MOTTO: „Oricât de frumoasă ar fi strategia, din când în când trebuie să te mai uiți și la rezultatele ei!” (Winston Churchill)
Azi, auzi la tot pasul că gândirea pozitivă este totul. De multe ori auzim: „Trebuie doar să gândești pozitiv și toate neplăcerile vor dispărea” sau „Pentru a-ți atinge obiectivele în viață, tot ce trebuie să faci este să gândești pozitiv”. Oare, dacă vom proceda așa, chiar vom avea o viață satisfăcătoare, împlinită, fericită? Chiar bătrânul Osho a numit aceasta „o ipocrizie filosofică” spunând: „Gândirea pozitivă este, pur și simplu, filosofia ipocriziei. Atunci când îți vine să plângi, ești învățat să cânți”. Tot acest bătrân spunea: „Forțându-vă să gândiți pozitiv tot timpul, nu faceți altceva decât să negați realitatea, iar această negare se întoarce împotriva fiecăruia”.
Gândirea pozitivă te va ajuta să duci o viață liniștită și plină de bucurii. Tot ce trebuie să faci este să te lupți cu gândirea negativă și să o alungi din viața ta. Este bine să acceptăm și faptul că avem gânduri și emoții negative, nu să le suprimăm. Viața înseamnă și trăirea conflictelor și a eșecurilor, fiind imposibilă evitarea completă a emoțiilor negative. Gândind pozitiv, în acest fel, vor trece ani și vei fi aproximativ în aceeași situație de azi.
Am întâlnit oameni care văd din orice situație s-ar găsi, numai răul. Este bine să vedem răul, negativul, însă dacă rămânem numai la acest stadiu, vom fi mereu cei care identifică probleme și atât. Mi-a fost dat să constat că există oameni cu gândire negativă care au reușit să aibă tot ce și au dorit, dar și oameni cu gândire pozitivă, care au obținut multe de la viață. Există, deci, oameni la extreme: unii cred că nimic nu merge bine astăzi, nici nu va merge, alții cred că totul este minunat și va fi și mai bine. Dacă atenția noastră se concentrează mai mult pe aspectele negative ale vieții și nu avem încredere că lucrurile pot merge bine, înseamnă că avem o gândire negativă și este momentul pentru o schimbare. În viața de zi cu zi, ne confruntăm cu tot felul de evenimente care au un ecou pozitiv sau negativ în viața noastră.
Marele psiholog Ioan Drăgan (profesorul meu din facultate) afirma: „Atât gândirea pozitivă cât și cea negativă fac parte din stările psihologice normale ale unei persoane. În funcție de stare, înclinăm să privim lucrurile în bine sau în rău, dar trebuie să fim conștienți de efectul acestor perspective”. Gândurile reprezintă răspunsul minții noastre la situațiile de viață cu care ne confruntăm zi de zi. Psihologii au constatat că prin minte ne trec zilnic 40000 (patru zeci de mii) de gânduri, iar 90% dintre ele sunt negative. Să nu fugim de gândurile noastre negative! Să le acceptăm că sunt ale noastre și să ne concentrăm pe găsirea de soluții pentru a le transforma! Gândurile negative au atât un rol constructiv (susțin și psihologii), dar și unul distructiv, aceasta depinzând de modul în care noi alegem să reacționăm la ele și le permitem să devină parte din realitatea și viața noastră.
Să combatem deci, gândirea negativă! Cum? Prin meditație, prin reducerea stresului și educarea minții în a înlătura gândurile negative. Trebuie să construim o direcție pozitivă a vieții noastre. Mintea umană este atât de puternică încât poate transforma în realitate lucrurile pe care le gândești. Depinde de noi ce direcție dăm gândirii noastre.
Obstacolele uriașe din viața unei persoane – pierderea locului de muncă, o boală severă etc. – pot face ca acea persoană să se simtă copleșită, să creadă că îi e imposibil să treacă peste tot și că sunt prea multe probleme de rezolvat. Soluția este să împarți totul în elemente mai mici. Rezolvă astăzi ce poți și alungă temerile legate de provocările cărora va trebui să le faci față pe viitor. Apoi, treci la următoarea etapă. După aceea la următoarea. Aceasta este calea spre succese.
„Gândirea pozitivă este extrem de importantă pentru motivarea pe plan personal, dar pentru a supraviețui în situații de mare risc, mă bazez pe gândirea negativă”, spunea un campion mondial la „cățărare pe gheață”. Tot el afirma: „Atunci când conștientizez care sunt aspectele negative, pot crede foarte tare în succes”. Mi- am adus aminte de cuvintele mamei mele, pe când eram mici, ne spunea: „Maică, de multe ori este bine să pui răul înainte. Așa puteți găsi calea succesului, dacă nu reușești în ce ți-ai propus”. Câtă dreptate avea! Să nu ne obișnuim să punem răul înainte, pentru că asta ar însemna că suntem influențați de mesajele negative transmise de cei din jur, vom fi mereu nemulțumiți, iar prezentul și viitorul se vor confunda cu trecutul nostru, fapt ce ar demonstra că gândirea noastră este preponderent negativă. Ceea ce trebuie să facem este, mai întâi, să reducem sau să eliminăm gândirea negativă și apoi, de la sine, gândirea pozitivă îi va lua locul. În mod natural, cu toții avem gânduri pozitive care vin din dorința de a realiza ceva.
Pentru ca energia negativă să dispară din viața noastră, trebuie să înlocuim gândurile negative cu gânduri pozitive. Dalai Lama, părintele spiritual al budismului tibetan, afirma: „Cu cât vei gândi mai mult că totul este din vina altora, cu atât vei suporta mai mult. Când vei realiza că tu dai naștere la tot, te vei putea îndrepta spre pace și spre bucurie”. Chiar Hyppocrates susținea că gândirea negativă emană o putere pozitivă, spunând: „Dacă vrem să fim sănătoși, trebuie să ne dorim cu toată tăria asta și să aflăm care este cauza bolii. Abia apoi ne putem vindeca”.
Prof. Dumitru Nica, Slatina