AcasăActualitateRegionalizarea României – prima dezbatere publică desfășurată la Academia Română

Regionalizarea României – prima dezbatere publică desfășurată la Academia Română

În dimineața zilei de 2 aprilie 2013, în Aula Academiei Române, în organizarea acestei instituții, și a Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a avut loc prima dezbatere publică privind procesul de regionalizare – descentralizare, inițiat de Guvernul României.

Suportul acestei manifestări este dat de către memorandumul cu tema „Adoptarea măsurilor necesare pentru demararea procesului de regionalizare – descentralizare, în România, document care stabilește obiectivele strategice, principiile procesului de regionalizare – descentralizare, precum și cadrul instituțional și calendarul activităților necesare implementării măsurilor stabilite.

valcovLa eveniment a participat, urmare a unei invitații făcută de către viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Liviu Dragnea, și senatorul Darius Bogdan Vâlcov, președintele Comisiei pentru Administrație Publică, Organizarea Teritoriului și Protecția Mediului.

Față de această primă dezbatere, inițiată și susținută de către cele două instituții (Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Academia Română), senatorul Darius Băgdan Vâlcov felicită organizatorii și arată deschiderea pe care o manifestă față de această proiecție legislativă, de pe poziția pe care o ocupă în Senatul României:

„Ca președinte al Comisiei de Administrație Publică, Organizarea Teritoriului și Protecția Mediului din Senat și ca fost primar al unui municipiu reședință de județ timp de 8 ani de zile, am datoria și responsabilitatea să contribui la dezbaterile publice pentru a identifica cele mai bune soluții, pentru a eficientiza administrația publică, pentru a aduce decizia cât mai aproape de cetățeni, pentru a valorifica potențialul de dezvoltare economică al fiecărei zone.

Regionalizarea nu este o temă nouă, vorbim de ea de aproape 20 de ani, dar nu am reușit până anul acesta să avem un proces clar structurat cu o dezbatere publică argumentată. De prea multe ori tema regionalizării și a organizării teritorial-administrative a României a fost tratată cu patimă și superficialitate. De prea multe ori subiectul a fost confiscat de o retorică politicianistă, în strânsă legătură cu anumite aspirații de ordin etnic și autonomist, aspirații în contradicție cu fibra statului nostru național, așa cum este consacrat în Constituție.  De data aceasta însă am convingerea că modalitatea de abordare propusă de Guvern, cu cele 3 paliere de consultare: academic, societate civilă, aleși locali și demnitari, precum și cu nivelul interministerial, va reuși să aducă pe același plan toate opiniile și expertiza. Astfel, rezultatul final ne va asigura o dezvoltare teritorială armonioasă pentru reducerea disparităților economice atât dintre regiunile noastre, cât și față de media europeană”.

În opinia senatorului Darius Bogdan Vâlcov, România are nevoie urgentă de regionalizare, de o reorganizare administrativ teritorială care să asigure că fiecare regiune se dezvoltă conform propriilor nevoi și propriului potențial.

Transferul de decizie de la București spre teritoriu este considerat un element cheie al acestui proces. În contextul în care, pentru perioada 2014-2020 România să poată accesa cât mai multe fonduri europene, necesare implementării unor proiecte care să contribuie în mod real la creșterea economică și modernizarea țării.

Senatorul Darius Bogdan Vâlcov consideră că într-un anumit context, regionalizarea poate fi comparată cu situația care a generat constituirea marilor exploatații agricole, acolo unde, datorită politicilor economice specifice, profitul este destul de mare.

În ceea ce privește flexibilitatea acestei inițiative susținută în spațiul public de către Guvern și Parlament, senatorul Darius Bogdan Vâlcov arată spre modele de succes implementate la nivel european: cel irlandez și cel polonez.

Și față de numele pe care trebuie să le poarte viitoarele regiuni, președintele Comisiei pentru Administrație Publică, Organizarea Teritoriului și Protecția Mediului, senatorul Darius Bogdan Vâlcov susține poziția adoptată de viceprim-ministrul Liviu Dragnea.

„Trebuie să ne gândim la numele acestor regiuni pentru că astfel putem canaliza mai bine tradiția cultural-istorică și putem stimula competiția inter-regiuni. Oltenia, pentru că în cazul actualei regiuni Sud-Vest aceasta este titulatura definitorie, va fi cu siguranță o regiune în plină ascensiune economică și care va ști să valorifice potențialul fondurilor europene. Să nu uităm că vorbim de o regiune care a reușit să ajungă de la un PIB de 32% din media UE (2007) la un PIB de 36% din media UE (2011) în doar patru ani, și aici este atât efectul investițiilor străine, dar și al utilizării fondurilor europene. Numai Slatina, un oraș cu 70.000 de locuitori, a atras în ultimii ani, sub mandatul meu ca primar, peste 70 milioane de euro din fonduri europene. Este, fără îndoială, un model de succes pentru ceea ce înseamnă valorificarea potențialului local. În perspectiva regionalizării și instituirii unui dialog direct între regiune și Bruxelles, aceste cifre vor crește și vor demonstra că prin politici inteligente la nivel regional putem aduce creștere economică pentru întreaga țară”.

Prin regionalizare, senatorul Darius Bogdan Vâlcov își exprimă încrederea că se va reuși realizarea unui cadru instituțional flexibil, susținut de întreaga societate românească, capabil să diminueze decalajul economic existent între România și țările dezvoltate din spațiul european.

Într-o privire asupra istoriei acestora se observă faptul că relansarea economică a statelor dezvoltate din vestul Europei s-a produs și ca o consecință a unei reforme administrative în profunzime.

Biroul de Presă al Senatorului Darius Bogdan Vâlcov, Președinte al Comisiei pentru Administrație Publică, Organizarea Teritoriului și Protecția Mediului

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments