AcasăActualitateSiminica Mirea și Gigel Știrbu – prezenți la Congresul Partidului Popular European

Siminica Mirea și Gigel Știrbu – prezenți la Congresul Partidului Popular European

În perioada 21-22 octombrie a.c., la Madrid, se desfășoară Congresul Partidului Popular European, la care sunt prezenți și copreședinții Partidului Național Liberal Olt – Siminica Mirea și Gigel Știrbu.

În cadrul acestei întâlniri statutare, se va alege noua structură de conducereși se vor purta discuții cu privire la migrațiune, lupta împotriva terorismului, creșterea economică, ocuparea forței de muncă. De asemenea, se dorește găsirea unor soluții la principalele provocări cu care se confruntă Europa, în momentul de față: criza refugiaților, securitatea UE și creșterea populismului.

stirbu si mirea madridFiind singurul candidat la funcția de președinte a PPE, Joseph Daul – actualul președinte al formațiunii, cere, practic, reconfirmarea sa. Aceeași situație este și pentru funcția de trezorier, unde singurul candidat este germanul Christian Schmidt. În schimb, pentru cele 10 locuri de vicepreședinți ai PPE s-au înscris 12 candidați, între ei figurând și fostul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu, propusă de PNL. Alături de Anca Boagiu, iată cine sunt cei care vizează o funcție de vicepreședinte: Tobias Billström (Suedia); Kinga Gál Fidesz (Ungaria); Johannes Hahn (Austria); Jyrki Katainen (Finlanda); David McAllister (Germania); Dara Murphy (Irlanda); Paulo Rangel (Portugalia); Jacek Saryusz-Wolski (Polonia); Antonio Tajani (Italia); Marianne Thyssen (Belgia) și Corien Wortmann-Kool (Olanda).

Odată ales, președintele va avansa o propunere pentru postul de secretar general al partidului, care va fi supusă votului delegaților.

La nivel european, PPE este cea mai mare familie politică – deține cele mai multe fotolii în Parlamentul European, o treime dintre șefii de state și de guverne ai UE, inclusiv cancelarul german Angela Merkel sau prim-ministrul ungar Viktor Orban, precum și președinții Comisiei Europene și Consiliului European (Jean Claude Junker, respectiv Donald Tusk). Lor li se adaugă liderii altor șase țări non-UE, PPE fiind prezent în 40 de state și având o rețea de 75 de partide afiliate.

Trebuie menționat faptul că, la Congresul PPE de la Madrid, din partea României, s-au prezentat delegații ale următoarelor formațiuni politice: PNL, UDMR, PMP și PNȚCD.

Ionuț Dumitrescu


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments