AcasăActualitateS-a prelungit data până la care se poate cumpăra vechimea în muncă

S-a prelungit data până la care se poate cumpăra vechimea în muncă

Conform prevederilor OUG nr. 163/2020, persoanele care nu au calitatea de pensionari se pot asigura, în sistemul public, pe o perioadă de maxim 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat un stagiu de cotizare.

Termenul până la care se pot încheia contracte de asigurare socială, în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă, a fost prelungit, până la data de 31 decembrie 2024, conform Ordonanței de Urgență nr. 70/2023.

Începând cu 1 ianuarie 2023, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 3.000 lei, reprezentând valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Cuantumul contribuției de asigurări sociale aferent acestui venit este de 750 lei/lună.

În perioada ianuarie-august 2023, în evidența Casei Județene de Pensii Olt, au fost înregistrate un număr de 155 de contracte de asigurare, după cum urmează: 68 contracte pentru o perioadă de asigurare cuprinsă între o lună și un an; 49 contracte pentru o perioadă de asigurare cuprinsă între un an ți doi ani; 19 contracte pentru o perioadă de asigurare cuprinsă între doi ani și 3 ani; 10 contracte pentru o perioadă de asigurare cuprinsă între trei ani și patru ani; cinci contracte pentru o perioadă de asigurare cuprinsă între patru ani și cinci ani; două contracte pentru o perioadă de asigurare cuprinsă între cinci ani și șase ani; două contracte pentru o perioadă de asigurare de 6 ani.

Valoarea contractelor încheiate, în acest an, s-a ridicat la peste 1.900.000 lei.

Mihaela Sîrghie


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments