D-le primar, iată că sunteți, iarăși, ce ați fost și mai mult decât atât. Cu ce gânduri ați reluat conducerea unei comune pe care ați păstorit-o o viață întreagă?
Se știe faptul că băiatul meu – Mircea – nu a mai vrut să candideze la funcția de primar, din cauza situației, conjuncturii actuale și, bineînțeles, din cauza faptului că, în primii doi ani de mandat, nu a primit absolut niciun leu de la Consiliul Județean. Știți conflictul meu cu conducerea PSD. Aceste lucruri l-au determinat să nu mai candideze. Nu am avut ce să-i fac și atunci cetățenii comunei m-au propus și m-au ales pe mine.
Cei care au candidat de la celelalte partide nu au corespuns și nu vor corespunde niciodată funcției de primar la nivelul comunei Colonești.
Nu că m-am sacrificat, dar nu am putut să las o muncă de 47 de ani depusă în slujba cetățenilor comunei Colonești pe mâna acestor oameni nepotriviți, din toate punctele de vedere, ca să conducă această comună. Dacă ajungea pe mâna vreunuia dintre cei șase candidați, vă dau cuvântul meu de onoare că, în doi ani, se alegea praful de comuna Colonești.
Foarte mulți cetățeni ai comunei m-au rugat să candidez. Pentru că, în februarie 2016, am ieșit la pensie legal, mie nu-mi mai trebuia un nou mandat. Repet, sunt primar datorită cetățenilor, care au insistat foarte mult să-mi depun candidatura. Bineînțeles, de la PSD, pentru că eu sunt de stânga și de stânga voi muri. Cu toate că puteam candida de la oricare partid și câștigam. Nu se putea pune problema că n-aș fi fost vreodată în stare să câștig alegerile la Colonești.
Am candidat din partea PSD, am ieșit primar și, bineînțeles, cu două gânduri mari. Unu – să las în urma mea, după patru ani, un băiat care să conducă această comună în continuare. Numele lui este Burducel Constantin Dan, actualul viceprimar. Dacă nu va corespunde și nu va învăța, deoarece trebuie să fie 24 de ore din 24 în slujba cetățenilor, sincer, nu va câștiga, deoarece cetățenii sunt foarte exigenți. Îi cunosc pe fiecare. Dar sper că va corespunde, pentru că – iată – au trecut trei luni de zile și el s-a încadrat foarte bine în activitatea pe care o are. I-am dat foarte multe sarcini, s-a achitat foarte bine și sper ca, în continuare, să fie în slujba cetățeanului 100%.
Al doilea meu gând este că vreau să las în urma mea, în 2020, o adevărată localitate europeană. Mai aveam în satul Vlaici să băgăm gaze naturale și o porțiune de 300 m în satul Gruiești. Să termin cu canalizarea, pe care trebuia s-o termin de 3-4 ani în urmă. Cu d-l Bălțoi, care a câștigat licitația, foștii primari au fost foarte exigenți, pentru că au făcut acte adiționale pe fiecare an, cu toate că banii puteam să-i primim de la Ministerul Dezvoltării. De data aceasta, avem în control Curtea de Conturi și s-a cam speriat această firmă, pentru că are și puține nereguli. Eu am insistat foarte mult la d-l inspector al Curții să-i verifice la sânge, pentru că este un proiect foarte mare, adică canalizarea în toate cele 9 sate, pe o distanța de 30 de km, cu șapte stații. Deci, trebuia să termine.
Eu garantez că au înțeles și dânșii, cu toate că d-l Bălțoi a ieșit la pensie și nu prea mai răspunde la telefoane. Mie, cel puțin, nu mi-a mai răspuns la telefon de cinci luni. Nu mă interesează să-l aud cum vorbește. Pe mine m-a interesat ca această firmă să-și termine lucrările în proiectul pe care l-a câștigat cu 8-9 ani în urmă.
Acum, are sarcină să termine până la 1 decembrie. Nu termină, eu îi garantez că va plăti penalizări la care nici nu se așteaptă dânșii. Proiectul are valoare de 110 miliarde și firma a luat, până acum, peste 70 de miliarde.
Mai am un proiect, la Ministerul Dezvoltării, care este aprobat, dar pentru care nu ni s-au acordat bani până acum. Ni s-a promis că în luna octombrie vom primii bani. Proiectul este început deja și constă în 6 km de ulițe, unde stau cetățenii comunei și trebuie neapărat să asfaltăm.
În rest, comuna Colonești se poate considera a fi o localitate europeană, pentru că avem de toate: apă, gaze, canalizare, drumuri, tot ce trebuie.
Râul Vedița este regularizat. Se lucrează la un proiect, din cauza faptului că, în 2015, din senin, a venit mare râul Vedița și a trecut peste dig, proiect care este făcut de o d-nă arhitect. D-na mi-a spus că, atunci când apa va trece peste digul de pe râul Vedița și cetățenii comunei Colonești vor fi inundați, va veni sfârșitul lumii. Uite că n-a venit sfârșitul lumii și apa a trecut. Cu toate că nu eram primar, am ajutat băiatul, am mers la București și ni s-a aprobat înălțarea cu 70 de cm sau 1 m, toate digurile. Iar cei de la Ministerul Transporturilor, ne-au promis că vor înălța podul de la națională cu cel puțin un metru.
Bat alegerile parlamentare la ușă. D-voastră sunteți considerat un politician cu destulă experiență. Ce rol veți juca în acest război politic?
Sincer, voi lupta pentru ca PSD Olt să câștige alegerile și să câștige ca lumea, pentru că noi, ca să guvernăm, din ianuarie încolo, trebuie să avem împreună cu ALDE sau alt partid, cel puțin peste 50%. Iohannis s-ar putea să nu desemneze premier din PSD, chiar dacă facem peste 50%. Așa că lupta este strânsă.
Am puține îndoieli la adresa d-lui Dragnea. Nu știu ce joc joacă, dar dacă nu-l apropie și nu-l ține lângă dânsul pe d-l Ponta, nu-i văd bine.
Dragostea d-voastră dintâi este social-democrația. Vă satisface noua formulă social-democrată de la Olt?
Sincer să fiu, ceea ce mi s-a întâmplat mie atunci cu PSD, n-am să uit niciodată. Au fost nedrepți cu mine… D-l Dragnea, d-l Ponta și d-l Stănescu mi-au promis că voi fi trecut pe listă, n-am mai fost… Știți situația, nu are rost să mai vorbesc… Sunt președintele PSD Colonești, îmi voi face datoria întru-totul, dar eu sunt rupt de realitate cu privire la ce se întâmplă la nivelul Organizației PSD Olt. Nu am participat la nicio ședință, fie dânșii nu ne-au chemat, nu cunosc nici Biroul Executiv. Dintre consilierii județeni ai PSD nu cunosc decât trei dintre ei, pe d-l Nedelea, pe d-l Oprescu și încă unul. În rest, pe ceilalți nu-i cunosc, nu i-am văzut în viața mea.
D-le primar, este o luptă internă acerbă în PSD Olt, pentru listele eligibile de candidați la Parlament. Ce știți?
Nu știu nimic. Nu ne-a întrebat nimeni, cu toate că, prin ziare, se declară că, până la 15 octombrie, se definitivează listele și conducerea PSD va trece pe la fiecare organizație, să discute cu președintele de organizație, cu consilierii locali, despre candidați.
Eu nu-i ameninț, dar îi avertizez: să nu-i pună dracu’ să nu ne treacă și nouă, celor din zona de Nord, un candidat din zona noastră. Pentru că nici la Consiliul Județean nu avem niciun consilier din zona noastră, care să ne susțină și nouă proiectele și problemele pe care le avem. Eu, când am fost deputat, știți situația, m-am certat cu toată lumea… Pentru că știam că acolo conduc 10%, restul este mașina de vot. Nu am votat câteva proiecte și m-au exclus. Nu vreau să se mai întâmple acest lucru. Vreau să ne pună un om din zona noastră, care să facă treabă.
D-le primar, adresați un mesaj către cetățenii d-voastră.
Cetățenilor le spun că trebuie să creadă că nu-i voi dezamăgi niciodată. În 2020, indiferent ce se întâmplă, nu voi mai candida, pentru că nu mai are rost. Viața e scurtă și trebuie s-o mai trăim!
Dumitru Sârghie
Coloana de gaze trebuia sa fie la Guesti ai dus o la casle copiilor din Pitesti..huuuu banditule…minti cu nerusinare