AcasăOra SatuluiSavu Ungureanu, primarul comunei Slătioara: Nu executăm ordine politice...

Savu Ungureanu, primarul comunei Slătioara: Nu executăm ordine politice…

D-le primar, cu ce v-ați ocupat, înainte de a fi primar?

Înainte de a fi primar, am avut o societate, din 1991, care funcționează și acum. Este vorba despre o societate de transport pe care, acum, o coordonează soția mea.

D-le primar, umbla o vorbă: există viață după d-l Savu Ciocârlan, fostul primar, în comuna Slătioara?

Cum să nu existe! Lucrurile merg, în sensul pe care l-am preluat de la dânsul și merg, în continuare, așa cum și dânsul și-ar fi dorit să meargă. Am preluat primăria fără datorii. Fostul primar și-a făcut treaba așa cum trebuie.

savu ungureanu linia intaiCare ar fi diferența, între d-voastră și d-l Savu, în afară de cea de vârstă?

În principiu, vârsta își spune cuvântul. Fac parte din categoria tinerilor cu altă gândire, altă organizare a primăriei. Altfel stau lucrurile în cazul celor tineri, neatinși de comunism. Sunt un om simplu, niciodată nu s-a pus problema să mă consider că aș fi mai presus decât fostul primar. Vreau să continui, să perfecționez ce a făcut dânsul și să vin cu idei noi, demne de timpul în care trăim.

Ce aveți de finalizat, din epoca fostului primar? Ce proiecte aveți d-voastră, de unde credeți că va veni finanțarea și ce aveți de gând pe viitor?

De la fostul primar, avem un proiect de asfaltare, de 4,6 km, în satul Salcia și străzile din comuna Slătioara, care nu sunt asfaltate. Dânsul a făcut proiectul, iar noi trebuie să-l finalizăm.

Noi am făcut extinderea de gaze pe toată Slătioara, unde oamenii nu au și vor să aibă gaze. Avem cereri, deja cei de la Distrigaz au făcut măsurători. Acum așteptăm să ne trimită cât avem de plată. Suprafața este în jur de 4,4 km, în comuna Slătioara. Iar în satul Salcia, am făcut ridicarea Topo și studiul Geo, pentru obținerea licenței, să putem să introducem și acolo gaze. Tot cam 4,6 km sau puțin mai mult. Finanțările pentru proiectul de gaze, vor fi din bugetul local. Afaltarea încercăm să o facem pe Ordonanța 28.

De asemenea, avem o extindere de 9 km de canalizare, în cartierul Argeșanu, cu stație de epurare.

Avem un proiect pentru o sală de sport, pentru care sperăm să obținem finanțarea. Școala, pe care trebuie s-o anvelopăm, să schimbăm acoperișul, să facem o modificare în interiorul școlii, cu mobilier nou. Avem proiect pentru școală, dar, momentan, nu avem nicio finanțare. Vom depune aceste proiecte și încercăm să obținem finanțări.

Am achiziționat toalete pentru școală, am început anul trecut și, la sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie, trebuie să se finalizeze, totul cu fonduri proprii, pentru că nu mai aveam timp să mai așteptăm să accesăm alte fonduri.

Copiii s-au împuținat și încercăm să le creăm toate condițiile. Vrem să facem o nouă grădiniță, un after-school, să renovăm căminul cultural. Vom depune toate proiectele și urmează să vedem ce se aprobă.  Avem probleme cu natalitatea, dar ne mai vin copii din afara comunei.

Care este proiectul d-voastră de suflet?

Eu am jucat fotbal și îmi place sportul. Aș putea numi aici că aș dori să fac o sală de sport, dar nu numai acesta este proiect de suflet. Vreau să vă spun că toate sunt proiecte de suflet, pentru că trebuie să rămână ceva în urma noastră. Nu trebuie să spun că trebuie să fac un anume lucru.

Va rămâne, în viitor, că primarul Ciocârlan a făcut asfaltul, a făcut terenul de fotbal, piața, cu târgul. La fel o să vorbească peste 4-8 ani, cât voi fi aici. Voi face ce trebuie pentru comunitatea locală. Așa o să se spună și despre mine: că primarul Ungureanu a făcut restul lucrurilor necesare unei comune din proximitatea Municipiului Slatina.

Savu Ciocârlan este nașul meu, dar nu am avut un război cu dumnealui. Lumea a vorbit… S-au creat niște discuții.

Vorbeați de școală, care trebuie pusă la punct, deși sunt condiții acceptabile. Care este situația Căminului Cultural?

Avem școala cu clasele I-VIII, unde sunt condiții decente. Avem și Cămin Cultural, pe care vrem să-l renovăm și să modificăm ceva la el. Avem deja un proiect în acest sens și vrem să-l depunem pe Ordonanța 28.

Lucrăm și cu GAL-ul «De la Vedea la Olteț». Avem un proiect pentru un buldoexcavator. Prin GAL, am făcut acest proiect pentru a-l achiziționa, dar încă nu s-a dat drumul la finanțare.

Pe vremuri, Slătioara era o zonă relativ culturală. Mai aveți ceva?

Momentan, nu avem nimic, dar încercăm să dăm viață Căminului Cultural. De aici vor porni totul.

Avem o echipă de fotbal, în Divizia D. Nu prea ne descurcăm cu băieții din sat, nu le mai place, dar încercăm să ne descurcăm, cu achiziții de jucători din altă parte. Echipa este susținută de primărie. Nu putem să apelăm la cineva privat, pentru că nu se poate. Ori este finanțată numai de primărie, ori numai de cineva privat. Plătim arbitrajul și transportul.

Câte dosare aveți la Legea 416 și unde utilizați oamenii?

Avem în jur de 11 persoane, pe care le folosim numai la curățenia comunei, la tunsul arbuștilor pe marginea drumului, la treburi mai ușoare.

Înseamnă că oamenii de aici nu sunt chiar săraci și că au venituri relativ acceptabile. Presupun că aveți societăți agricole, magazine, cu care alimentați bugetul…

Fiind aproape de oraș, majoritatea cetățenilor lucrează în Slatina, de aici nu sunt atâtea cereri pentru ajutor social. Avem și o economie dezvoltată. Avem două întreprinderi, una care execută cabluri pentru calculatoare, cu 150 de angajați. Mai avem foarte multe balastiere, cum ar fi Simplu Construct, care are aproximativ 150 de angajați. De aici, avem ceva venituri.

D-le primar, ați câștigat cu brio alegerile. Câți consilieri liberali aveți?

Avem 5 consilieri PNL, 3 – UNPR, 2 – ALDE, 1 – PSD. Nu avem probleme cu consilierii. Nu facem un lucru pentru cineva personal, ci pentru comunitate. În momentul când toate proiectele sunt prezentate… Suntem transparenți.

PNL este la pământ. Cum vedeți de la Slătioara refacerea PNL la Olt?

Nu aș vrea să mă bag în treburile dumnealor. Până la urmă, și noi trebuie să luăm o decizie pentru a ridica partidul. Momentan, nu prea ni se spune mare lucru. Știu de la d-na senator Siminica Mirea că, în iunie, sunt alegeri, pentru președintele PNL Olt. Atunci ne vom mobiliza și vom alege ceea ce credem. Să nu se creadă că dacă ni se impune ceva, vom și face. Nu executăm ordine politice. Gândim înainte de a ne vota conducerea, care oricum trebuie instalată cât mai degrabă. Eu nu sunt dispus la orice discuție cu cei de la centru, dar trebuie să luăm o decizie cinstită și corectă. Nu trebuie să ne mai ferim să spunem că trebuie să-l punem pe X, pe Y. Eu voi face ceea ce-mi dictează conștiința.

Cu Puterea în ce relații sunteți?

Eu sunt prieten și cu d-l Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean, avem o relație foarte bună, chiar dacă facem parte din alte partide. Sunt prieten și cu d-l prefect. Niciodată nu am fost respins din cauza faptului că sunt de la PNL.

Dumitru Sârghie

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -