Marți, 17 septembrie a.c., sala Europa a Consiliului Județean Olt a fost gazda unei conferințe de presă, prilejuită de lansarea lucrărilor din cadrul proiectului „Sistem integrat de management al deșeurilor în județul Olt”, finanțat prin Programul Operațional Sectorial – Mediu.
Conferința a fost susținută de Marius Oprescu – vicepreședintele Consiliului Județean Olt, Angela Solduban – manager de proiect, Vasile Lolea – responsabil Comunicare și Conștientizare în cadrul proiectului, alături de membrii echipei de proiect din cadrul CJ Olt. Aceștia au vorbit despre etapele proiectului și despre importanța acestuia pentru județul Olt.
Proiectul are în vedere punerea în funcțiune a unui depozit ecologic pentru colectarea deșeurilor din tot județul, cu o capacitate de 3.560.000 metri cubi, a unei stații de sortare și a unei stații de tratare levigat, poziționate în localitatea Bălteni, construirea a patru stații de transfer în localitățile Caracal, Balș, Corabia și Scornicești, închiderea depozitelor urbane existente în localitățile Slatina, Drăgănești-Olt, Scornicești, Caracal, Corabia și Balș, precum și construirea a 3722 platforme de colectare a deșeurilor menajere și 1975 platforme de colectare a deșeurilor reciclabile, în cele 112 localități din județ.
Proiectul are o valoare totala de 39,35 milioane euro, dintre care 23 milioane euro contribuția UE, 5,18 milioane euro din bugetul de stat, 11,10 milioane euro contribuția bugetelor locale.
Marius Oprescu, vicepreședintele CJ Olt:
Un proiect care prevede gestionarea modernă a deșeurilor și reducerea impactului negativ asupra mediului din județul Olt
„Așa cum știți, acest proiect se desfășoară pe Programul Operațional Sectorial Mediu”. Practic, prin acest program, Consiliul Județean Olt a atras 39,35 milioane de euro. Un proiect care prevede gestionarea modernă a deșeurilor și a reducerea impactului negativ asupra mediului din județul Olt. Acest proiect înseamnă măsuri privind colectarea, transportul, tratarea și depozitarea deșeurilor. Proiectul are patru componente de bază. Este vorba despre achiziția a 6445 de euro-containere pentru colectarea selectivă și achiziționarea a opt tocătoare, pentru mărunțirea deșeurilor verzi din parcuri și grădini. Componenta numărul doi se referă la construirea a patru stații de transfer (Scornicești, Balș, Caracal și Corabia) și a 5747 de platforme de colectare a deșeurilor reciclabile și menajere. Următoarea componentă face referire la închiderea depozitelor neconforme (depozitele de la Slatina, Caracal, Corabia, Balș, Scornicești și Drăgănești-Olt). Nu în ultimul rând – construcția Depozitului de la Bălteni, la care am avut ordinul de începere dat acum câteva zile. Utilajele sunt deja la lucru la Depozitul de la Bălteni, cea mai importantă lucrare a proiectului… Constructorul depozitului este Grup Primacons.
Angela Solduban, manager de proiect:
Proiectul va crea 250 de locuri de muncă
„Cea mai importantă componentă a proiectului este Centrul de Management al Deșeurilor de la Bălteni. Pe amplasamentul de la Bălteni, în afară de prima celulă de depozitare, cu o capacitate de 880 000 metri cubi, vom construi și o stație de sortare, și o stație de tratare levigat. Și aici vom avea o platformă de colectare pentru deșeurile voluminoase, pentru deșeurile echipamentelor electrice și electronice și pentru deșeurile periculoase. În afară de acestea, avem un pavilion administrativ, laborator și o platformă-cântar, care va cântări fiecare mașină de intră în depozit. În principal, amplasamentul Centrului de Management al Deșeurilor de la Bălteni va avea două zone distincte: zona de acces și zona depozitare, care este celula de depozitare propriu-zisă.
De asemenea, în perioada de execuție se vor crea 150 de locuri de muncă, iar în perioada de exploatare, am estimat încă 250 locuri de muncă”.
Vasile Lolea, responsabil Comunicare și Conștientizare în cadrul proiectului:
Un astfel de proiect este foarte important pentru județul Olt
„Vreau să vă spun în câteva cuvinte de ce este important un astfel de proiect. De ce este important să selectăm deșeurile. Trebuie să reciclăm hârtia, pentru că o tonă de hârtie reciclată salvează 17 copaci. Știți foarte bine că un copac ajunge la maturitate în 20-30 de ani, iar lipsa copacilor face ca atmosfera să fie mult mai poluată și duce la apariția a fel și fel de fenomene ale naturii. Și atunci trebuie să aplicăm un astfel de proiect care, prin selectare, duce la protejarea pădurilor, a energiilor și a anumitor materii prime.
Este foarte important să avem grijă de plastic, de pungile de plastic și de acele PET-uri. Savanții au cercetat și au spus că s-ar putea ca ele să fie biodegradabile în aproximativ 1000 de ani. Din păcate, n-a trăit nimeni 1000 de ani ca să vadă acest lucru. Ele nu se biodegradează în totalitate, ci se transformă în particule care intră în atmosferă și sunt ingerate de păsări, de pești și astfel ajung în organismul nostru. Un astfel de proiect este foarte important pentru județul Olt.”
Dragoș Sîrghie