În ultimele două zile ale lunii ianuarie 2014, în comuna Bârza din județul Olt, va avea loc Simpozionul Național „Pan M. Vizirescu – Înariparea mâinii”. Evenimentul este organizat de Inspectoratul Județean Olt, Casa Corpului Didactic Olt, Muzeul Județean Olt, Școala Gimnazială Bârza, Biblioteca Comunală „Pan M. Vizirescu”. Simpozionul face parte din proiectul intitulat „Coloane care cresc necontenit”, ce propune o serie de zece portrete culturale și morale, începând cu neobositul publicist și scriitor oltean Pan M. Vizirescu.
Cei ce vor participa la acest simpozion vor trebui să se înscrie, până pe data de 25 ianuarie a.c., și să prezinte, în PowerPoint, parteneriate, proiecte și activități pe tema simpozionului. Conținutul lucrărilor trebuie să vizeze aspecte cu un grad de interes ridicat, din tematica propusă.
Prin proiectul propus, se dorește promovarea curentului literar numit gândirism, a creației literare a poetului Pan M. Vizirescu, promovarea valorilor culturale ale României, ale județului Olt și ale comunei Bârza, susținerea și motivarea talentelor poetice din România, precum și o renaștere națională prin cultură și educație.
Câteva cuvinte despre Pan M. Vizirescu
Remarcabil poet și prozator, distins eseist și dotat cu talent oratoric desăvârșit, Pan. M. Vizirescu face parte din galeria marilor personalități ale culturii române din veacul trecut. Întreaga sa creație ca și întreaga sa viață s-au desfășurat sub imperiul a două comandamente: credința de nezdruncinat în Puterea Divină și iubirea față de nația și patria română. Catedrala scriitorului Pan M. Vizirescu este o înfăptuire a convingerilor sale că frecventarea înaintașilor este o datorie de conștiință, de onoare și că fructificarea experienței lor este o problemă de înțelepciune care dinamizează prezentul, deschide calea viitorului alert.
Trecut printr-o experiență extremă, supraviețuind mulți ani, exclusiv în meditație solitară, rugă și speranță, Pan. M. Vizirescu a îmbogățit literatura română cu două locuri poetice originale: podul și grădina. Poemele lui Pan. M. Vizirescu reprezintă un elogiu continuu al universului natal, fiind inspirate de locuri și evenimente precise: satul natal, părinții, frații și surorile, prietenii, întâmplări biografice, iubiri, visuri, speranțe, gânduri, revelații. În lunga sa claustrare de 23 de ani, poetul a scris, între altele, poezii de o convingere ortodoxă și simțire românească rar întâlnite.
Ionuț Dumitrescu