșevică a făcut-o cu pistolul la tâmpla țăranului român, ca urmare a loviturii de stat de la 23 august 1944 și a falsificării grosolane de către comuniști a alegerilor din noiembrie 1946.

Însuși bunicul după mamă al domnului primar, care s-a opus cu înverșunare colectivizării, a fost deportat în Bărăgan. Tot aici, în Urzica Romanațiului nostru secular, a slujit la Parohia Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, celebrul anticomunist țărănist, prieten cu Nicola Iorga și Pan. M. Vizirescu, preotul și scriitorul Florian Stănescu – Gighera, care a fost și învățător în Basarabia noastră suroră.  Este o comună încărcată de istorie, o istorie pe care destoinicul nostru primar o știe pe de rost și nu ezită niciodată s-o spună celor interesați.

Urmaș demn al înaintașilor săi, în discursul său, imparțial și lipsit de ipocrizia politică practicată de majoritatea primarilor în fața ștabilor de aparatcik, Ion Spiridon și-a exprimat, diplomatic, neutralitatea cu privire la acest „război” intern din PNL Olt, spunând că de-a lungul îndelungatelor sale mandate de primar liberal, cu ocazia sărbătorii comunei, au fost alături de el, primindu-i cu mare ospitalitate, oameni de mai multe culori politice, dar și nealiniați politic, în special oameni care l-au ajutat de câte ori a fost nevoie. Tot el le-a spus, de la tribună, celor prezenți că, în Dex., vocabula „liberalism!”, pe lângă faptul că exprimă o doctrină politică și un curent ideologic superioare doctrinelor și curentelor politice dictatoriale,  îngăduie și iertarea celor care greșesc, fără de voie, în activitatea lor de zi cu zi. „Și dacă prin iertarea acestor greșeli rezultă lucruri bune, din punct de vedere administrativ, pentru județul Olt și pentru comuna Urzica, atunci liberalismul poate rezista și în actuala conjunctură politică”. Primarul Spiridon mai spus că el respectă disciplina de partid, atâta cât aceasta este în favoarea comunității pe care-o administrează.

Marian Vasile, primarul comunei Studina, prieten cu noul prefect Mario De Mezzo, dar și unul dintre cei mai performanți primari rurali liberali din Olt, cel care, cu câțiva ani în urmă, a fost nevoit să-și dea demisia din funcția de prim-vicepreședinte al PNL Olt (intrat fiind în dizgrația senatorului Liviu Voiculescu), a fost aproape de omologul său de la Urzica, asumându-și, alături de deputatul și președintele regional Gigel Știrbu, o poziție de oarecare frondă față de actuala conducere a PNL Olt.

 Că e laie, că-i bălaie, că Știrbu, cu, gruparea lui, deține dreptatea sau, alminterea, că adevărul adevărat  e la Liviu Voiculescu și ai săi, decizia întru rezolvarea disensiunilor dintre cele două grupări stă în mâinile primarilor liberali din Olt, cei care, în ciuda tuturor dificultăților acestor vremuri, au rămas pe baricade. E adevărat că reforma PNL Olt pare să vină de la București, trecând prin Studina condusă de Marian Vasile și, apoi, prin Urzica, aflată sub „sceptrul” lui Ion Spiridon… Dar ea nu trebuie să se oprească aici, dacă se vrea continuitatea acestui partid istoric, care a făcut, cândva, România Mare, și care, acum, se află într-o fundătură a istoriei României.

Așadar, cei care vor decide soarta PNL Olt sunt exact cei care i-au trimis acolo, în Legislativul Român, pe senatorul Gigel Știrbu și pe deputatul Liviu Voiculescu, aflați acum pe poziții antagonice. Iată-i: Iacob Dan (Scărișoara), Marian Tudorică (Drăgănești), Constantin Dobrița (Mihăiești), Augustin Predel (Bărăști), Nicolae Cărămizaru (Morunglav), Ion Ioniță (Priseaca), Cosmin Vlad  (Cungrea), Paulică Munteanu (Iancu Jianu), Șopârlița (Marijana Trepăduș), Scornicești (Daniel Tudor) Vădăstrița (Ciupitu Marian), Urzica (Ion Spiridon) și Marian Vasile (Studina)… La ei sunt cheia și lacătul viitorului PNL Olt, partid care va intra, în curând, în forfota celor mai dificile alegeri postdecembriste. Facă-se voia lor… Amin!

Dumitru Sîrghie


1 COMENTARIU

 1. Lovitura de stat de la 23 August 1944?!
  1)De ce lovitura de stat?
  2)Daca nu ar fi fost 23 August 1944 , care ar fi fost viitorul Romaniei?
  3)Avea Romania o alternativa mai buna?
  Sint curios sa stiu raspunsurile la aceste simple intrebari D-le Sirghie, multumesc.
  Cu prietenie, din Los Angeles, George Craciun.
  P.S. Pactul Ribbentrop-Molotov (Germania-Rusia) 1940 a fost si inca este un furt istoric al pamintului romanesc. Intre Germania si Rusia, clar Germania este partea buna acum, dar Romania trebuie sa fie mereu prioritatea tuturor romanilor intotdeauna.

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments