AcasăActualitateSăptămâna Culturală a Romanațiului

Săptămâna Culturală a Romanațiului

În perioada 13-17 noiembrie a.c., Asociația Socio-Culturală pentru Promovarea Valorilor Romanațiului „Iancu Jianu” și Fundația Amfiteatru organizează Săptămâna Culturală a Romanațiului. Programul acestei ediții este orientat spre punerea în valoare a potențialului uman și natural al zonei, prin crearea unei agende îndreptate spre activism civic și antreprenorial și dezvoltarea comunităților din perspectiva europeană.

„Săptămâna Culturală a Romanațiului reunește evenimente precum conferințe, programe artistice, lecții de istorie și educație patriotică, acțiuni de ecologizare și protecție a mediului, simpozioane, lansări de carte, întreceri sportive, dar și evenimente speciale. Seria de evenimente continuă demersurile noastre în direcția sprijinirii și promovării valorilor și tradițiilor din zona Olteniei, afirmarea turistică a brandului Romanați și crearea premiselor pentru dezvoltarea economică și socială a zonei. Realizarea obiectivelor proiectului presupune mobilizarea de resurse considerabile și, mai ales, o abordare adecvată specificului acestui tip de activitate, pentru a răspunde, în mod concret, necesităților de afirmare a comunităților noastre  în  plan regional, național și european”, a declarat Giani-Mircea Florescu, președintele Asociației Socio-Culturale pentru Promovarea Valorilor Romanațiului „Iancu Jianu” .

harta judetul romanatiActivitățile din prima zi a festivalului se vor desfășura în Centrul Cultural din comuna Dobrosloveni și vor cuprinde vernisajul Salonul de Fotografie Turistică – „Hai acasă, în Romanați”, ediția a II-a, și  lansări de carte, Simpozion „Romanați – Inima Olteniei”. Trebuie amintit faptul că înscrierea fotografiilor în cadrul secțiunii „Hai acasă în Romanați” se vor face pe site-ul http://www.vacantesicalatorii.ro/snft/home/, până pe data de 10 noiembrie 2013. Prima zi se da încheia cu un program artistic de dansuri populare din zona Romanațiului – coordonator instructor coregraf  Lucian Stroe.

În cea de-a doua zi a evenimentului, în comuna Giuvărăști, Aurel Borșan – președintele Fundației Amfiteatru – va vorbi despre turismul responsabil în zona Romanați – perspectiva de valorificare și dezvoltare a comunităților locale. Apoi, profesori de istorie și membri ai comunităților locale născute în fostul județ Romanați vor prezenta „Romanați – file de istorie”, o lecție de istorie ce se va desfășura, simultan și interactiv, în mai multe localități.

Vineri, 15 noiembrie, tot în comuna Giuvărăști, în cadrul activității intitulate „Romanați – Mână în mână”, copiii vor participa la un concurs de skandenberg coordonat de Radu „Valahu” Georgescu. Tot în aceeași zi, la Centrul Cultural „Tudor Gheorghe” din comuna Izbiceni, se va desfășura ediția a II-a a Festivalului de Muzică tradițional-lăutărească „Iancu Jianu”.

Sâmbătă, 16 noiembrie a.c., ziua a patra a evenimentului, va debuta cu turul de ciclism „Drumul Domnului de Rouă”, pe traseul Gârcov – Izlaz – Giuvărăști – Tia Mare – Rusănești – Băbiciu – Stoenești – Fărcașele – Dobrosloveni, concurs urmat de festivitatea de premiere și de un program artistic.

Săptămâna Culturală a Romanațiului se va încheia duminică, 17 noiembrie 2013, cu un simpozion intitulat „Spiritul olimpic romanațean” prezentat de prof. Oltița Urîtu; urmat fiind de un turneu de fotbal pentru copii – Cupa „Iancu Jianu” ce se va desfășura în comuna Gârcov. Seara, la Centrul Cultural „Tudor Gheorghe” Izbiceni va avea loc Gala Premiilor VIP „Romanați – oamenii schimbării”.

Ionuț DUMITRESCU


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments