AcasăActualitateS-A STINS BĂDICA TRAIAN...

S-A STINS BĂDICA TRAIAN…

Traian Zorzoliu s-a născut la 15 decembrie 1936 în comuna Stoicănești, județul Olt.

A urmat școala primară și gimnaziul în satul natal. În anul 1954 a absolvit Liceul „Sf. Sava” din București. Între anii 1956-1958 a urmat Școala Postliceală de Contabilitate din Lugoj, timp în care a frecventat și cursurile Școlii Populare de Artă “Ion Vidu” din Lugoj, secția pictură. În anul 1974 a absolvit Facultatea de Desen din cadrul Universității Timișoara, iar în anul 1985 Secția de Muzeologie din cadrul Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București.

zorzoliu comemorareA lucrat 22 ani în învățământ, ca profesor de desen, gradul I didactic, având rezultate remarcabile în educația plastică și formarea culturii generale a elevilor Liceului Teoretic „Tudor Vladimirescu” din Drăgănești-Olt.

A activat în mediul cultural al județului Olt din anul 1964. Din anul 1980 a fost director al Muzeului Câmpiei Boianului din Drăgănești Olt. S-a numărat între membrii fondatori ai Casei Memoriale „Nicolae Titulescu” în anul 1982. A fost recunoscut ca unul dintre promotorii muzeografiei pe meleagurile Oltului. A contribuit la organizarea și introducerea în circuitul public și științific a Muzeului Mănăstirii Brâncoveni (1995), Muzeului Mănăstirii Curtea de Argeș (1996), a Pinacotecii „Nicolae Titulescu” din Ialoveni, Republica Moldova (1997), Muzeului Mănăstirii Cozia (1998), Muzeului Cărții bisericești al Episcopiei Râmnicului (2002), a Complexului Muzeal Boianu-Stoicănești (2006), a Arheoparcului Gumelnița din cadrul Muzeului Câmpiei  Boianului din Drăgănești-Olt (2009) și a Muzeului Mănăstirii Arnota (2011).

A participat la numeroase campanii arheologice întreprinse în tell-ul gumelnițean de la Drăgănești-Olt, alături de prof. Mihail Butoi, dr. Marin Nica, dr. Aurelia Grosu, dr. Cristian Schuster, ș.a. A susținut numeroase comunicări științifice la simpozioane naționale și internaționale în care a pledat pentru protejarea, păstrarea și popularizarea patrimoniului mobil și imobil al județului Olt. A publicat 15 cărți de istorie locală.

S-a remarcat în domeniul artelor plastice având în biografia artistică 25 de expoziții personale și 40 de participări la expoziții de grup în țară și străinătate. Lucrările sale înnobilează prestigioase colecții muzeale.

A fost membru fondator al Fundației Europene Titulescu, al Asociației „Nicolae Titulescu” Olt și al Filialei județene Olt de Istorie și Retrologie Agrară.

Drept recunoaștere a meritelor incontestabile avute în promovarea actului cultural în spațiul local și național a primit numeroase premii și distincții: „Medalia Prieteniei” oferită de Muzeul din Bruxelles, în anul 1990, Medalia „Meritul Cultural”, clasa a II-a, din partea Președinției României (2005), Trofeul Omul de Cultură al Anului oferit de publicația „Gazeta Oltului” în anul 2006 ș.a. În anul 2010 i-a fost conferit titlul de Cetățean de Onoare al Orașului Drăgănești-Olt .

Traian Zorzoliu își definea crezul său existențial și toată arderea intelectuală în slujba valorilor perene ale spiritului  românesc în următoarele cuvinte: „Nu mi-a plăcut să mă așez la marginea preocupărilor omenești. Mi-a plăcut toată viața să nu trăiesc în anonimat și să fiu folositor oamenilor. După părerea mea omul moare de două ori: odată când decide Dumnezeu și odată când vor muri cei care-l pomenesc. Pomenirea ți-o faci prin fapte care înseamnă muncă, perseverență și renunțări. Este acea muncă pe care o faci în folosul comunității.”

Muzeul Județean Olt a pierdut un părinte ocrotitor, un colaborator statornic și un prieten adevărat. Bădică Traiane, fie-ți țărâna ușoară!

Colectivul Muzeului Județean Olt

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments