AcasăOra SatuluiȘi adversarii politici trebuie asumați, deoarece există posibilitatea ca, în strigătul lor,...

Și adversarii politici trebuie asumați, deoarece există posibilitatea ca, în strigătul lor, să aibă dreptate!

D-le primar, cadastrarea gratuită este un fenomen benefic pentru oameni. Cum stați cu acest proces?

Din acest punct de vedere, suntem cu un pas înainte, datorită faptului că facem parte din Programul Pilot – Cadastrarea tuturor suprafețelor de teren intravilane și extravilane! Până la această dată, s-au făcut măsurătorile în toată localitatea. Se speră ca, într-o lună, să se finalizeze terenul extravilan și să depună documentația. În etapa următoare, terenul intravilan. Dar mai avem o etapă: confruntarea populației cu realitatea rezultată din măsurători. În cazul în care oamenii vor fi nemulțumiți, se vor face alte măsurători.

Pe raza localității, avem drum național, cale ferată, drum județean… Apele Române au un pârâu, toate au suprafețe ocupate, care protejează aceste căi rutiere și ape.

Acolo vom vedea cum vom reuși, pentru că nici Drumurile Naționale, nici Apele Române, nici Drumurile Județene nu au cadastrare pe aceste drumuri ale lor. Sunt toți apărați de o lege, care spune că, în conformitate cu articolul cutare, drumul este format din atâția metri de asfalt, atâția metri – suprafață de protecție. Ori, până când nu avem documente, ne vedem pe undeva pe la contestații. Intuim că vom avea probleme cu Căile Ferate și cu Drumurile  Naționale.

Dacă cu Drumurile Județene am rezolvat treaba, ne-au răspuns la aviz, celelalte instituții – CNADR și Căile Ferate nu ne-au răspuns. Ne-au dat o lege după care să ne ghidăm.

gelu marita primar visina 2016Ce sume avansați pentru această operațiune?

Operațiunea de cadastrare pe noi, ca unitate administrativ teritorială, nu ne costă niciun leu, datorită faptului că există un master-plan la nivel național, un proiect pilot la nivelul fiecărui județ, și totul este suportat de OCPI, de guvern, de Ministerul Dezvoltării.

Oamenii trebuie să-și demonstreze proprietățile…

Este o problemă uriașă că cetățenii nu și-au definitivat masa succesorală după defuncți, suprafețe imobile, terenuri în speță. Nu vom ști cum vom rezolva. Inițial, OCPI a avut o discuție cu Uniunea Notarilor, prin care au vrut să negocieze un preț pe fiecare succesiune pe care notarul să o facă, pentru faptul că se eliberează cartea funciară pe numele celui care este proprietar la ora aceasta, care are un document de proprietate, titlu de proprietate sau act de vânzare-cumpărare. Dar dacă persoana este decedată și nu s-a făcut succesiunea? Următoarea etapă ar fi succesiunea. Dacă OCPI ar găsi înțelegere la Uniunea Notarilor să facă succesiunea, ar fi foarte bine. Încă se negociază.

Noi suntem pregătiți, tot personalul lucrează, chiar și la această oră, măsurătorile sunt gata, colaborăm cu firma care execută cadastrul, solicităm documente pentru alte suprafețe. Avem o colaborare bună, este eficientă și este zilnică.

Aveți de reproșat ceva fostei conduceri a primăriei?

Nu, nu avem nimic de reproșat, deoarece cu fostul primar, Constantin Stănescu, am avut o colaborare bună, datorită faptului că am fost viceprimar două mandate. Avut o colaborare foarte bună cu dumnealui, a dat dovadă de înțelepciune pe tot parcursul mandatelor pe care le-a avut. Au fost și mici disensiuni, așa cum există în fiecare familie, dar le-am dus la capăt cu brio. La ora aceasta, suntem prieteni. În situații în care mă depășesc anumite probleme, apelez la dumnealui întotdeauna.

Ce faceți acum la primărie?

Facem o reabilitare a clădirii, schimbăm instalația electrică, deoarece a fost prost executată la acea vreme. Introducem senzori de fum, protejând astfel clădirea de un eventual incendiu. Suntem obligați, conform legislației în vigoare, să introducem și un sistem de alarmă, în special pe casierie, pe partea statistică, pe secretariat – unde avem documente juridice. Sunt lucruri care trebuie făcute, sunt obligatorii. Toate aceste modernizări le facem cu bani din bugetul propriu, numai că avem o chestiune inedită – punem noi materialele și toată execuția se face în regie proprie, cu oameni din sat. Am apelat la toți meseriașii din sat. Toți au venit și au ales câte un birou sau două. Am apelat la toți, nu am obligat pe nimeni.

Chiar au venit și nechemați, care auziseră că vrem să renovăm primăria și ne-au oferit ajutorul lor. Asta înseamnă comunitate, comunicare.

La Legea 416, avem doar 24 de dosare.

Cum stați cu școlile, cu reparațiile, având în vedere că începe anul școlar?

Suntem pregătiți pentru începerea anului școlar. Mai avem mici retușuri la grădiniță. Școala este în regulă. Zilele trecute, am avut Comisia Județeană care a făcut inspecția la aceste puncte școlare. Comisia a fost formată din câte un reprezentant de la Prefectură, Consiliul Județean, Inspectoratul Școlar, de la Direcția Sănătatea Populației, de la Primărie și un polițist din localitate. S-a format această comisie și au verificat toate instituțiile de învățământ de pe raza localității.

Școlile nu necesită reabilitări sau modernizări, pentru că au fost realizate anterior.

Cadrele didactice sunt din localitate?

Majoritatea cadrelor didactice sunt navetiste. O să le dăm banii pe navetă, nu este o sumă colosală, aproximativ 8000 lei. Zic că se impune, deoarece sunt de la Corabia, Caracal. Nu am întâmpinat niciodată probleme. Am o colaborare foarte bună cu învățătorii, profesorii, cu directorii.

Vom încerca să facem niște lucruri inedite după începerea anului școlar, să facem un grup de dansuri de fete sau băieți. Vrem, cumva, să reînviem tradiția.

GOVIA se mai face?

Se face anual, a doua zi de Paște. Nu avem documente din care să spunem de când ar fi datată Govia, dar bătrânii satului spun că a fost  dintotdeauna.  Avem o monografie a localității. Prima monografie a fost scrisă în 1970. Mai veche de atunci nu avem. Ea a fost actualizată, scheletul de bază este realizat după cea din 1970, care a ajuns până la d-l primar Stănescu.

Care este mesajul d-voastră  pentru locuitorii comunei, pentru cei care v-au votat, dar și pentru cei care nu v-au votat? Consider că ați avut și inamici.

Este necesar ca, într-o comunitate de acest gen, să fie și oameni potrivnici. Se impune acest lucru, pentru că, altfel, dacă toată lumea te aclamă, devii dictator. Se întâmplă ceva… Este bine ca, în momentul în care ți-ai asumat o funcție de genul acesta, cineva să strige și la tine. Și adversarii politici trebuie asumați, deoarece există posibilitatea ca, în strigătul lor, să aibă dreptate!

Mesajul către locuitorii localității este sloganul din campania electorală: Evoluăm împreună! Deci, vom evolua cu toții…

LINIA ÎNTÂI

Comandat de Partidul Social Democrat - Organizația Județeană Olt. CUI mandatar financiar coordonator 11240017.
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments