AcasăInterviuRudel Obreja nu a făcut nimic pentru boxul românesc

Rudel Obreja nu a făcut nimic pentru boxul românesc

 Ieșeanul Vasile Cîtea este consilierul personal al Ministrului Tineretului și Sportului, Nicolae Bănicioiu. Vasile Cîtea a fost și un mare boxer, înainte de a intra în politică, fiind primul campion profesionist la box din România, după 1989, fiind totodată și vicepreședinte al Federației Române de Box.

ÎN SPORTUL DE ASTĂZI, A DISPĂRUT MOTIVAȚIA

Prin ce conjunctură ați ajuns consilier personal al Ministrului Sportului

Probabil experiența mea în domeniul sportului a fost elementul care a decis o asemenea alegere din partea domnului Bănicioiu. Ne cunoșteam de mai înainte ca dumnealui să fie nominalizat să preia portofoliul la M.T.S, iar eu sunt în fenomen (în sport) din 1978, trecând prin toate etapele: sportiv, antrenor(profesor), arbitru, manager de club, președinte de Asociație Județeană pe ramura de sport, vicepreședinte de federație, mult timp și cu competențe de președinte. Cred că asta  a fost.

catea consilier ministruCe probleme ați regăsit în lumea sportului românesc?

Aceleași probleme  pe care le avea și  le are întreaga societate  românească și nu numai, mai ales acum în această criză economică prelungită din cauza căreia există o mare lipsă a fondurilor atât de necesare în dezvoltarea oricărui  domeniu. Dar la fel de important cred că trebuie menționată și o criza morală, extrem de puternică a societății românești  la toate nivelurile, de sus în jos și asta e mai nocivă și mai greu de recuperat decât criza financiară.

Ce deosebiri sunt între lumea sportului de dinainte de ’89 și după?

A dispărut motivația, a dispărut spiritul de competiție și orgoliul de a fi numărul 1, probleme mari azi de a gândi  proiecte serioase  pe termen mediu și lung în domeniul sportului. Trebuie reconstruită  resursa umană în sport (antrenori, preparatori, fizioterapeuți, medici specializați în sport, mai clar – specialiști în sport, pe care, din nefericire, i-am avut, dar care, în decursul timpului, s-au reorientat spre altceva, au plecat din țară sau sunt foarte în vârstă.

Cum se vede sportul românesc de la minister?

Cu problemele lui, la care căutăm soluții și încercăm să maximizăm tot ce mai există în România azi, în sens constructiv.

NU AM NICIO RELAȚIE CU RUDEL OBREJA

Ce sfaturi i-ați dat Ministrului Sportului până acum, în calitate de consilier personal?

Sfaturi prin care să rezolve problemele celor care fac activitatea sportivă în realitate , adică conducătorilor de cluburi sportive, CSM-uri ai DJTS, cu care m-am tot întâlnit și consultat, dar, din nefericire, nu tot ce propunem se și poate realiza. De multe ori sunt inițiative care sunt aplicate tardiv.

În ce relații mai sunteți cu Rudel Obreja?

De nici un fel, nu avem nimic în comun, așa că nu există nici un fel de relație.

Să vorbim un pic și de dumneavoastră. De ce v-ați apucat de box, și când?

În anul 1977, când am mers la liceu, eu sunt născut în Tg. Frumos, dar bunicii mei sunt nemțeni, din Crăcăoani, mai precis din Magazia, de pe malul Crăcăului. Motivul cred că a fost dorința de a fi un om sănătos și puternic și mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a îndeplinit dorința, chiar cu o foarte  largă generozitate

Aveți regrete?

Cred că fiecare om care dorește să evolueze are o sumă de planuri (vise) pentru a le realiza în viața lui. Nu am regrete, am o familie frumoasă și înțelegătoare, doi băieți de 23 si 25 de ani, am o casă, o mașină și o afacere, din care ne câștigăm existența. Am încercat să supăr cât mai puțini oameni în lumea asta și cred că am reușit  și să ajut atât, cât pot și cât mi se cere. Nu știu cât am reușit aici, dar nu sunt cu mult mai rău decât alții. Așa cred…

Ce a însemnat și ce înseamnă boxul pentru dumneavoastră?

A fost procesul cel mai eficient, pentru mine, de la 36 kg la 14 ani, am ajuns azi la 93 kg, la 51 de ani. E un salt, nu-i așa? Revenind, am învățat să mă controlez, să mă  abțin de la excese de hrană sau distracție. Apoi, a fost  școala care m-a învățat, în primul rând, să mă cunosc pe mine însumi, să respect un program strict, să-i respect pe colegii mei care teoretic erau adversari, dar – de fapt – erau cei fără de care nu puteam să mă dezvolt ca performer în sport și ca om în viața personală.

ROMÂNIA REVINE ÎN LUMEA MARE A BOXULUI CU LEONARD DOROFTEI LA ȘEFIA FRB

Prin venirea lui Doroftei la șefia FRB, putem spune că boxul românesc are șansa unei relansări?

Sigur, și asta se întâmplă deja. Suntem o echipă care  conlucrează destul de bine, iar rezultatele se văd. Anul viitor, în luna Mai, România va organiza Campionatul European de Fete, Senioare, iar asta e dovada  revenirii noastre în lumea mare a boxului.

Ce i-ați reproșa fostului șef de la FRB, Rudel Obreja?

Ce i-am reproșat și înainte; nu a făcut nimic pentru boxul din România, că a fost interesat doar de boxul profesionist și că a plecat mult prea târziu de la conducerea FRB, producând  mari probleme.

Cum se împacă sportivul Vasile Cîtea cu politicianul Vasile Cîtea?

Vasile Citea se împacă bine cu el în ambele ipostaze, și asta probabil datorită sportivului care e echilibrat, tolerant și generos, și cred că partea asta domină. Politicianul ar vrea să facă multe, visează ,dar piedicile sunt peste tot și mulți oameni   care, atunci când le pui pe masă un proiect, un plan mare, interesant, vor veni la tine încercând să te convingă cum această idee nu va putea fi realizată și greu vei găsi  un aliat chiar și pentru o parte din ce inițiezi. Trebuie să abandonăm pesimismul, negativismul, invidia ,ranchiuna și toate sentimentele negative, să promovăm spiritul de competiție constructivă, să ne luptăm întotdeauna pentru locul 1, să fim solidari și uniți, și sunt sigur că putem să devenim ceea ce ne dorim. O țară cu un popor respectat! La Mulți Ani, înțelepciune, perseverență, curaj și unitate!

Ciprian Traian STURZU

- Advertisment -

Most Popular