Print this Post


  Să nu ne uităm istoria!, spune deputatul Gigel Sorinel Știrbu, de la Tribuna Parlamentului

  Mâine, 1 aprilie, se împlinesc 80 de ani de la masacrul săvârșit asupra celor 3000 de români bucovineni, căzuți sub gloanțele armatei sovietice și ale miliției NKVD, în ziua de 1 aprilie 1941, la Fântâna Albă, astăzi în Ucraina.

  Unul dintre cei mai experimentați parlamentari ai județului Olt, deputatul Gigel Știrbu, readuce în actualitate acel eveniment sângeros din istoria zbuciumată a neamului românesc, îndemnându-ne să ținem un moment de reculegere în memoria victimelor și să nu ne uităm istoria.

  „Să nu ne uităm niciodată istoria! Astăzi, comemorăm  80 de ani de când trupele sovietice au masacrat sute sau chiar mii de români bucovineni, într-o singură zi, lângă localitatea Fântâna Albă. Despre acest masacru s-a putut vorbi abia în anul 2000, până atunci orice referire la acest eveniment fiind interzisă de către autoritățile sovietice și mai apoi, de cele ucrainene. Acum 80 de ani, aproximativ 2-3000 de români, locuitori ai satelor de pe valea Siretului, au încercat să se refugieze din Uniunea Sovietică în România, la 1 aprilie 1941, dar au fost secerați de grănicerii sovietici și apoi îngropați în gropi comune!

  În memoria victimelor de atunci, în România, 1 aprilie a fost decretată „Ziua Națională în memoria românilor, victime ale masacrelor, deportărilor, foametei și altor forme de represiune organizate de regimul sovietic în Bucovina, Ținutul Herței și Basarabia”.

  Pe lângă acest omagiu adus miilor de români care și-au pierdut viața uciși de armata sovietică, avem datoria să nu uităm niciodată aceste crime și să ne învățăm copiii despre aceste lucruri, deoarece un popor care își pierde memoria este un popor fără conștiință de sine.”

  Ionuț Dumitrescu

  Permanent link to this article: https://linia1.ro/sa-nu-ne-uitam-istoria-spune-deputatul-gigel-sorinel-stirbu-de-la-tribuna-parlamentului/

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *