AcasăCulturăSimpozion la Călimănești  cu ocazia comemorării a 135 de ani de la...

Simpozion la Călimănești  cu ocazia comemorării a 135 de ani de la dispariția lui Eminescu

Sâmbătă, 15 iunie 2024, la Călimănești județul Vâlcea s-a desfășurat a IV-a ediție a simpozionului Eminescu Voievod Stelar în organizarea primăriei din localitate cu sprijinul Uniunii de Ziariștilor Profesioniști din România, a Societății Culturale Anton Pann reprezentata de sufletul acestei organizații Violeta Scrociob, cu implicarea nemijlocită a Revistei Vâlcea Literară care a dăruit elevilor prezenți pe scenă cărți și cel mai nou număr al revistei, cât și cu aportul publicației Cultura Vâlceană dar și al televiziunii Orizont.

Evenimentul cultural de fost dedicat comemorării lui Mihai Eminescu la împlinirea a 135 de ani de la trecerea lui în neființă Redacția revistei Vâlcea Literară împreună cu redactorul șef Nicolae Nistor a participat activ la derularea simpozionului. Profesoara Elena Natalia Călinescu care este secretarul redacție a participat cu un grup de elevi la susținerea momentului poetic. De remarcat prezența familiei Papuc din localitate care pe scena de spectacol prin cei doi fi Iulian Cornelius și Viorel s-a făcut remarcată. Cornelius a interpretat la nai melodii inspirate din lirica eminesciana iar Cornelius a recitat ajutat și de cantautorul Dan State poezii proprii dedicate geniului liricii românești. Simpozionul a debutat cu intonarea imnului scris pentru aceasta festivitate pe versurile lui Nicuță Ioan Lungu și pe melodia lui Traian Chiricuță.

Din partea trustului Intolpress a participat scriitorul Petre Cichirdan. UZPR prin delegatul său Marian Nencescu a transmis ideea necesitatii perpeturării mesajului poetic eminescian asupra tuturor generatiilor.Din țara au participat Prof. Dr. Dumitru Copilu Coplin, Adrian Suciu, Prof. Dan Șalapa, Maria Trif, Vasile Ciobanu. Dan Șalapa a prezentat un proiect important de analiza cu privire efectele lipsei impactului creator eminescian asupra culturii romane. Cu alte cuvinte ce ar fi însemnat absenta lui Eminescu din cultura română. Îi dorim mult succes sa aibă puterea de a finaliza un astfel de proiect cutezător! Republica Moldova a fost reprezentata de Tamara Tamiris Gorincioi care cu patos a relatat despre iubirea concitadinilor pentru Eminescu și despre trista perioadă când poetul a fost interzis în republica ruptă din trupul României. Invitații din tara și din republica Moldova au savurat momentele artistice prezentate de elevii școlii Șerban Voda Cantacuzino într-un armonios montaj literar. Spectacolul a fost prezentat de prof Buduleci Ermina. A participat și cantautorul Dan State cât și solista Teodora Sițoiu. Actrița Cristina Barna a dat glas emoției eminesciene recitând cu patos din opera eminesciană.

Simpozionul a fost filmat de televiziunea Orizont tv cu sprijinul poetului Adrian Suciu. Poetul Nicuță Ioan Lungu și-a îndeplinit rolul de de gazdă amabilă și a susținut recitări din poeziile sale dedicate Voievodului Stelar. Cu promisiunea făcută de inițiatorul simpozionului, poetul Nicuță Ioan Lungu, ca de la ediția nr 5 această manifestare culturală să devină festival ziua culturală s-a încheiat.

Cristian Ovidiu Dinică,

membru UZPR Filiala Vâlcea

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments