AcasăBreviar parlamentarSiminica Mirea și Cătălin Grecu – co-inițiatorii unui proiect de lege cu...

Siminica Mirea și Cătălin Grecu – co-inițiatorii unui proiect de lege cu privire la instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare

Siminica Mirea, senator PSD, și Cătălin Grecu, deputat PSD, sunt co-inițiatorii unui proiect de lege cu privire la modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 114/2018, privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene. Proiectul de lege vizează sectoarele agricol, pescuit, industrie alimentară și silvicultură, sectoare care ar trebui să beneficieze de cel puțin aceleași condiții sau facilități de salarizare, ca sectorul construcțiilor.

„S-a ținut cont de faptul că activitatea în construcții este decisivă pentru realizarea proiectelor de investiții publice și private, care se poate îmbunătăți prin asigurarea forței de muncă specializată în implementarea acestora. Considerăm că facilitățile financiare acordate prin actul normativ, persoanelor fizice pentru veniturile realizate din salarii și asimilate salariilor din domeniul construcțiilor sunt măsuri bine-venite. De asemenea, considerăm că acest regim de impozitare aplicat în domeniul construcțiilor, care duce la mărirea salariului net pentru salariați, ar trebui aplicat și în sectoarele agricol, pescuit, industrie alimentară și silvicultură.

Făcând o analiză, constatăm că munca în domeniul agricol, pescuit, industrie alimentară și silvicultură nu este cu nimic mai prejos, ca nivel de dificultate, celei din construcții”, a declarat Siminica Mirea.

Iată ce a spus și Cătălin Grecu cu privire la proiectul inițiat: „Din contră, sectorul agricol, care include atât cultura mare, legumicultura, floricultura, viticultura, pomicultura, cât și creșterea animalelor, oferă condiții de lucru mai vitrege decât construcțiile, ceea ce face ca acest domeniu de activitate să fie chiar mai puțin atractiv decât activitatea din construcții. Este suficient să amintim că, aproape tot anul, munca în agricultură se desfășoară sub cerul liber, în condiții de temperatură foarte ridicată sau foarte scăzută, în funcție de anotimp, sau dacă se lucrează în spații închise, cum ar fi grajduri, magazii, sere sau solarii, se mai adaugă și calitatea aerului care nu este cea mai bună. Securitatea alimentară a unui stat nu poate fi asigurată decât dacă statul își produse singur hrana”.

Pentru a arăta impactul pozitiv al facilităților de impozitare asupra salariatului din construcții, față de cel din agricultură, s-a folosit raționamentul: la un impozit de 42,18% dintr-un salariu brut de 3000 lei, salariatului din agricultură îi revine o sumă netă de 1774 lei, față de lucrătorul din construcții, care este impozitat cu doar 21,25% și, din același salariu brut de 3000 lei, obține net 2362 lei.

Dragoș Sîrghie

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments