AcasăBreviar parlamentarSenatorul Siminica Mirea – propunere legislativă pentru completarea art. 91 alin. (3)...

Senatorul Siminica Mirea – propunere legislativă pentru completarea art. 91 alin. (3) din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal

Siminica Mirea, senator PSD, este cosemnatar al unei propuneri legislative, ce presupune schimbarea încadrării infracțiunii de ucidere din culpă, sancțiune considerată prea blândă, în raport cu importanța obiectului infracțiunii ocrotite de stat, prin politica penală, și anume relațiile sociale referitoare la dreptul la viață. Astfel, se dorește ca infracțiunea de ucidere din culpă să fie pedepsită ca și infracțiunile de conducere a unui vehicul fără permis de conducere (art. 335, alin. 1 și 3) ori conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe (art. 336 alin. 1 și 3).

„Accidentele rutiere mortale cauzate de accidente rutiere nu le afectează doar pe victime, ci și pe familiile acestora și pe întreaga societate, iar costurile socio-economice estimate sunt semnificative.

Gradul de pericol social ridicat pe care îl reprezintă aceste variante agravante ale infracțiunii de ucidere din culpă trebuie sancționat, în mod adecvat, pentru a realiza dezideratul social de a preveni și ocroti viața persoanelor participante la traficul rutier, prin politica penală în stat.

În consecință, este necesară completarea legii, care să aibă mai multe efecte. Să ocrotească relațiile sociale, referitoare la dreptul la viață, prin aplicarea unor sancțiuni adecvate, în raport cu gravitatea faptei de ucidere din culpă, reținută în concurs cu infracțiunea de conducere fără permis sau cu cea de conducere sub influența alcoolului, ori a substanțelor psiho-active. Aplicarea sancțiunii este necesară pentru disciplinarea conduitei destinatarilor legii. Să creeze premisele reducerii incidenței accidentelor rutiere soldate cu uciderea din culpă, în concurs cu infracțiunea de conducere fără permis sau cu cea de conducere sub influența alcoolului, ori a substanțelor psiho-active. Să determine schimbarea atitudinii destinatarilor legii penale față de valorile sociale, prin funcția preventiv-educativă, de a forma conștiința specifică de respect pentru valorile sociale constituite în jurul dreptului la viață și integritate ale persoanei, ocrotite de legea penală”, a declarat Siminica Mirea.

Ionuț Dumitrescu

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments