AcasăBreviar parlamentarSenatorii Siminica Mirea și Paul Stănescu susțin aprobarea Legii pentru sprijinul familiilor...

Senatorii Siminica Mirea și Paul Stănescu susțin aprobarea Legii pentru sprijinul familiilor cu copii

Siminica Mirea și Paul Stănescu, senatori PSD, susțin aprobarea Legii pentru sprijinul familiilor cu copii. Astfel, a fost supusă aprobării în Parlamentul României, propunerea legislativă cu privire la acordarea de urgență a alocației de stat pentru copii, la nivelul prevăzut de Ordonanța de Urgență nr. 9/2019, respectiv de 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ai și de 300 de lei, pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani.

De asemenea, legea prevede și creșterea deducerilor salariaților care au copii, îndeosebi pentru lucrătorii cu salarii mici și medii, de până la 5000 de lei net. Prin această măsură, se asigură creșteri de salarii nete pentru 85% dintre salariați. Măsura reduce inechitățile salariale și riscul de sărăcie, în rândul familiilor cu mulți copii.

Totodată, se propune acordarea de tichete sociale, pentru stimularea participării copiilor cu vârsta de până la 6 ani la învățământul preșcolar, public și privat, în creșe și grădinițe. Se propune acordarea unui stimulent educațional, sub formă de tichete sociale, în valoare de 1000 de lei pe lună, pentru copiii cu vârsta între 0 și 3 ani, și de 1500 de lei pe lună, pentru copiii cu vârsta între 3 și 6 ani.

„Toate acestea impun de urgență conceperea și implementarea unui Program național de stimulare a natalității. Dar, astfel de strategii pe termen lung nu sunt de interes pentru guvernele de dreapta. Mai mult, din grija exagerată pentru austeritate și reducerea veniturilor populației, guvernul Orban a amânat acordarea stimulentului educațional, pentru participarea la învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate”, a declarat Siminica Mirea.

Legat de această propunere legislativă, Paul Stănescu a spus: „De 30 de ani, România suferă un declin persistent al populației. Îmbătrânirea demografică pune o presiune substanțială asupra ratei de creștere economică și a deficitului bugetului general consolidat pe termen mediu și lung. În ultimii ani și, în special, în timpul pandemiei, natalitatea a scăzut dramatic în România, în principal pe fondul reducerii nivelului de trai al tinerelor familii și al emigrării masive a populației active. Aceasta și pentru că milioane de tinere familii nu pot apela la serviciile pentru sănătatea lor și a copiilor”.

Ionuț Dumitrescu

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments