Rezultatele obținute de simularea examenului de Bacalaureat au arătat că doar 35,32% dintre elevii din județul Olt au obținut note peste șase. Chiar dacă rezultatul este unul slab, Felicia Man, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Olt, se declară încrezătoare în faptul că elevii vor obține note mult mai mari la examenul de Bacalaureat din vară. Aceasta este de părere că notele mici sunt din cauza demotivării elevilor, pentru că notele nu s-au trecut în catalog.
„Din păcate, cu toate că la limba și literatura română, elevii noștri au avut un procent de promovabilitate de 64,55%, procentul de la matematică de 35,1% a făcut să scadă foarte mult media. La simularea Bacalaureatului, din cei 2.554 de elevi prezenți, au obținut medii peste șase, 35,32%. Este un procent mic, însă, și la nivel național procentul este destul de mic – 38,2%. Motivele principale care au stat la baza obținerii acestor rezultate sunt identificate la nivelul fiecărei unități de învățământ. Orice analiză am face noi, la nivelul inspectoratului, cu siguranță că ea nu va fi la fel de pertinentă ca cea făcută de fiecare profesor, în fiecare catedră și în fiecare școală. Motivele sunt diferite de la o școală la alta. Una dintre cauzele care a condus la obținerea unor astfel de rezultate este faptul că notele nu au fost trecute în catalog, iar copiii nu au fost la fel de interesați de obținerea unui rezultat bun. Al doilea motiv a fost scăderea continuă a motivației școlare; indiferent câte eforturi am făcut, copiii sunt demotivați pentru performanța școlară”, a declarat Felicia Man, în cadrul unei conferințe de presă.
Pentru ca promovabilitatea examenului de Bacalaureat din vară să fie mare, în perioada următoare, se vor efectua inspecții de specialitate în toate unitățile de învățământ care au obținut rezultate slabe, atât la evaluarea națională, cât și la Bacalaureat.
„De data aceasta, am schimbat strategia. Vom face inspecții de specialitate la disciplinele de examen. Inspectorii școlari și metodiștii au avut de prezentat un grafic al acestor inspecții. Inspecția tematică vizează toate activitățile care se desfășoară în școala respectivă, iar în cadrul inspecțiilor de specialitate este vizată activitatea doar a profesorului de disciplină în cauză. Lucrurile vor fi un pic diferite. Totul va fi dublat de consiliere școlară, pe care sperăm să o facem cu ajutorul psihologilor de la CJRAE”, a mai spus Felicia Man.
Școli fără niciun promovat
Chiar dacă nu a dorit să facă un clasament al școlilor, în funcție de rezultatul obținut, inspectorul general a arătat faptul că sunt câteva școli unde niciun elev nu a promovat examenul de simulare a Bacalaureatului: „Sunt școli în care niciun elev nu a promovat examenul. Sunt destule, de regulă cam aceleași școli pe care le găsim, în fiecare an, în acest top rușinos”.
Ionuț Dumitrescu