AcasăInterviuRenică Diaconescu, doctor în științe medicale: Pot să vă spun,...

Renică Diaconescu, doctor în științe medicale: Pot să vă spun, cu responsabilitate, că la Spitalul Slatina au fost salvați mii și mii de pacienți, cu afecțiuni grave

Unul dintre cei mai populari și mai profesioniști medici ai Slatinei noastre eterne și fascinante, dr. Renică Diaconescu (șeful Secției Neurologie), este optimist în ceea ce privește politica de sănătate a actualului guvern USL. El susține că eticheta de „Spital al morții”, atribuită Slatinei de presa centrală, este una „absolut nedreaptă”. Fost secretar în Comisa de Sănătate a Camerei Deputaților (2004-2008) și fost consilier al ministrului Sănătății (2009-2011), Renică Diaconescu ne mai spune că factorii responsabili ai acestui județ, ca și presa locală, ar trebui, din spirit de patriotism local, dar și pentru a restabili adevărul, să  mediatizeze „cu același aplomb” și cazurile medicale de succes din SJU Slatina, grație cărora au fost și sunt salvați mii de pacienți.

Dr. Renică Diaconescu

D-le doctor, iată-ne în anul de grație 2013, într-o Românie cu un Parlament puternic și cu un guvern pe măsură, ambele rezultate din succesul politic fulminant, obținut de USL, la alegerile parlamentare de la sfârșitul anului trecut. Când vor simți și românii binefacerile acestor noi formule parlamentare și guvernamentale?

Acest guvern este unul foarte stabil din punct de vedere politic și are în componența sa oameni cu mare experiență în domeniile vieții economice și sociale ale României. Salut nominalizarea lui Eugen Nicolăescu în funcția de ministru al Sănătății. Nu putem uita că, în mandatul său, Spitalul Slatina a beneficiat de tomograf, a fost modernizat Serviciul UPU, s-au creat compartimente de terapie, în multe secții și, nu în ultimul rând, Spitalul Slatina a primit avizul pentru a deveni Spital de Urgență. Sper ca d-l ministru să continue pe linia începută atunci.

Binefacerile acestei guvernări vor veni, vă spun sincer, în anii următori, în funcție și de evoluția economică a țărilor europene, de acordul cu FMI și de priceperea cu care actualii guvernanți vor reporni economia României. Oricum, Victor Ponta, premierul României, știe că nu mai trebuie aplicat un regim de austeritate, fiindcă poporul român a ajuns la limitele răbdării.

Credeți că va rezista formula aceasta de alianță PSD-PNL?

 Cred că va rezista, avându-se în vedere interesul USL ca, peste doi ani, să câștige și președinția României, cu Crin Antonescu. Acesta trebuie să mai lucreze însă la imaginea sa ușor deteriorată în acel interimat, după suspendarea lui Băsescu și, mai ales, să-și îmbunătățească relațiile cu cancelariile occidentale.

D-le doctor, cum vedeți politica de Sănătate a lui Eugen Nicolăescu, după ce a anunțat întreruperea finanțării de la buget a spitalelor private?

Nicolăescu avea niște proiecte mari pentru sistemul de Sănătate. A fost și sper să fie și de aici înainte cel mai iubit ministru al Sănătății. Ideea pe care însă a lansat-o, privind întreruperea finanțării de la buget a spitalelor private este de discutat. Ea conține, însă, o mare parte de adevăr… E adevărat că populația României este săracă și nu-și poate permite să se trateze în spitalele private. E, de asemenea, adevărat că spitalele de stat au fost și au rămas spitalele care tratează cazurile cele mai grave, uneori fiind departe de cele private din punct de vedere al dotărilor medicale. Este adevărat că greul Sănătății în România stă pe umerii spitalelor de stat, având în vedere că – în general – cele private se rezumă să trateze afecțiuni minore și medii…

Însă, în anul de grație 2013, nu-i mai puțin adevărat și civilizat, pacientul trebuie să-și aleagă medicul și spitalul în care vrea să fie tratat, beneficiind cum dorește de banii pe care îi dă în sistemul asigurărilor medicale. Oricum, mințile luminate ale acestui guvern trebuie să chibzuiască bine banii CAS, pentru că – totuși – nu e posibil să finanțezi, în aceeași măsură, și spitalele de stat, și pe cele private. Asta, în condițiile în care Salvările și Serviciile de Urgență rămase la stat sunt responsabile cu transportul pacienților (cei mai mulți cu afecțiuni foarte grave), la Spitalele de Urgență ale statului.

