AcasăBreviar parlamentarSiminica Mirea – proiect de lege cu privire la promovarea screening-ului, în...

Siminica Mirea – proiect de lege cu privire la promovarea screening-ului, în scopul depistării precoce a bolilor

Siminica Mirea, senator PSD de Olt, se află printre inițiatorii unui proiect de lege cu privire la promovarea screening-ului, în scopul depistării precoce a bolilor. Inițiativa proiectează cadrul procedural necesar realizării drepturilor, precum și sancțiunea aferentă, iar Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale sunt mandatate să elaboreze normele de aplicare și Guvernul să le aprobe.

„Inițiativa instituie următoarele drepturi: două zile libere, într-un an calendaristic, pentru efectuarea screening-ului, care nu se includ în durata concediului de odihnă, acordate și plătite de angajator, la cererea angajaților din sistemul public și privat; două zile de scutire de frecvență, într-un an calendaristic, pentru efectuarea screening-ului, acordate de unitățile de învățământ preuniversitar, respectiv de instituțiile de învățământ superior, la cererea elevilor, respectiv a studenților; două zile de permisie, într-un an calendaristic, pentru efectuarea screening-ului, acordate de unitățile militare, la cererea cadrelor militare în activitate, a soldaților și a gradaților profesioniști.

Controlul medical anual este necesar pentru a monitoriza starea generală a sănătății unei persoane. În schimb, investigația de screening este mult mai complexă și necesită o abordare generală, aplicată fără discriminări. Este un instrument win-win, pentru angajator și forța de muncă, prin diminuarea numărului de concedii medicale”, a declarat Siminica Mirea.

Trebuie menționat faptul că titularul dreptului este obligat să depună cererea cu cel puțin 10 zile lucrătoare înainte de prima opțiune de programare a screening-ului. Angajatorul, unitatea de învățământ preuniversitar, instituția de învățământ superior, respectiv unitatea militară, după caz, este obligat să aprobe cererea pentru acea opțiune de programare, care nu îi afectează activitatea, în mod semnificativ. Acest drept se acordă sub condiția efectuării screening-ului. Dovada se face cu adeverința de screening eliberată de medicul de familie.

Nerespectarea de către angajatori, unitățile de învățământ preuniversitar, instituțiile de învățământ superior și unitățile militare constituie contravenție și se sancționează cu amendă, de la 500 de lei, la 2.500 lei. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către inspectorii de muncă.

Daria Badea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments