AcasăPovestiri slătineneSchije și gloanțe / Casa Călugăru, Str. George Poboran nr. 29

Schije și gloanțe / Casa Călugăru, Str. George Poboran nr. 29

În toamna dramaticului an 1916, Regimentul 43 Infanterie de sub comanda col. Ioan Călugăru încerca, alături de întreaga Armată Română, să întârzie cât mai mult dezastrul ce avea să urmeze: ocupația germană! Colonelul Călugăru, rănit la Pielești – Romanați, va fi decorat de către Rege cu „Steaua României” și „Coroana României”. Lupte grele se vor da la intrarea în oraș, la Podul Olt, schijele și gloanțele ajungând până la casa Călugăru. Și tot aici a zăbovit câteva ceasuri, Ecaterina Teodoroiu, eroina de la Jiu, aflată sub comanda col. Călugăru. În timp ce col. Călugăru urma frontul în Moldova, în casa sa se vor instala ofițeri germani pentru care se făceau amenajări: jaluzele, perdele albe și de stofă și, bineînțeles, șnur. Sfârșitul războiului nu adusese liniștea și pentru col. Călugăru.

casa calugaruÎn 1919, în fruntea trupelor sale, va contribui la eliberarea Basarabiei de trupele rusești rămase după război. În vreme de pace, ofițer de carieră fiind, se muta dintr-o garnizoană în alta.  Așa se face că  va cere, în 1925, de la Școala Secundară de Fete, foaia matricolă a fiicei sale din cls. a V-a „deoarece dorește să o transfere, fiind mutat din oraș”. Până atunci, îl găsim pe I. Călugăru printre acționarii Băncii Uniunii alături de Gh. Bulbeș, I. D. Enăchescu, Badea Florescu și alții. Deși încă din 1942 I. Călugăru era membru al Societății Ofițerilor de Rezervă și Retragere proveniți din Activitate, „Regele Mihai”, anii cei mai grei, pentru familia col. Călugăru vor veni o dată cu Al Doilea Război Mondial. Între 1943 – august 1944, casa va fi rechiziționată și utilizată de către Comandamentul german, iar în 1945 de către Comandamentul sovietic. Familia Călugăru: Ioan, soția sa Agripina (fostă Milcoveanu) și cele două fiice, Felicia și Amelia (cea de-a treia fiică decedând la o vârstă fragedă), s-au întors în casă după septembrie 1945. Bucuria va fi însă de scurtă durată. Ioan Călugăru va fi suspendat din drepturi de către guvernul procomunist, pentru că luptase în Est contra Uniunii Sovietice. Casa va fi ocupată abuziv de către  Organele Statului și utilizată ca sediu al unor organizații politice comuniste.

adresa primarie col calugaru
Adresă a Serviciului Tehnic al Județului Olt către Primărie

După 1950, aici vor fi aduși chiriași, familia Călugăru fiind înghesuită în încăperile destinate altă dată servitorilor, unde colonelul va și muri. Potrivit situației deceselor ținută de Sfatul Popular, în 1956, „a decedat Călugăru Ion, fără ocupație, 81 de ani”. Nu se menționa nimic de cariera sa  militară, nici că, fiind „vinovat” de a fi luptat în Est, rămăsese fără pensie! Casa va reveni familiei, de fapt celor două fete Felicia și Amelia, după 1972.

Cele două surori s-au zbătut să păstreze casa așa cum o moșteniseră: cu încadramente la ferestre, ornamente specifice epocii în care fusese construită, cu portaluri sculptate din lemn de stejar în ateliere și cu modele vieneze. O parte din lucrurile ce aparținuseră familiei Călugăru au servit la reconstituirea unui salon de epocă, la Muzeul Județean de Istorie.

După ’90, casa va fi cumpărată de către familia Iovu, care – cu dragoste – a conservat  mobilierul rămas ca și gardul făcut odată cu casa. Mestecenii puși de noua familie ce însuflețește casa, desăvârșesc noblețea acestei locuințe trecute prin două războaie mondiale. Familia Iovu a înțeles, se pare, că trecerea timpului se măsoară și în frumusețea copacilor pe care îi sădești.

Elena Sîrghie, din volumul „În spatele zidurilor: Povești și povestiri slătinene.”


RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments