AcasăBreviar parlamentarSenatorul Paul Stănescu – consemnatar al proiectului legislativ privind lanțul scurt de...

Senatorul Paul Stănescu – consemnatar al proiectului legislativ privind lanțul scurt de aprovizionare

Paul Stănescu, senator PSD, este consemnatar al proiectului legislativ privind lanțul scurt de aprovizionare, lanț care se organizează și funcționează conform principiului european „de la fermă, la consumator” și al emisiilor de carbon prevăzute în Pactul Verde European.

Lanțurile scurte de aprovizionare cu alimente înseamnă vânzarea de la un fermier la un consumator, prin implicarea unui număr cât mai redus de intermediari.

„Prin prezentul act normativ se reglementează regimul juridic general, privind stabilirea modului de desfășurare a activităților privind lanțul scurt de aprovizionare. De asemenea, se implementează prevederile Legii nr. 321/2009, privind comercializarea produselor alimentare și se reglementează procedura de desfășurare a lanțului scurt alimentar, se vor desemna entitățile care se vor încadra în categoria furnizorilor și se vor identifica categoriile de produse cărora li se vor aplica prevederile prezentului proiect de act normativ.

Lanțul scurt de aprovizionare reprezintă prioritate națională pentru securitatea alimentară a României și se realizează potrivit Strategiei Europene «De la fermă, la consumator».

Fermierii pot să își vândă produsele consumatorilor, în diferite moduri: în afara fermei, în locuri aflate în apropierea consumului, cum ar fi piețele, în magazinele deținute de fermierii înșiși, la festivaluri și târguri de produse alimentare, prin sisteme de livrare sau prin intermediul unui singur sistem comercial intermediar. Fermierii își pot vinde produsele direct către industria de catering a instituțiilor publice.

Circuitul scurt se poate realiza prin intermediul internetului sau a sistemelor de livrare, pe distanțe lungi, direct de la fermă”, a declarat Paul Stănescu.

Dragoș Sîrghie

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments