AcasăCulturăRelansarea unui roman despre supraviețuirea în iubire

Relansarea unui roman despre supraviețuirea în iubire

Lansat la Arad, romanul scriitoarei Lia Teodora Ianto „Bărbații cu care m-am trezit”, apărut la Editura Castrum de Thymes în 2022, a fost prezentat recent și iubitorilor de lectură slătineni, la Biblioteca Județeană „Ion Minulescu” din Slatina, pe 12 octombrie.

Titlul romanului, „Bărbații cu care m-am trezit”, este incitant. Fără a ști detalii despre autoarea venită de la Arad pentru această relansare de carte, te întrebi ce fel de roman poate fi cu un asemenea titlu: autobiografic sau ficțiune? Ajungând să o cunosc pe tânăra scriitoare, apoi, citind romanul filă cu filă, am înțeles alegerea acestui titlu, deoarece mesajul autoarei nu poate fi descifrat frunzărind cartea, ci parcurgând-o integral. Lia Teodora Ianto analizează valorile afective și cognitive ale personajelor, care se constituie în capitole distincte ale romanului, putând fi considerate și ca studii de caz, fiecare în parte, având în vedere faptul că autoarea este de profesie psiholog.

Maia, eroina romanului, trăiește alături de personajele masculine experiențe extreme, plăcute și de extaz, dar și traumatizante și de neîmplinire, toate, rostogolindu-i clipele vieții, uneori în neant. Fiecare dintre relațiile trăite au fost lecții de viață, care i-au fost benefice eroinei, nu distructive, putând să se redreseze și să se îndrepte cu speranță și optimism spre un orizont, unde se va ivi și jumătatea dorită… „Scoți ce nu-i bun, repari cât poți și cum poți și mergi înainte”, își spune eroina la un moment dat.

După conținut, romanul este de tip psihologic, analiza fiind prioritară sintezei, iar personajele sunt preluate din realitate, dar cu alte identități, după cum afirmă însăși autoarea.

Lia Teodora Ianto, deși tânără, a publicat 13 volume anterior celui lansat recent la Slatina, dovedind un real talent și ca poetă, prin mai multe volume de poezie, sub pseudonimul Natalia Micalona, dar și cărți de dezvoltare personală, în calitate de psiholog. De altfel, la finalul întâlnirii, autoarea a prezentat, dintre acestea, ultimele două volume apărute, tot în 2022: volumul de versuri „Transplant”, apărut la Editura Stef, Iași și volumul „Dezvoltare personală. Vindecarea vibrațională prin metoda Theta”, apărut la Editura Mirador, Arad.

Ștefania MARINEANU,
Vicepreședinte al Asociației Liga Scriitorilor Filiala Olt


RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments