Artiștii populari sunt degetele prezentului care animă trecutul, pentru a sensibiliza viitorul cu privire la tradițiile și spiritualitatea acestui popor. Prin arta lor, ei stau în calea geniului distrugător al vremurilor, care se manifestă astăzi mai înverșunat ca oricând în istoria acestui neam, mai înverșunat chiar decât în perioada comunistă când, fie și din prostie ori din infatuare și mândrie, unii activiști comuniști protejau – în felul lor – artele și meșteșugurile populare. Și îi prețuiau, cât de cât, pe artiștii populari din mâinile cărora se nășteau „frumuseți și prețuri noi…”
Pe aceste considerente, profesori și elevi ai Liceului Teoretic „Petre Pandrea” din Balș au inițiat un proiect educațional intitulat „Renașterea ceramicii de Vădastra – Povești în lut”, în cadrul concursului național Euroscola. La proiect, participă 24 de elevi ai liceului, coordonați de profesorii Paul Daniel Dumitru și Vlad Dinu.
Proiectul are ca obiective conștientizarea și responsabilizarea elevilor și a comunității locale cu privire la însemnătatea ceramicii de Vădastra, ca element de patrimoniu național și la rolul acesteia în promovarea diversității culturale la nivel European.
Astfel, elevii au participat la ateliere de ceramică sub îndrumarea profesorului Lucian Truță de la Palatul Copiilor Adrian Băran – Slatina. De asemenea, elevii au fost în vizită la muzee ce au exponate aparținând ceramicii din cultura Vădastra. Cunoștințele căpătate în urma acestor activități au fost folosite în campania de informare și conștientizare a comunității locale cu privire la importanța ceramicii de Vădastra și la locul acesteia în patrimoniul cultural european. Această campanie constă în organizarea de colocvii și expoziții cu creațiile artistice ale elevilor, promovarea online și realizarea de materiale informative.
Proiectul își propune, în continuare, organizarea Medalionului Artistic „Viziuni despre meșteșugul modelării lutului”, ce va strânge creațiile tematice ale elevilor din zona orașului Balș și expoziția „Povești în lut”, ce va avea loc la Primăria Orașului Balș.
Interesul manifestat de elevi pentru acest element de patrimoniu va fi susținut de realizarea unor inițiative viitoare, cum ar fi organizarea unei grupe de arheologie la liceu, inițierea unui proiect educațional județean, în calendarul proiectelor educative și unul european de tip eTwinning.