Credeți, d-le doctor, că Spitalului de Urgență Slatina i se poate șterge acea etichetă de „Spital al morții”?

Este o etichetă absolut nedreaptă, „obținută” printr-o mediatizare excesivă a unor cazuri – cu adevărat – nefericite. O perioadă, această emblemă i-a determinat pe unii pacienți să ocolească Spitalul Slatina. Pot să vă spun, cu responsabilitate, că la Spitalul Slatina au fost salvați mii și mii de pacienți, cu afecțiuni grave. Din păcate, aceste rezultate nu au fost mediatizate sub nicio formă. Avem profesioniști valoroși de toate specialitățile. Eu zic că mass-media ar trebui să-și îndrepte privirea și în curtea unor spitale cu pretenții și a unor clinici universitare din România, care au dat greș în tratarea unor cazuri. Mulți „specialiști” din clinicile universitare au găsit o formulă prin care își acoperă neputința rezolvării unor cazuri grave, spunându-le aparținătorilor sau pacienților: „Ați venit prea târziu!”

Noi, doctorii din Slatina, cui să spunem acest lucru? Fiindcă, e adevărat, uneori pacienții ajung la spital în ultima fază, pentru că nu există un tratament preventiv adecvat. Ar trebui ca legătura dintre medicul de familie și medicul specialist să fie mai strânsă și să nu fie încorsetată de birocratism… În altă ordine de idei, cum vă spuneam, aparținătorii unor pacienți au fost influențați o perioadă de acea etichetă negativă a Spitalului Slatina, dar când s-au întors de la București, cu pacientul mort, și-au dat seama că noi nu suntem așa cum ne-a catalogat presa centrală.

Ce a făcut actuala conducere a SJU Slatina, pentru a șterge această etichetă?

Actuala conducere, formată din dr. Andrei Iordache (manager) și dr. Romică Stănculescu (director medical), alături de Direcția Sanitară, au înțeles că trebuie făcute eforturi radicale, pentru schimbarea acestei imagini, în primul rând, printr-un management performant, din care să rezulte un act medical de calitate, și apoi prin a face unele demersuri de mediatizare a cazurilor tratate cu succes în spitalul nostru. Mass-media, în general cea de la centru, face din țânțar armăsar, exagerând – de cele mai multe ori fără niciun temei – aceste cazuri nefericite din spitalul nostru. Mai ales că orice informație din Spitalul Slatina face rating la presă. Este nevoie de un patriotism local, prin care atât personalul sanitar și mass-media locală, cât și conducerile SJU și a Direcției de Sănătate Olt să-și apere „nevoile și neamul”, făcând în așa fel ca – în presă – adevărul adevărat despre Spitalul Slatina să triumfe.

Dumitru SÂRGHIE

 


4 COMENTARII

 1. domnilor acest oprescu este un om cu mare caracter,considerentele mele pentru un baiat din provincie care a reusit sa fie un factor de decizie in politica oltului alaturi de paul stanescu.
  poate dvs il regretati pe dl Toma sau pe dl Bobes,consider ca a arunca cu noroi intr o persoana pe care nu o cunosti este marea problema a perioadei in care traim

 2. Despre Andrei Iordache, o fost amanta a lui taica-su, spunea ca se caca pe el cand era la scoala, asa ca ce pretentii aveti la el, iubeste cacatul si pe cacaciosi! In ceea ce-l priveste pe Renica, ar fi un dr. foarte bun , daca nu si-ar da cu presupusul in politica!

 3. te rog sa-l iei cu tine si pe “doctorul”Iordache care a ajuns slugoiul analfabetului de Oprescu .Halal director de spital slugoi la zero barat !
  IORDACHE omule du-te frate si te arunca mai bine in Olt decat sa mai il pupi in C..UR zi si noapte pe cretinoidul de Oprescu.
  IORDACHE omule in dreptul tau scrie “doctor ” pe cand in dreptul lui Oprescu nu scrie decat “mare lingator de grase c…ururi ”
  IORDACHE —– BRRRRR……. GRETOS …..

 4. RENICA DUTE SI TU DUPA CE CARE AU MURIT DIN CAUZA VOASTRA A SPGARILOR ASA ZISI DOCTORI CRIMINALI NENOROCITI

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments