AcasăSiminica Mirea dorește modificarea și completarea Legii Educației Naționale
Array

Siminica Mirea dorește modificarea și completarea Legii Educației Naționale

Senatorul de Olt – Siminica Mirea susține, alături de alți colegi, o propunere legislativă cu privire la modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, lege care va intra în vigoare începând cu data de 1 septembrie 2020.

„În acest moment, există un număr mic de creșe, de obicei în orașele mari, în timp ce, în majoritatea localităților, ele sunt, practic, inexistente. Sunt părinți care au copii cu vârsta între doi și trei ani, dar nu au la cine să apeleze pentru a supraveghea acești copii, atunci când sunt la muncă. În aceste condiții, părinții au fost nevoiți să apeleze la grădinițe și să accepte înscrierea copiilor în învățământul preșcolar, dar conform actualelor prevederi ale Legii educației naționale (LEN), pentru acești copii nu se asigură și finanțarea, pentru că nu au împlinit vârsta de trei ani.

La solicitarea expresă a părinților, în limita numărului de locuri, pot fi înscriși în învățământul preșcolar copiii cu vârstă de minim 2 ani, asigurându-se finanțarea de bază corespunzătoare, de la bugetul de stat, în baza costului standard per preșcolar stabilit prin hotărâre a Guvernului”, a declarat Siminica Mirea.

siminica mirea 790Și numărul de copii din fiecare grupă sau clasă se dorește să fie cât mai mic. Pentru educația antepreșcolară, grupa va cuprinde, în medie, 6 copii, dar nu mai puțin de 3 și nu mai mult de 8. În învățământul preșcolar, grupa cuprinde, în medie, 12 preșcolari, dar nu mai puțin de 6 și nu mai mult de 17; învățământul primar – clasa cuprinde, în medie, 17 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 22; învățământul gimnazial: clasa cuprinde, în medie 22 de elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 26; învățământul liceal și profesional: clasa cuprinde, în medie, 22 de elevi, dar nu mai puțin de 12 și nu mai mult de 26; învățământul dual: clasa cuprinde, în medic 22 de elevi, dar nu mai puțin de 12 și nu mai mult de 26.

Clasele în funcțiune la data intrării în vigoare a prezentei legi rămân cu același număr de elevi, până la finalizarea ciclului de învățământ.

O altă modificare va fi cea referitoare la integrarea școlară individuală a copiilor/elevilor cu cerințe educaționale speciale în grupe/clase din învățământul de masă, ce se realizează doar la începutul anului școlar.

Pentru elevii care încep clasa pregătitoare, clasa a V-a și, respectiv, clasa a IX-a, în anul școlar 2024-2025, numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învățământ va fi, în medie, de 20 de ore pe săptămână la învățământul primar, în medie de 25 de ore pe săptămână la învățământul gimnazial și în medie de 30 de ore pe săptămână la învățământul liceal. Aceste ore sunt alocate atât pentru predare și evaluare, cât și pentru învățarea în clasă, asistată de cadrul didactic, a conținuturilor predate.

Ionuț Dumitrescu

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments