Intrată în peisajul cultural al Slatinei ca o necesitate, iată că revista OLTART prinde rădăcini, ajungând la cel de-al doilea număr. Profesorul și scriitorul Constantin Voinescu, împreună cu editorul Andi Barcan (inițiatorii și susținătorii acestui proiect remarcabil pentru urbea noastră) au făcut și fac tot posibilul ca această revistă să aibă continuitate și să atragă lângă ea cât mai mulți oameni de cultură, din toate domeniile.
Astfel, vineri, 29 martie, Sala de lectură a Bibliotecii Județene „Ion Minulescu” Olt a fost gazda lansării celui de-al doilea număr al revistei OLTART. La această manifestare au ținut să ia parte, alături de prof. Constantin Voinescu, editorul Andi Barcan și directorul Bibliotecii „Ion Minulescu” – Paul Matiu, o pleiadă de oameni de cultură din județ Olt și nu numai. Aprecierile, precum și observațiile critice, au fost însușite de către cei care coordonează această revistă. Tot aici, s-a discutat și despre înființarea unui cenaclu, în cadrul aceleași asociații, OLTART, un cenaclu de anvergură județeană, fie literar, fie un cenaclu al artelor…
Dintre cei prezenți amintim pe: scriitorii Teodor Firescu, Gheorghe Nicolăescu, Nicolae Zărnescu, George Vaiman, Silviu Gorjan, publicistul Florin Tuinea, Laurențiu Guțică – directorul Muzeului Județean Olt, muzeograful Aura Grosu, prof. Ion Ivașcu, artiștii Nichita Dragomira și Nicu Popa, prof. Cecilia Romaniuc, inspectorul școlar Victor Iacobescu, directorul Casei Corpului Didactic, Victor Tița și alții. În continuare, redăm câteva fragmente din discursurile coordonatorilor acestui proiect, Constantin Voinescu și Andi Barcan, precum și gazedei acestui eveniment, directorului Paul Matiu.
Paul Matiu, directorul Bibliotecii Județene „Ion Minulescu” Olt:
„Revista OLTART este cam singura revistă de cultură, pentru că celelalte reviste, cea a Muzeului, sau Studiile Slătinene, sunt axate pe domenii stricte cum ar fi: istorie, arhitectură, folclor, etnografie. OLTART este o revistă care cuprinde toate segmentele culturii. (…) Pentru noi, slătinenii, luna martie se identifică cu ziua de naștere a maestrului picturii slătinene, este vorba de Nicolae Truță. Acest cel de-al doilea număr al revistei OLTART, are pe frontispiciu tocmai pe pictorul Nicolae Truță, ca semn al prețuirii pe care oamenii de cultură de aici o au față de regretatul artist plastic…”
Prof. Constantin Voinescu:
„Intenția noastră este, evident, să perseverăm. După cum se vede a ieșit la lumină numărul al doilea și îl pregătim pe cel de-al treilea. Dar vrem să avem și din partea dvs., oamenii de cultură, anumite observații critice, menite să ridice valoric revista. Observații critice spuse în mod direct, privind atât conținutul, cât și prezentarea grafică. Am primit din partea dvs., a celor care scrieți și datorită cărora apare această revistă, semnale încurajatoare. În cadrul Proiectului OLTART, al Asociației Culturale OLTART, ne propunem să înființăm un cenaclu. Ne-am gândit la un cenaclu de anvergură județeană, fie literar, fie un cenaclu al artelor. Și vrem să ne dați sugestii și în privința acestui lucru. (…)
Este momentul să-i mulțumesc încă o dată d-lui Barcan, patronul Editurii Hoffman, și nu voi înceta niciodată să fac acest lucru, pentru că, fără aportul domniei-sale, apariția acestei reviste nu ar fi posibilă.”
Andi Barcan, patronul Editurii Hoffman:
„Ideea pentru care susținem acest proiect cultural este pentru ca artiștii și scriitorii din județul Olt să aibă o revistă unde să-și expună lucrările lor. Trebuie să ajutăm cu toții cultura din județul Olt. Vrem ca și cei mai tineri să vină alături de asociația noastră. Trebuie să încercăm să promovăm tineri autori, cu o carte de debut. Încercăm, în numerele viitoare, să promovăm cât mai mulți tineri autori. Trebuie să ajutăm creația din județul Olt. Noi, prin editura noastră, vom sprijini cât vom putea această revistă.”
Dragoș Sîrghie