D-l primar, proiecte vechi, proiecte noi… Ce aveţi de terminat, ce mai aveţi în gând să faceţi? Cu ce bani?
Chiar în perioada aceasta, am avut la licitaţie Drumul Comunal 195 Chilia-Pielcani, urmând să încheiem contractul cu societatea câştigătoare. Acest proiect va fi finanţat prin HG 577. Aşteptăm deschiderea finanţării. Ca proiect de viitor, tot într-o fază avansată, este proiectul privind canalizarea localităţii Făgeţelu. Cred că luna viitoare vom scoate şi acest proiect la licitaţie, dar trebuie să vedem prin ce fonduri, ori tot prin hotărâre de guvern, ori fonduri europene.
În decursul anilor, am modernizat sediul primăriei, am modernizat Şcoala generală din localitate, am asfaltat DC 45, în lungime de trei km, în satul Isaci. Până în prezent, am dus la bun sfârşit alimentarea cu apă, în toate satele localităţii. Funcţionează pe bază de contract individual cu fiecare cetăţean, contorizat. Analizele apei sunt la zi… Singurul impediment la ora actuală este faptul că legea, Ordonanţa 34/2009, nu ne permite să facem angajări, pentru faptul că cei doi angajaţi şi-au dat demisia. Astfel, sunt pus în situaţia ca, din clipa de faţă, să sistez alimentarea cu apă a populaţiei. Sper că voi fi înţeles în obţinerea avizului favorabil de la minister. Am făcut demersuri şi mi-a venit aviz nefavorabil. Ţin să menţionez că aceste fonduri nu au tangenţă cu bugetul de stat şi nici cu bugetul localităţii,. Aceste fonduri sunt din autofinanţare. Şi nu înţeleg care este logica, de ce nu ne deblochează posturile pentru angajare, pentru ca cetăţenii să beneficieze de buna alimentare cu apă. Necazul cel mare este faptul că o altă sursă de alimentare cu apă, pe raza localităţii, nu există. Este singura sursă, prin faptul că ne aflăm pe platforma Cotmeana, şi ştie toată lumea că suntem vitregiţi de aceste resurse privind alimentarea cu apă.
Aţi fost la Bucureşti, v-aţi întâlnit cu premierul şi cu vicepremierul Dragnea. Mulţi primari ne-au declarat că au plecat dezamăgiţi. Care a fost starea dvs. de spirit, după această întâlnire “istorică”?
Am fost unul dintre primarii care au ridicat problema cu deblocarea posturilor. Răspunsul, într-o oarecare măsură, m-a mulţumit, prin faptul că ne aflăm într-un stadiu unde trebuie să se intervină legislativ, pentru anularea acestei ordonanţe. Sunt conştient că trebuie şi timp, pentru a se rezolva acest lucru în Parlament. În ceea ce priveşte atmosfera, felul cum am fost primiţi, felul în care s-au dezbătut problemele, pe mine m-au determinat să am încredere în spusele dumnealor. Sunt convins că pot mişca ceva în ţara asta, în sensul bun. Sunt oameni cu picioarele pe pământ şi mă bucură faptul că sunt dispuşi să asculte glasul mulţimii. Şi dacă ascultă glasul mulţimii sigur că de aici încolo măsurile care le vor lua nu pot fi decât benefice pentru populaţia României.
Ştim cu toţii că Educaţia însemnă viitor. Şcoala românească a produs, de-a lungul anilor, valori. Acum, parcă a stagnat… Care este relaţia primăriei cu şcoala şi, implicit cu dascălii?
La ora actuală, din punct de vedere administrativ, nu există niciun fel de problemă. Dotările din şcoală sunt propice pentru desfăşurarea activităţii de învăţământ, la parametri normali. Avem cadre profesioniste, care îşi dau interesul pentru a-i educa pe copii, pentru a-i îndruma, a-i învăţa… Pe raza localităţii, această activitate de bază nu are carenţe. Avem o problemă, prin faptul că deţinem un microbuz care, cu timpul, s-a deteriorat. Vrem şi credem că vom fi sprijiniţi de către Inspectoratul Şcolar în acest sens. Noi am făcut demersurile necesare. Problema demografică, care se manifestă peste tot în această ţară, în mediul rural, se manifestă şi la noi. Efectivele scad, dar sperăm să fie mai mulţi care vor reveni la obârşie…
Câte dosare aveţi la Legea 416, Legea Ajutorului Social?
Avem 55 de dosare bine întemeiate… Sunt aici anumite dezavantaje, prin faptul că aceşti beneficiari sunt obligaţi să meargă lunar în oraşul Slatina, la peste 60 de km. După ce că iau acolo o brumă de bani, mai trebuie să plătească, în fiecare lună, un transport care nu e deloc prea mic. În afară de acest lucru, Direcţia Muncii a imputat bani la nişte oameni, pentru faptul că aceştia au beneficiat de acea subvenţie de la stat, pentru suprafeţe de pământ, de două sau două hectare şi jumătate. Acum s-au trezit că trebuie să plătească nişte sume destul de mari. Problema este că noi suntem puşi în situaţia în care nici nu putem să mai recuperăm aceste sume. Te duci la un om amărât şi ce să-i iei? Că n-are decât acoperişul şi gardul. Ba unii mai au şi copii mici. Eu consider că nu în asta stau pierderile de la nivelul statului. Veniturile mari se pierd în altă parte.
Cum vă asiguraţi bugetul aici? Ce activităţi economice sunt pe raza localităţii?
Principala activitatea pe raza localităţii este activitatea agricolă. Avem o societate agricolă pe raza localităţii cu care oamenii au încheiat contracte şi au înţeles că terenurile se pot lucra numai în sistemul acesta. Ei beneficiază de nişte venituri. La ora actuală, au contracte care le aduc 700 de kg pe hectar în gospodăria proprie. Ca societăţi, pe raza localităţii, stăm slab. Este o localitate de deal-munte, care nu prea are posibilităţi. Dar, printr-o gestionare bună a banului public, în ciuda gurilor rele, care nu fac altceva decât o bârfă, ca să îngreuneze situaţia, reuşim să supravieţuim. Oamenii sunt credincioşi, sunt oameni responsabili care-şi achită obligaţiile faţă de administraţia locală. Ne bucurăm, de asemenea, şi de ajutorul primit de la Consiliul Judeţean şi de la Direcţia Finanţelor, prin sumele acordate.
Cine vă vrea răul, d-le primar, în această comună?
S-a format un grup de câţiva indivizi, care n-au făcut nimic în viaţa lor şi care vor răul comunei noastre. Ştiu doar să critice fără să cunoască bine situaţia. Sunt oameni care nu au ştiut decât să dea cu subsemnatul p’ici pe colea, să facă plângeri. În rest, nimic… Am văzut şi eu prin presă atâtea sesizări pe care le-au făcut că nu ştiu ce-ar fi făcut primarul. Am fost cercetat de către Parchet. Vă arăt şi dvs. rezultatul de Neîncepere a Urmăririi Penale. Nu s-a adeverit nimic din cele spuse… Acum, ce să fac? Trebuie să am răbdare şi lucrurile vor decurge de la sine. Nu mă pot lupta fizic cu aceste persoane care sunt lipsite de capacitatea de a judeca prin filtrul minţii nişte lucruri mai serioase.
Spuneţi-ne câteva cuvinte despre Cultură, Sport, Religie.
Din punct de vedere al Culturii, ne bucurăm, pe raza localităţii, de un Muzeu de Etnografie. Şi asta graţie meşterului Nica, care şi-a asigurat o viaţă veşnică prin operele pe care le-a lăsat. Ni le-a lăsat şi ca pildă, şi ca un factor de a ne cunoaşte, cu adevărat, tradiţiile şi originile. Pentru că societatea de astăzi se îndepărtează de obârşie şi nu-şi cunoaşte rădăcinile de la care a plecat lăstarul. Aici vreau să-i mulţumesc, încă o dată, lui Nea Nica, pentru tot ceea ce face pentru această comună.
Bisericile, cât de cât, sunt bine puse la punct. Avem preoţi buni, iar oamenii sunt credincioşi… Cu problema demografică stăm rău, ori ca să faci sport trebuie să ai tineret.
Un mesaj către consătenii dvs.!
Ţinând cont de faptul că ponderea vârstei este destul de înaintată, le doresc, din tot sufletul, multă sănătate. Le doresc să aibă baftă, spre bătrâneţea mai profundă, de cei dragi aproape. Să se bucure de înapoierea fiilor lângă ei. Eu m-am angajat şi mă angajez, în continuare, să le fac o viaţă cât mai uşoară.
LINIA ÎNTÂI