AcasăEvenimentS-a dat startul lucrărilor la Sistemul de Apărare Antirachetă de la Deveselu

S-a dat startul lucrărilor la Sistemul de Apărare Antirachetă de la Deveselu

La începutul săptămânii, mai precis luni, 28 octombrie, Baza Militară Deveselu a fost gazda ceremoniei de marcare a începerii lucrărilor principale de construcție al Sistemului de Apărare Antirachetă, ce va funcționa la Deveselu. Evenimentul este unul dintre cele mai importante momente ale colaborării bilaterale România-SUA, constituind o nouă expresie a materializării Parteneriatului strategic dintre cele două țări.

Manifestarea are o puternică rezonanță pentru Alianța Nord-Atlantică, reconfirmând angajamentul României și al Statelor Unite ale Americii de a participa la sistemul de apărare Antirachetă al NATO.

La această ceremonie foarte importantă pentru Deveselu și pentru România au participat Traian Băsescu – președintele României, Mircea Dușa – ministrul Apărării Naționale, Alexander Vershbow – secretar-general adjunct NATO,  James Miller, adjunctul secretarului apărării SUA pentru politica de apărare, Bogdan Aurescu – secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Sorin Duicaru – asistent al secretarului-general al NATO.

deveselu inaugurare 2De asemenea, au mai participat reprezentanți ai Ministerelor Afacerilor Externe din Polonia și Turcia, state care găzduiesc sau vor găzdui componente ale sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice și care contribuie, astfel, la sistemul antirachetă al NATO.

Din partea autorităților locale, alături de Ion Aliman – primarul comunei Deveselu și de Dorel Gorcea – viceprimar, au ținut să fie prezenți Cătălin Rotea – prefectul județului Olt, Emil Marinescu – subprefect, Paul Stănescu – președintele CJ Olt, Minel Prina – primarul Slatinei și Eduard Ciocăzanu – primarul Caracalului.

A fost un moment special, în care Mircea Dușa, ministrul Apărării, l-a felicitat pe  primarul Ion Aliman pentru buna colaborare pe care o are cu domnia-sa, având în vedere interesul tuturor pentru reușita acestui proiect.

În continuare, vă prezentăm fragmente din discursurile celor prezenți la manifestare.

deveselu inaugurare

Traian Băsescu, președintele României:

Sentimentul meu este acela al datoriei împlinite.

„În mod categoric, pentru o țară ca România, baza dezvoltării începe de la securitate. De la securitate încolo, poți să vorbești despre dezvoltare economică și cetățeni care trăiesc în siguranță. În ceea ce ne privește, evenimentul de astăzi mai are o semnificație, o semnificație a încrederii aliaților noștri în România.

Vă doresc la toți să aveți satisfacția pe care eu o am astăzi. Sentimentul meu este acela al datoriei împlinite.”

Mircea Dușa, ministrul Apărării Naționale:

Apreciez colaborarea pe care am avut-o cu autoritățile locale, respectiv cu Primăria Deveselu

„Am apreciat, în mod deosebit, colaborarea pe care am avut-o cu autoritățile locale, respectiv cu primăria din Deveselu, cu Consiliul Județean Olt, dar și cu Ministerul Administrației și Dezvoltării Regionale, care numai în această parte a anului a alocat peste 10 milioane de lei în vederea finalizării lucrărilor la acel drum care leagă locația de drumul național, la stația de epurare, la sistemul de canalizare și la sistemul de alimentare cu apă. Evenimentul de astăzi este unul deosebit, pentru că el marchează începerea lucrărilor propriu-zise la scutul antirachetă.”

Alexander Vershbow, secretar-general adjunct NATO:

Unitatea de la Deveselu va fi o componentă fundamentală în construirea sistemului de apărare

 „Ceremonia de începere a lucrărilor de astăzi este un alt pas important înainte. Unitatea de aici, de la Deveselu va fi o componentă fundamentală în construirea sistemului de apărare antibalistică de ansamblu al NATO.

Până la sfârșitul anului 2015 această bază va fi operațională și va fi integrată în sistemul de ansamblu al NATO. Acest lucru va face sistemul NATO mai robust. Va extinde aria sa de acoperire și va întări nivelul de protecție pe care Alianța o poate oferi.”

Dr. James Miller, adjunctul secretarului apărării SUA pentru politica de apărare

România a urmat ferm calea democratizării și a integrării europene și transatlantice

“Lucrările de construcție care încep odată cu această ceremonie marchează începutul unei noi etape pentru relațiile dintre Statele Unite și România și pentru alianța nord-atlantică.

De la aderarea la NATO în 2004 și la Uniunea Europeană în 2007, România a urmat ferm calea democratizării și a integrării europene și transatlantice, precum și a modernizării forțelor sale armate.

Ceea ce inițiem astăzi aici este o manifestare puternică și tangibilă a angajamentului nostru solemn pentru securitate reciprocă în Europa. Acest angajament constituie fundamentul alianței NATO și baza unei puternice și din ce în ce mai extinse relații între Statele Unite și România.”

ciocazanu si aliman
Eduard Ciocăzanu (stânga), primarul Caracalului și Ion Aliman, primarul comunei Deveselu

Este o zi istorică pentru localitatea noastră

„Viața noastră a început să se schimbe încă de la începutul anului 2013, când am demarat cele trei proiecte: alimentare cu apă, canalizare și modernizare drumuri. Având în vedere că localitatea Deveselu n-a beneficiat nici măcar de un metru de canalizare până acum. Faptul că lucrurile se desfășoară într-un ritm alert este foarte bine pentru noi, în așa fel încât, așa cum a precizat și d-l ministru Dușa, până la sfârșitul anului, să putem da în folosință alimentarea cu apă, canalizarea și stația de epurare.

Vorbim, de asemenea, și de locuri de muncă, pentru că aproximativ 100 de persoane din localitatea noastră lucrează deja în această bază.

Ziua de astăzi este o zi istorică, având în vedere ce se va întâmpla cu Deveselu. Locuitorii din Deveselu sunt obișnuiți cu armata, cu pază militară. Știți foarte bine că aici a fost operațională o bază de aviație, iar Scutul Antirachetă va fi amplasat în fost bază.”

Minel Prina, primarul Municipiului Slatina:

Atenția tuturor va fi asupra acestei regiuni a Oltului

„Urmare a acestui eveniment istoric de astăzi, atenția tuturor va fi asupra acestei regiuni a Oltului. Nu e lucru puțin ca într-o regiune din România să se pună bazele unei baze antirachetă, o bază NATO. Implicațiile sociale și economice vor fi foarte mari.

Potențialilor investitori americani Slatina le oferă ceea ce le oferă tuturor investitorilor, fie că sunt americani, francezi, germani sau români. Le oferă aceeași deschidere și un mediu propice afacerilor, pentru că noi nu ne dorim decât să creăm locuri de muncă.”

Dragoș SÎRGHIE


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments