Print this Post


  Renică Diaconescu susține modificarea Legii nr. 120/2006 a monumentelor de for public

  Senatorul PSD de Olt – Renică Diaconescu – susține modificarea Legii nr. 120/2006 a monumentelor de for public. Protecția monumentelor de for public trebuie să cunoască un cadru mai exact, delimitarea fizică a zonelor de protecție necesitând integrarea în planurile urbanistice. Aceste zone de protecție trebuie să fie publice, cunoscute de eventualii beneficiari de lucrări de construcții, iar prin aceasta, să capete și predictibilitate.

  „Proiectul de lege aduce modificări referitoare la modul, procedura și conținutul plăcilor comemorative amplasate pe clădiri. Acestea au rolul de a evoca memoria unor mari personalități ale culturii, științei sau vieții politice românești.

  Amplasarea acestor plăci va fi una standardizată, astfel încât să existe un număr limitat de modele utilizate. Acesta este și motivul exceptării acestora de la obligativitatea parcurgerii tuturor pașilor procedurali pentru amplasarea oricăror elemente pe fațadele imobilelor. Un element de noutate este amplasarea acestora și pe fațadele clădirilor construite ulterior demolării clădirii în care a locuit o personalitate sau a avut loc un eveniment istoric, pentru a păstra memoria, dincolo de schimbările intervenite din punct de vedere arhitectural.

  renica diaconescu 805Prezenta inițiativă legislativă modifică atribuțiile Comisiei Naționale pentru Monumente de For Public, clarificându-le. Până în prezent, deși pentru monumentele de for public existau prevăzute zone de protecție, acestea nu aveau un efect juridic concret. Prin modificările propuse, zonele de protecție vor fi delimitate în mod clar, prin repere fizice, iar lucrările ulterioare vor trebui să fie supuse avizului Comisiei”, a declarat Renică Diaconescu.

  Totodată, având în vedere evoluția tehnicii și căilor de informare, precum și tendințele privind digitalizarea resurselor culturale, inițiativa aduce aceste plăci comemorative în epoca digitală, acestea fiind însoțite de un cod de răspuns rapid. Acesta poate fi citit de către dispozitivele digitale pentru a accesa mult mai multe informații despre personalitatea evocată. Prin această metodă, accesul la informația relevantă pentru personalitatea evocată este facil și instantaneu.

  „Proiectul prevede posibilitatea ca platforma ce urmează să afișeze aceste date să poată fi generatoare de venituri din publicitate, cu condiția ca această publicitate să fie strict legată de personalitatea evocată sau de opera acesteia. Spre exemplu, în cazul scriitorilor, opera unui autor va putea face obiectul publicității pe pagina dedicată acestuia, fără ca acest lucru să însemne că publicitatea va putea fi despre alte bunuri sau servicii comerciale. În acest fel, această platformă digitală poate deveni și un portal cultural, care să ofere acces la informații de specialitate”, a mai spus senatorul Renică Diaconescu.

  Ionuț Dumitrescu

  Permanent link to this article: https://linia1.ro/renica-diaconescu-sustine-modificarea-legii-nr-1202006-a-monumentelor-de-for-public/