AcasăBreviar parlamentarSiminica Mirea – propunere legislativă privind plata cotizației anuale ce revine Autorității...

Siminica Mirea – propunere legislativă privind plata cotizației anuale ce revine Autorității Electorale Permanente, ca membru a Rețeaua de Competente Electorale Francofone

Alături de colegii săi, Siminica Mirea, senator PSD, propune plata cotizației anuale ce revine Autorității Electorale Permanente, pentru participarea, în calitate de membru, cu drepturi depline, la Rețeaua de Competente Electorale Francofone (RECEF), în limita echivalentului în lei, al sumei de 2.100 euro/an.

Rețeaua de competențe electorale francofone (RECEF) este o asociație cu sediul în Quebec, Canada, ce cuprinde comisii și organisme de management electoral din spațiul francofon și funcționează, în colaborare cu Organizația Internațională a Francofoniei (OIF), organizație din care România face parte din 1993.

Principalele obiective ale RECEF vizează acordarea sprijinului, în organizarea și desfășurarea alegerilor, pe teritoriul unui stat francofon, promovarea profesionalismului prin schimbul de experiențe și bune practici, în materie electorală între membrii RECEF, promovarea participării active a cetățenilor la procesele electorale, precum și tratarea echitabilă a candidaților pe parcursul perioadei electorale.

„RECEF promovează organizarea periodică a unor alegeri libere, corecte și transparente. În prezent, România, prin Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), este membru al RECEF. Autoritatea Electorală Permanentă a devenit membru, cu drepturi depline, în luna mai a anului 2016. Cotizația anuală a membrilor este stabilită de către Adunarea Generală a organismului supranațional, care se întrunește anual.

Prin Legea nr. 46/2022, privind aprobarea plății cotizației anuale de participare a Autorității Electorale Permanente, ca membru, cu drepturi depline, la Rețeaua de Competențe Electorale Francofone (RECEF), s-a aprobat plata cotizației anuale, ce revine Autorității Electorale Permanente, pentru participarea, în calitate de membru, cu drepturi depline, la RECEF, în limita a 1.350 euro/an.

Ulterior, la Adunarea Generală a RECEF din anul 2023, a fost adoptată o nouă grilă de plată a cotizațiilor, conform căreia, suma aferentă cotizației AEP, începând cu anul 2024, este de 2.100 euro (aproximativ 10.450 lei).

Astfel, arătăm necesitatea modificării alineatul (1) al articolului unic din Legea nr. 46/2022, privind aprobarea plății cotizației anuale de participare a Autorității Electorale Permanente, ca membru, cu drepturi depline, la Rețeaua de Competențe Electorale Francofone (RECEF), în sensul creșterii limitei sumei care poate fi alocată plății cotizației anuale, de la 1.350 euro/an la 2.100 euro/an”, a declarat Siminica Mirea.

Daria Badea

- Advertisment -

Most Popular