AcasăEducațieSALVE, MAGISTER! DE LA CARTEA TIPĂRITĂ LA CARTEA DIGITALĂ

SALVE, MAGISTER! DE LA CARTEA TIPĂRITĂ LA CARTEA DIGITALĂ

Motto: „Oamenii obișnuiți au televizoare mari, oamenii extraordinari au biblioteci mari”. (Robin Sharma)

Auzi, deseori, nu numai la televizor, dar și pe stradă: „Copiii noștri nu citesc o carte”, „Elevii noștri nu mai învață, așa cum învățau cei din trecut”, „Nivelul învățământului nostru este la pământ”, „Avem analfabeți mulți” etc. Sigur, dacă stăm și ne gândim bine, pe undeva, au dreptate cei care gândesc așa, dar nu în proporție convingătoare.

Atât școala, dar și familia și societatea trebuie să-și pună întrebarea: „Ce-i de făcut?” Faptul că nu mai citesc așa de mult cărți tipărite, nu-i face mai puțin inteligenți pe copii, mai puțin apți de a înțelege și de a cuprinde cu mintea lor în formare lumea din jur, pentru că citesc cărți digitale. Dar cine să-i apropie mai mult de aceste cărți digitale, dacă nu profesorii, toate cadrele didactice, părinții, care să-i sprijine și să-i îndrume să folosească eficient CARTEA DIGITALĂ.

Cartea, în general, dar în deosebi cea digitală, este învățătorul care te conduce la bine, te face să te bucuri, să râzi sau să plângi. Dintr-o carte putem obține anumite informații pe care nicăieri altundeva nu le putem găsi. Asemenea cărți ne încurajează, ne dau sfaturi și ne ajută să ne atingem obiectivele personale. Ne inspiră să devenim oameni mai buni. Este foarte important să aplici ceea ce înveți din cărțile citite. Ideile importante trebuie aplicate. Dacă nu aplici ce înveți, ai citit cartea aproape degeaba. Cartea este cel mai bun prieten al omului și fără ea nu ar fi fost unde este astăzi.

Cu toții știm că cititul este foarte important. Cititul este vital și printre motivele pentru care ar putea să vă placă o carte, am putea enumera: oferă cunoștințe noi, dezvoltă creierul, reduce stresul și depresia, îmbunătățește memoria, extinde nivelul de creativitate, perfecționează vocabularul și scrisul, ajută la concentrare, vă ajută să dormiți mai bine, vă învață despre istorie, oameni, culturi etc. Cititul, trebuie să fie pentru fiecare copil, adolescent sau matur, una din căile, și cea mai eficientă, ce poate schimba starea de lucruri din această lume.

Școala trebuie, și în această direcție, să țină pasul cu evoluțiile tehnologiei. O nouă lume se naște, prin copiii de azi, inteligenți, curioși, avizi de cunoaștere. Noua tehnologie este un sprijin de nădejde al existenței noastre în aceste vremuri, de „urgie planetară”. Pandemia a obligat umanitatea să se mobilizeze și să găsească soluții alternative de continuare a educației, a școlii, a vieții în general. Viața ne-a împins tot mai mult către tehnologie, care își arată importanța fundamentală în situații de criză.

Înainte de 1989, copiii, elevii aveau la dispoziție pentru informare și învățare manualele, materialele didactice, enciclopediile și cărțile-fie din biblioteca școlii, fie cumpărate de părinți. Cartea era un instrument polivalent și universal, o sursă de informare și cunoaștere. Lectura era un mijloc de informare, instruire, meditație și relaxare.

Tehnologia a pătruns progresiv, dar rapid și fără drept de apel, în toate domeniile. În numai două-trei decenii, revoluția tehnologică a remodelat întreaga viață. Astfel că tehnologia ne-a deschis porți largi spre informație și cunoaștere prin televiziuni, radio, internet, site-uri, rețele de socializare etc.

Copilul de azi, elevul nostru, beneficiază, prin laptop, tabletă, smartphone de instrumente digitale. Deci, el are acces la orice tip de informație și conținut. (Într-un material anterior, la această rubrică, am insistat asupra riscurilor la care sunt expuși copiii, în folosirea noii tehnologii și grija cadrelor didactice în această direcție). Cuceririle tehnologiei au modelat generațiile de azi și vor duce la formarea unui alt tip de om, omul viitorului.

Copiii de azi citesc la fel de mult ca cei de vârsta noastră sau a părinților lor, pentru că dispun de o avalanșă continuă de informații și de mijloace tehnice de a intra în posesia lor. Cât de frumos este când vezi pe stradă un adolescent cu căști la urechi, ascultând conținutul unei cărți! Ce frumos este când vezi în autobuz, în metrou tineri sau vârstnici, citind o carte!

Tocmai de aceea, fac un îndemn către toți copiii, către toți elevii și chiar către toți maturii, să citească multe cărți – indiferent că sunt tipărite sau digitale – pentru că acestea sunt un mod incredibil de ușor de a face oamenii să fie mai buni! Acestea trebuie alese cu mare atenție, pentru că pot fi „Medicamentele sufletului”. Câtă dreptate avea Jack Canfield când spunea: „Sunt două lucruri esențiale care te vor face înțelept – cărțile pe care le citești și oamenii pe care îi întâlnești”.

Prof. Dumitru Nica,
Slatina

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -